De samenleving gaat veranderen volgens Wouter Veldhuis, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Als rijksadviseur geeft hij het kabinet gevraagd en ongevraagd advies over de ruimtelijke ordening van Nederland. Zaterdag 28 september houdt hij een keynote speech tijdens de landelijke WooncoöperatieDag 2024 in Ede over zijn visie op de ontwikkeling van de samenleving en de plaats van collectieven daarin.

De coöperatieve beweging biedt een antwoord op de behoeften van de samenleving” stelt Wouter Veldhuis, Het is tijd voor een ander beleid. Dat sluit aan op de bevindingen van kennisnetwerk Cooplink., dat voor de derde keer de landelijke WooncoöperatieDag organiseert, ditmaal onder de vlag Coöperatief wonen in de lift. En nú doorpakken.

Tekst gaat verder onder de foto.

De sessie Architectuur en Collectieve Ruimtes tijdens de WooncoöperatieDag 2023. Foto: Cooplink

Panel-debat

Het programma omvat een panel-debat over deze stelling met Yvonne Turenhout, gedeputeerde bij Provincie Drenthe (o.m. Wonen), Mohamed Acharki, bestuurder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties en voorzitter van de Raad van Bestuur van Rochdale, en Aart Cooiman, sectorspecialist Bouw bij de Rabobank. Zij buigen zich onder leiding van dagvoorzitter Servaz van Berkum over wat en hoe politiek, banken en woningcorporaties bij gaan dragen om coöperatief wonen uit te bouwen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Tijdens de WooncoöperatieDag 2023 was er ook een werksessie Het Hof. Foto: Cooplink

Themasessies en meer

Naast de keynote speech en het paneldebat zijn er vele themasessies bij te wonen over onder meer architectuur, financiën, zorg en wonen en organisatie. Ook kan de bezoeker in gesprek met tal van wooncoöperaties (in oprichting) en een aantal banken. De WooncoöperatieDag vindt plaats op zaterdag 28 september van 10:30 tot 17:00 uur in de Mauritskazerne, nabij station Ede-Wageningen. Meer informatie vindt u op www.cooplink.nl/agenda.

Tekst gaat verder onder de foto.

De WooncoöperatieDag wordt afgesloten met een gezellige borrel. Foto: Cooplink

Initiatief van Cooplink

Cooplink is dé vereniging van wooncoöperaties (in oprichting). Haar missie is de coöperatieve beweging te laten groeien. Dat doet ze onder meer door kennis te delen en door de belangen van wooncoöperaties te behartigen richting politieke en andere partijen. Met succes. Per 2025 komt er een landelijk leenfonds voor wooncoöperaties, banken ontwikkelen nieuwe producten, het Rijk beloofde belemmeringen in de wet weg te nemen en steeds meer gemeenten zijn bezig met beleid voor wooncoöperaties.

Bekijk hieronder een terugblik op de WooncoöperatieDag 2023.