Steeds meer mensen onderkennen het belang van meer groen in steden. Het project Tiny Forest was dan ook een succes. Tal van plantsoenen in Nederland en België werden omgetoverd tot inheemse natuurbosjes. Nu de vaak strak dicht betegelde stadstuinen nog! Het recent verschenen boek Minibos in je tuin helpt je op weg naar meer natuur in je tuin, al is die nog zo klein. Het kan al vanaf 5 m2!
Groene gevels en sedumdaken zijn al bekende natuurbrengers in de stad. Heerlijk groene stadstuinen kunnen een nog grotere bijdrage leveren aan de leefbaarheid in steden en het verminderen van de opwarming van de aarde. Bomen absorberen immers CO2 en houden ons en de aarde koel. Bovendien vermindert een groene oase de kans op wateroverlast. Bomen, planten en aarde slaan water op en voeren het niet af richting riool zoals bestrating. Dus eruit die tuintegels en klinkers en creëer je eigen oerwoudje!
Tekst gaat verder onder de foto.
Stoppen met onderhouden
Met de verhalen en het stappenplan van de schrijvers en natuurherstellers Daan Bleichrodt en Maarten Bruns in het boek Minibos in je tuin, heb je geen enkele reden meer om steen niet te vervangen voor groen in je eigen tuin. Om onze planeet leefbaar te houden is er ook een kentering bij de burger nodig volgens het tweetal. ‘Achtduizend jaar geleden was het Nederlandse bos zo groot dat een eekhoorn, in theorie, van Maastricht naar Lauwersoog kon klauteren zonder de grond te raken. Tegenwoordig beslaan bossen nog maar 9 procent van ons landoppervlak’, vertellen zij in hun inleidende tekst. ,,Als we morgen zouden stoppen met het onderhouden van onze tuinen en weilanden, dan is Nederland over honderd jaar gewoon weer een bos, maar we doen het tegenovergestelde. In onze tuinen groeien steeds minder bomen en ligt er steeds meer steen.’
Tekst gaat verder onder de foto.
In Minibos in je tuin laten de schrijvers aan de hand van diverse voorbeelden van kleine stedelijke bossen en een stappenplan zien hoe we gezamenlijk de natuur weer kunnen terugbrengen in onze eigen stenen omgeving. ‘Op deze manier draag je bij aan meer biodiversiteit, verkoeling op warme dagen en bereid je je tuin voor op droogte en slagregens. Natuur dichtbij draagt bovendien bij aan onze levensvreugde, omdat we er elke dag zijn. Wat is nu mooier dan je ochtendkoffie te drinken in een tuin vol fluitende vogels, fladderende vlinders en bloeiende planten?’, stellen Daan en Maarten.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Groene wildernis
Hanne Tersmette-Strijland, bekend als de leukste boswachter van Nederland, weet wat het is om een bos in je eigen tuin te hebben. Zij groeide op in de nog steeds bestaande groene wildernis achter haar ouderlijk huis. ‘In het midden staat een uit de kluiten gewassen appelboom, opgekomen uit een zaadje dat ik dertig jaar geleden in een potje op de vensterbank van datzelfde huis pootte. Gebukt moet je je er een weg langs banen als je de achterkant van de tuin wilt bereiken. De gele en roze stokrozen zijn minimaal twee meter hoog. De lijsterbes bezorgt het bescheiden terras al jaren schaduw. Tussen de verschillende grassen staan tal van bloemen, die verspreid door het jaar bloeien’, schetst zij in haar speciale voorwoord in Minibos in je tuin.
Tekst gaat verder onder de foto.
Hanne vertelt dat haar vriendinnetjes allemaal in huizen met strak betegelde tuinen woonden en dat zij hen nauwelijks durfde uit te nodigen in de wildernis bij hen thuis. Toch had ze de groene tuin van haar ouders voor geen goud willen missen. ‘In de tuinen van mijn vriendinnetjes was het stil. Geen roodborstje dat brutaal voor de ramen kwam zitten, geen vrolijk gefladder van dagpauwogen. Vol bewondering bekeek ik de eerste bijen die zich voedden met de nectar van de krokussen en het was een spektakel als er op een herfstachtige dag koperwieken en kramsvogels de tuin binnen kwamen vallen’, herinnert de schrijvende boswachter zich mijmerend over de plek waar haar liefde voor de natuur begon. Een groene wildernis is volgens haar veel mooier dan een versteende tuin en ze moedigt iedereen aan de schaamte voorbij te gaan en een eigen minibos in te richten.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Op naar tuinen vol bomen
Door het gebruik van veel tekeningen straalt het boek Minibos in je tuin een en al groen uit. Je leert wat over de geschiedenis van de tuin en over bomen en bossen. Met praktische tips laten de schrijvers je op een heldere manier zien hoe je een minibos kunt realiseren. Als klap op de vuurpijl lichten zij een tipje van de natuursluier op over wat je allemaal kunt gaan beleven in je eigen minibos.
Daan en Maarten hopen dat tuinbezitters die met hun boek aan de slag gaan, zo gemotiveerd raken dat zij ook op school en in de buurt aan de slag gaan om Nederland bosrijker te maken. Minibos in je tuin is daar in elk geval een uitstekend geslaagde en inspirerende aanzet toe. ‘Dus op naar tuinen vol met bomen! Van een minibos tot misschien wel een heus oerwoud. En hoe groot of klein je bos ook wordt, het zal er bruisen van leven, net als in de bescheiden stadstuin van mijn ouders’, aldus boswachter Hanne op haar Insta-pagina.
Webshop
Het boek is te koop in onze webshop via onze affiliate-samenwerking met Bol.com. Als je het boek via onze shop besteld, steun je ook Klein Wonen Magazine om het imago van klein(er) wonen te verbeteren en mensen te bewegen tot een kleinere voetafdruk op de aarde.