Een aansporingscampagne om senioren te laten doorstromen naar clusters van kleine woningen. Dat zou minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting moeten opzetten. Dat vindt onze blogger Wim Kromwijk. En waarom dan ook niet een doorstroomsubsidie om sneller grotere woningen vrij te maken voor gezinnen?
Op buurtborrels spreek je altijd wel iemand die vol is over zijn of haar momentum. Laatst sprak ik twee 80-jarigen met een huis te vol om kleiner te gaan wonen. En ja, het begrip ontspullen was hen bekend, ze waren er eindelijk aan begonnen. Drie zolderkamers vol dingen die ze nooit de deur uit hadden gedaan. Spullen van opleidingen en cursussen, boeken en tijdschriften, lp’s, designlampen die stuk zijn maar nog wel hersteld kunnen worden, meubels, knuffels van de kinderen, speelgoed, tijdelijke opslag van de kinderen, koffers met kleding, dekens, hebbedingetjes, en nog veel meer. Er was eigenlijk geen beginnen aan. Te vol om de woning levensloopbestendig te verbouwen. Te vol om überhaupt aan kleiner wonen te kunnen denken.
Niet leeftijdgebonden
En op z’n borrel blijken ze niet de enigen te zijn. Meer buren met hetzelfde probleem en iedereen kende anderen met ook zulke verhalen. Het is niet leeftijdgebonden. Maar hoe ouder hoe lastiger om het steven nog te wenden. Afwentelen op de kinderen is geen fijne oplossing. Wachten tot een ziekenhuisopname en daarna niet meer terugkeren naar de oude woning is ook geen leuk vooruitzicht. En wat nog vaker voorkomt, overlijden en de boel niet opgeruimd achterlaten. Een troost dat er verhuisbedrijven zijn die zich specialiseren in woningontruiming. Een oplossing die niet alleen voor nabestaanden een uitkomst is. Je kunt zo’n bedrijf ook eerder inschakelen om te ontspullen.
Doorstroomsubsidie
In de huidige tijd van woningschaarste zou minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wellicht een aansporingscampagne kunnen opzetten. Senioren, vorm een cirkelgroep en verhuis samen naar een cluster comfortabele chaletwoningen! Misschien is de tijd zelfs rijp voor een doorstroomsubsidie. Een bijdrage om o.a. de verhuizing te betalen. Grotere woningen vrijmaken voor de nieuwe generatie en inzetten op het bouwen van, desnoods tijdelijke, clusters chaletwoningen. Gespecialiseerde bouwbedrijven hebben ze op voorraad in hun magazijnen staan!
Roerdalen
Interessant is een recent besluit van de gemeente Roerdalen om ieder van zijn zes dorpskernen te verplichten een cluster tijdelijke woningen te realiseren. De gemeente denkt aan clusters van steeds 10 woningen voor Oekraïners, statushouders en starters. De gemeente maakt de bouw mogelijk door een ‘vergunning met afwijking’ te verlenen, omdat het bestemmingsplan niet voorziet in woningbouw op de betreffende locaties. In een variant van dit plan zouden gemeenten hetzelfde kunnen besluiten voor doorstromers. Wellicht zijn er al voorbeelden?
Boerderijen
LaCoTA heeft al vaker pleidooien gehouden om een deel van de gewenste clusters te realiseren rond boerderijen die vrijkomen van hun agrarische functie. Ideaal om senioren te huisvesten die graag verbonden willen blijven met het buitengebied. In en rond iedere dorpskern zijn zulke liefhebbers te vinden. En maak er geen seniorengetto’s van maar combineer de clusters met starters op de woningmarkt. De nieuwe generatie is bovendien al veel meer ingesteld op ontspullen, doorstromen en comfortabel wonen. Wonen in een tiny house in het buitengebied vinden velen van hen niet de slechtste plek om te starten!