In de groene heuvels van Berry (New South Wales, Australië), staan twee kleine koperen torens met uitzicht op de Stille Oceaan. Het huisje heeft drie handbediende lieren om de zijkanten van het gebouw open te klappen als bescherming tegen de zomerzon: Het ontwerp is gebaseerd op het bloemenconcept, een gebouw dat overdag opengaat wanneer het in gebruik is, zoals een bloem, en zijn zijkanten sluit wanneer het niet in gebruik is, net als een bloem ‘s nachts, vertelt Rob Brown, hoofdprojectarchitect van Casey Brown Architecture.

De torens worden beschermd tegen de elementen, inclusief storm, bosbranden en slagregens door een volledig omsluitende gegolfde koperen huid, die alleen wordt geopend tijdens gebruik. Dit zorgt ervoor dat het fijn bewerkte interieur niet verweert onder invloed van de Australische zon.

Tekst gaat verder onder de foto.

De twee torens van de Permanent Camping 2.0. Foto: Andrew J. Loiterton

Ironbark

Meestervakman en uitvoerder Jeffrey Broadfield en het bouwteam van Smith and Primmer zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouw. De constructie en houten binnenafwerking zijn volledig gemaakt van 100% gerecyclede ironbark, afkomstig van een ongebruikte werf aan de Northern River Bridges.

Tekst gaat verder onder de advertentiebanner.

Comfortabel

Permanent Camping 2.0 voldoet aan alle vereisten voor een comfortabel verblijf: een bed, twee terrassen, een hout gestookte kachel en een luxe badkamer. De ruimte is klein, maar comfortabel, praktisch en super-de-luxe. In de leefruimte van 3 x 3 meter op de begane grond vind je ook opbergruimte en ruimte om te koken en de cabine te verwarmen. Deze toren is 6 meter hoog. Het bed is toegankelijk via een ladder. De badkamer met composttoilet bevindt zich in de tweede toren, die bereikbaar is via een vlonder aan de achterzijde.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Foto’s: Andrew J. Loiterton

Wateropvang op de daken

Op de daken wordt water opgevangen, dat wordt verzameld in een tank boven de badkamer en gebruikt in de douche en de keuken. De hout gestookte kachel verwarmt de cabine ‘s nachts. Zonnepanelen op het dak zorgen voor stroom voor de verlichting. Een ladder geeft toegang tot het dak en doet tevens dienst als bliksemafleider.

De cabine is alleen te voet bereikbaar. Het huisje is van een afstand in het landschap te zien en presenteert zich als een kleine sculptuur. De functie wordt pas duidelijk als je dichterbij komt en je de zijpanelen opent.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Andrew J. Loiterton

Geweldige gevels

Gevels zorgen ervoor dat je comfortabel en veilig kunt wonen. Geen sneeuw binnen, geen storm, geen inbrekers en een aangename temperatuur op een zomerwarme dag. Dat is wat je wilt. Naast de vlakke dichte gevel, met een of meerdere ramen, die je maar al te vaak tegenkomt, zijn er ook bijzondere gevels. In kleur, textuur, vorm, aanpasbaarheid, begroeiing en ga zo maar door. Vooral bij kleine woningen wordt er flink geëxperimenteerd. Blogger Marcel van Mierlo laat je komende weken inspireren door een serie van drie geweldige gevels.