Op het eerste oog lijkt het huisje van de Hongaarse architect Atilla Béres op de nachtmerrie van iedere tiny house-bezitter: een ramp bij het plaatsen op de locatie. Niets is minder waar. Het mag dan misschien een gecrashte container lijken, in werkelijkheid is Cabin Balaton een prachtig, creatief en vooral inspirerend huisje.
Na gesprekken met zijn opdrachtgever gaat Atilla Béres in 2019 aan de slag met het ontwerp. Het doel is om een tiny house te maken, dat op verschillende plekken langs het toeristische Balatonmeer kan worden gebouwd. De architect legt de focus bij praktische vormgeving, effectief energieverbruik, natuurlijke bouwmaterialen en technische eisen van hoge kwaliteit en zorgvuldige landschappelijke ingrepen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding en advertentie.
Beetje opvallend
De volumes en schaal van het huisje moeten passen bij de traditionele bouwstijlen van het gebied rond Balaton. Dit wil Atilla wel creatief doen. Zo ontstaat op de tekentafel een rechthoekig huisje van 25 m2, dat balanceert op een rand en met een hoek licht verzonken is in de grond. ,,Een belangrijk ontwerpaspect was het herinterpreteren en doordenken van de traditionele bouwvorm, misschien een beetje opvallend, maar in een strak architectonisch ontwerp. Tijdens het planproces hebben we extra gelet op het gebruik van de waarden van het perceel met bijzondere kenmerken en het afstemmen van het uitzicht op de skyline’’, vertelt hij.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
In natuur geïntegreerd
De opdrachtgever wil de huisjes in het groen rond het meer plaatsen en ook daar heeft Atilla uiteraard rekening mee gehouden. Zo zijn de voor- en achterzijde van het huisje geheel voorzien van glas, zodat je binnen ook het gevoel hebt buiten te zijn. ,,Vanuit esthetisch oogpunt was een van onze basisprincipes een objectgericht gebouw, dat elegant in de natuur is geïntegreerd. Tegelijkertijd probeerden we het huis te interpreteren als een afdruk van de huidige tijd met moderne hulpmiddelen, frisse massavorming en detaillering. Ook de eenvoudige geometrische vormen, de gemakkelijke inpassing in terrein en landschap en het gebruik van tijdloos beslag, materialen en bekledingen zijn hierop terug te voeren’’, aldus de architect.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Luxe interieur
De kroon op het werk is toch wel het luxe interieur, dat volledig met hout is afgewerkt. Je betreedt de woning via een fraaie patio, waar plaats is voor een zitje en een jacuzzi, en stapt zo de woonkamer annex keuken binnen. In het midden van de ruimte is een unit geplaatst met een moderne badkamer en keukenblok. Daar tegenover is een open kast gecreëerd. Vervolgens kom je in de slaapkamer annex living met uitzicht op de natuur.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Speelse look
De schuine wanden zijn wellicht niet heel erg praktisch, maar geven het huisje het idee van een grote zolderkamer of loft en zorgt vooral voor een speelse stijlvolle look. De pracht van dit bijzondere tiny house komt natuurlijk het best uit de verf in beeld. Daarom hieronder een heerlijke fotoreportage van fotograaf Tamás Bujnovsky. Laat je lekker inspireren voor je eigen klein wonen-droom!