Hij woont er al bijna 18 jaar, maar eigenlijk is Kelvin Rodenburg niet erg gecharmeerd van de polderstad Almere. Alle huizen lijken er volgens hem op elkaar. Nu woont hij in een van de tiny houses op Bolderburen, een kleine gemeenschap met in totaal 24 woningen in het experimentele woongebied Oosterwold in Almere Hout, en geniet met volle teugen van de vrijheid en het buitenleven rond zijn bijna ideale huisje.

Kelvin zit samen met jullie Oosterwold-correspondente voor Klein Wonen Magazine aan de tafel in de kleine woonkamer/keuken van zijn tiny house. Op de tafel staat een kinderzitje. ,,Abbe is 6 maanden oud en een van de 6 kinderen die hier in Bolderburen het afgelopen half jaar zijn geboren,” zegt Kelvin, die als coördinator voerkeuken werkt bij Stichting Aap. De kersverse vader swipet driftig met zijn vinger door de verschillende apps die de bewoners van Bolderburen opgezet hebben. Even later toont hij een foto waarop de 6 baby’s op volgorde van geboorte op een bank zitten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Even wennen

Op de vraag hoe het bevalt om met zijn drietjes in een woning van 33 m2 te wonen antwoordt hij: ,,Het is even wennen. Toen ik me 2 jaar geleden inschreef voor dit project, was ik nog alleen. In de tussentijd heb ik mijn huidige partner, de Finse Sofie Lönnberg (36), leren kennen en al heel snel kregen we Abbe. Als ik dat van tevoren had geweten had ik voor he iets grotere tiny house hier gekozen, maar ik wil nog steeds klein wonen. Het grote voordeel is dat ik nu lage financiële lasten heb en daardoor meer vrijheid geniet.” Kelvin benadrukt dat hij dat een belangrijk voordeel vindt van kleiner wonen. ,,Daarnaast hou ik erg van het buitenleven en heb ik alleen een huis nodig om te kunnen slapen. Dit huis met grote tuin komt dus erg in de buurt van mijn ideaal” ,voegt hij er met een glimlach om zijn mond aan toe.  

Tekst gaat verder onder de foto.

,,Natuurlijk zijn er ook nadelen aan zo tiny wonen. Abbe slaapt nu bij ons op de kamer, maar die zal spoedig te klein zijn. In de toekomst wil ik nog graag een vide bouwen, zodat hij een eigen slaapkamertje kan krijgen’’, vertelt Kelvin. De slaapkamer is ongeveer 2,5 meter breed en 4 meter lang. Aan de rechterkant staat een verhoogd tweepersoonsbed met lades, achter de deur staat een grote kast. Naast het bed kan nog net het kleine wiegje van Abbe staan. Er is geen plekje onbenut, maar nog kunnen ze niet al hun spullen kwijt in huis. De rest van de bezittingen hebben ze opgeborgen in de ook in Zweedse stijl gebouwde schuur van 6 m2. De woonkamer/keuken bedraagt 4 bij 6 meter, terwijl de badkamer circa 3 m2 bedraagt.  

Liefde voor de natuur

De 37-jarige Kelvin is opgevoed met liefde voor de natuur en wil al heel lang een kleine energie neutrale woning. Via Facebook komt hij in contact met Oosterwold waar hij zich inschrijft voor een ander tiny house-project. Pas daarna gaat hij zich verdiepen in wat wonen in Oosterwold precies inhoudt; relatief grote kavels met de verplichting om 50% van de oppervlakte stadslandbouw te bedrijven. Dit sluit naadloos aan bij zijn behoefte en hij wordt daardoor steeds enthousiaster om zich in Oosterwold te vestigen. Kelvin probeert eerst nog om zelf een huisje van stro te gaan bouwen, maar dat verloopt erg moeizaam.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dan komt hij in contact met het project Bolderburen en besluit om een casco tiny house te kopen. ,,Omdat ik een van de eerste was die me voor dit project inschreef had ik eerste keus in de opties,” zegt hij trots. We kijken uit over de gemeenschappelijke tuin die vol archeologische vondsten zit. ,,Dat was me ook wat”, zegt Kelvin. ,,Door die archeologische vondsten ging het originele plan helemaal op de schop. Je mag op grond waar archeologische vondsten zijn gedaan immers niet bouwen van de gemeente. Het gevolg daarvan was dat de 9 tiny woningen, uitgezonderd 1, allemaal naast elkaar moesten worden gebouwd in plaats van verspreid over de grote kavel.” Daardoor is er nu wel een typisch en pittoresk Zweeds straatje ontstaan.   

