Het aantal eenpersoonshuishoudens blijft groeien en dat vraagt om een frisse kijk op wonen. Hoe kunnen we een woonmilieu creëren voor alleenwonenden waarin ontmoeten en delen centraal staan? En wat betekent dat voor de inrichting van wooncomplexen én de publieke ruimte? Praat mee met Patrick Meijers (Orange Architects), Paul Goedknegt (Gemeente Nijmegen) en Maurice Delpeut (MWPO) over de toekomst van wonen.
De huidige krapte op de woningmarkt wordt vooral gedreven door huishoudensverdunning: het aantal alleenstaanden dat een woning zoekt blijft groeien. Terwijl huishoudens in 1963 nog uit gemiddeld 3,5 personen bestonden, is dat gemiddelde inmiddels gedaald naar 2,1. Ongeveer 40 procent van alle huishoudens bestaat tegenwoordig uit één persoon, terwijl het woonaanbod nog steeds gedomineerd wordt door de eengezinswoning.
Dakstrand en logeerkamers
Los van het probleem van vraag en aanbod ligt er ook een ontwerpvraag: hoe richt je complexen met kleinschalige appartementen voor alleenwonenden op zo’n manier in dat ze recht doen aan de woonverlangens van deze doelgroep? In Amsterdam, waar de woningmarkt nog veel meer onder druk staat, ontwierp Patrick Meijers (Orange Architects) het gebouw Jonas in IJburg: een wooncomplex met vooral kleinschalige appartementen voor alleenwonenden. Jonas werd uitgeroepen tot het beste gebouw van 2023, waarbij de jury het gebouw bestempelde tot ‘prototype van de toekomst’.
Jonas bestaat voornamelijk uit studio’s van 43 tot 52 vierkante meter. Een belangrijk uitgangspunt binnen het ontwerp was dat niet alle ruimte binnen de eigen woning gecreëerd hoeft te worden: wat je weinig gebruikt kan beter met anderen worden gedeeld. Het gebouw beschikt daardoor over verschillende collectieve voorzieningen, zoals logeerkamers voor gasten, een dakstrand om te zonnen, een inpandige filmzaal en elektrische deelauto’s. Deze nadruk op collectieve voorzieningen is essentieel, want het zet in positieve zin aan tot ontmoeting en delen: waarom zou iedereen een eigen wasmachine moeten aanschaffen als delen veel goedkoper en duurzamer is?
Betaalbaarheidsprobleem
De vraag is echter of we met dit soort woningen recht doen aan de verlangens van de alleenwonende mens. Wordt de vraag naar studio’s van veertig vierkante meter niet vooral gedreven door betaalbaarheid, in plaats van een werkelijke woonwens? En hoe moet je de publieke ruimte van je stadscentrum gaan inrichten als de concentratie eenpersoonshuishoudens sterk toeneemt?
We luisteren eerst naar een toelichting van ontwikkelaar Maurice Delpeut (MWPO) op het programma Young Urban Living, een woonconcept voor alleenwonenden dat gaat landen in de nieuwe Molenpoort. Daarna gaan ze samen met strategisch stedenbouwkundige Paul Goedknegt (gemeente Nijmegen) in gesprek over de Nijmeegse benadering van alleen wonen. Bewoners van het Nijmeegse project NDW21 vertellen over hun ervaringen met alleen wonen en delen hun woonverlangens. Moderator Maïté Tjon A Hie (ArtEZ, RU) leidt het gesprek.
Datum: dinsdag 24 september
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: NYMA Makersplaats, Winselingseweg 16, Nijmegen
Tickets: gratis entree, meld je HIER aan.