Meer contact buren

Terwijl we aan het praten zijn wordt er op de deur geklopt. Een van de 6 vaders vraagt wanneer er weer een vergadering is. ,,Er is nog veel meer in mijn leven veranderd sinds we hier wonen. We hebben meer contact met buren dan ooit tevoren, want veel dingen hier moeten we nog samen vormgeven. Dat moet op elkaar afgestemd worden. Daarvoor hebben we 2 verenigingen van eigenaren. Een vereniging is voor de 9 tiny’s en de grote vereniging omvat alle 24 woningen. Die laatste vereniging is voor de kavelweg, de verplichte doorwaadbare zone, onderhoud van de tuinen en alles wat nog in deze opstartfase geregeld moet worden. We hebben inmiddels een soort dorpsraad opgericht en door middel van stemmen nemen we besluiten. Daarom vergaderen we erg veel, maar dat zal in de toekomst gelukkig minder vaak nodig zijn.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Samen leuke dingen doen

,,Natuurlijk hebben we ook veel leuke dingen die we samen kunnen doen. Zoals de gezamenlijke tuindag. Afgelopen week hebben we samen met de tiny’s bomen geplant. Ook zijn we van plan om gezamenlijk een sauna te bouwen. Daarnaast hebben we met de rest van Bolderburen een yogaclub, een knutselclub en boekenclub. Er is ook een initiatief van een bewoner, die tegen betaling een keer in de week, voor iedereen die dat wil, kookt. Deze week is de Bolderhap kikkererwten/linzencurry. Heerlijk als je eens geen zin hebt om te koken en toch gezond.”

Tiny wonen heeft ook zijn invloed op je natuurlijke behoefte om iets voor jezelf te kunnen doen. Ik vraag hoe Kelvin en Sofie dat oplossen. ,,Af en toe ga ik naar een paar vrienden om voetbal te kijken. Sofie vindt het leuk om mee te doen aan de diverse clubjes die Bolderburen rijk is en kan zo ook tijd voor zichzelf vrijmaken”, antwoordt Kelvin. ,,Daarnaast hebben we een strak schema voor wat betreft Abbe. We staan op dezelfde tijd op en Abbe ligt om 7 uur ’s avonds op bed. Dan hebben Sofie en ik samen nog een hele avond om te doen waar we zin in hebben.”

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Afmaken

Kelvin geeft aan dat hij en Sofie hun leven nog helemaal opnieuw moeten gaan inrichten. Sinds ze op 1 april 2018 hun huisje hebben betrokken is hun leven in een stroomversnelling terecht gekomen. Kelvins grootste prioriteit is nu om het huis af te maken, al is er sinds 2018 veel aan gebeurd. Op het moment dat ze er gingen wonen was er alleen nog maar stroom door middel van een haspel die door de meterkast naar binnen kwam en moest alles nog ingericht/afgemaakt worden. Ondertussen is de stroom en water aangelegd. De keuken hebben ze zelf geplaatst en betegeld. Nu zijn ze bezig om hun terras te bouwen. ,,Dit project helpt ons ook met de groei in onze persoonlijke ontwikkeling. Ik had nooit verwacht dat we dit konden”. zegt hij trots.

Kelvin weet nooit hoe lang hij ergens blijft wonen. In dit geval laat hij alles maar een beetje op zich afkomen. ,,Maar doordat we hier wonen hebben we geld en tijd om bezig te zijn met onze grootste hobby’s: de natuur, dieren, wandelen en op termijn weer reizen. Tevens vinden we het gezellig om met alle bewoners van Bolderburen samen op te kunnen trekken.”  

Tekst gaat verder onder de foto.

5-jarig jubileum Klein Wonen Magazine

Dit artikel verscheen in april 2020 in de achtste pdf-editie van Klein Wonen Magazine, dat je nog steeds gratis kunt downloaden door HIER te klikken. In het kader van het 5-jarig jubileum van Klein Wonen Magazine publiceren we de komende tijd inspirerende verhalen en achtergrondartikelen uit de jonge historie van ons online magazine/website, waaronder een aantal die nog niet eerder op onze website zijn verschenen.