Brilsmurf bij 2 paddenstoelhuisjes ter illustratie van een artikel over tiny houses. Het is typisch voor Geen Stijl dat onomwonden toegeeft tendentieus ongefundeerd en nodeloos kwetsend wil zijn. De makers van Geen Stijl voeren al jaren een hetze tegen klein wonen. Voor hen zijn tiny houses ongeschikt om in te wonen en leiden de bewoners aan het Stockholm Syndroom. Tiny house-voorvechters Marjolein Jonker, Eefje Fehres en Frieda Bakker halen glimlachend hun schouders erover op.
Regelmatig brandt Geen Stijl klein wonen af en reageren hun fans met reacties als hondenhok, verkrotting, hutjes, tuinhuisje en schuurtje. Natuurlijk is het de stijl van Geen Stijl om te grieven. Je zou het als satire kunnen zien, maar gezien de reacties denken meerdere mensen er serieus zo over. Afgelopen week was het weer raak naar aanleiding van een artikel in dagblad AD over de tiny villa van 42 m2 van Corine. Neeeeeeeheeeeee, is de eerste reactie van de redactie onder de kop Voor mensen die een tiny house te klein vinden is er nu iets nieuws: de tiny villa.
Lees verder onder de afbeelding.
Tirade
Redactie-lid Mosterd opent haar of zijn tirade met een fictief aanbod voor Truus. Heee Truus, hier heb je genoeg geld, waar ga je vrijwillig wonen? In een tiny house, zei helemaal NIEMAND OOIT, behalve als je het Algemeen Dagblad leest, want daar doen ze net of iemand voor z’n plezier in een uit de kluiten gewassen magnetron leeft. Bij Geen Stijl is vooral het Algemeen Dagblad, dat door zijn regionale edities regelmatig bericht over tiny house-bewoners en -projecten, de gebeten hond. Mosterd vraagt zich af of AD-hoofdredactrice Rennie Rijpma van het AD soms aandelen heeft in tiny houses en roept haar op te stoppen met berichtgeving over klein wonen. The party’s over. Mensen willen niet in een hamsterrad wonen en de zeepbel dat anderen dat zogenaamd wel doen is allang doorgeprikt. Corine is een actrice. Mona Keijzer ga in godsnaam HUIZEN bouwen en stop de tiny house-jihad. Mosterd sluit zijn artikeltje af met een boodschap voor Corine: Ga weg Corine, je bent raar.
Lees verder onder de afbeelding.
Is dit een ontwikkeld land?
Het is voor veel lezers van Geen Stijl weer een moment om net zo ongefundeerd los te gaan op tiny houses en de arme Corine. Leuk hoor… je kan geen hobby’s meer hebben vanwege gebrek aan ruimte.. is dat een plezierig leven? Heb mensen gezien met hun wielrenfiets in de woonkamer boven de TV, is dit een ontwikkeld land?, vraagt ma901 zich af. Nuuk noemt tiny houses de zoveelste loot aan de stam van deugdzaamheid. Hysterisch superieur glimlachende figuren die het nut van zo’n minihuis nog nooit bewezen hebben door er een leven lang in te wonen. Misschien een paar jaar het vakantiegevoel vasthouden en dan gaan ook deze duurzaamheidsprofeten op zoek naar een normale woning (of zelfs wat groter).
Schoenendoos
PjotrdeKok is het duidelijk met Nuuk eens. Je weet als de media of een bedrijf een Engelse term verzinnen dan moet je er vooral niet intrappen. Zo’n kleine schoenendoos wordt er niet groter door. Kaal-dik-en-lelijk ziet zichzelf ook niet klein wonen. Als ik in zo’n huisje stap blijft ie op mijn rug zitten. Geen zin om als slak door het leven te gaan. En ook Wijze uit het Oosten is de lolligste thuis: 42m2… Dat is onze woonkeuken. Goeddoeme, als ik een erectie krijg in die ‘Tiny villa’ moeten we de deur open zetten.
Lees verder onder de afbeelding.
Ideaal plaatje
Verschillende Geen Stijl-lezers vallen ook over het ideaal plaatje dat meestal van tiny houses wordt geschetst. Ook Nuuk. Het valt op dat de tiny houses altijd op een locatie staan waar ze veel ruimte rondom de hut hebben. Lekker in de natuur in een hutje wonen, maar stel toch eens voor dat alle Nederlanders zo gaan wonen. Dat gaat dus niet. Een totaal versnipperd landschap en van natuur blijft niets over. Dan moeten er tiny rijtjeshuizen komen, of zelfs tiny flats, en dan willen deze mensen er echt niet meer in wonen. Gazelle denkt er ook zo over. Dit is toch helemaal geen efficiënt gebruik van schaarse ruimte? Pookie_febo haalt er een ander hot-item bij. Die “tiny” huizen hebben een ruimtebeslag van grond ter grootte van het gemiddelde territorium van een wolf. Een en al decadente havermelk drinkende greenwashing luxe zijn dit soort woonoplossingen.
Ieder zijn ding
En zo gaat het maar door op Geen Stijl, hoewel er heel soms ook wat andere meningen te horen zijn. Je went wel aan ruimte. In een vakantiehuisje kun je ook prima wonen. Het is meer al die dozen rommel en dingen die we sparen, die we opbouwen over de jaren. Maar in theorie heb je geen boekenkast, camera, muziekspelers, cd’s of computer nodig, want dat kan allemaal op je mobiel, stelt Middensteun. Kowalski11 richt zich tot de schrijver. Is je afkeer niet een tiny overdreven, Mosterd? Jansdream begrijpt alle negatieve reacties niet zo. Ieder zijn ding toch, de gescheiden vrouw vindt het geweldig. Waar maakt een mens zich druk over…
Lees verder onder de afbeelding.
Tiny house-deskundige Eefje Fehres kan zich zeker vinden in de mening van Jansdream. ,,Een tiny house is absoluut niet voor iedereen weggelegd. De een vindt het geweldig en de ander heeft liever een groot huis. Helemaal prima toch? Voor ieder wat wils. De makers van Geen Stijl hebben blijkbaar liever een groter huis. Ook oké. Het feit dat zowel zij als hun fans er negatief op reageren geeft aan dat zij deze woonstijl niet fijn vinden en dat hoeft ook helemaal niet.’’
Geen kennis
Dat Geen Stijl doet voorkomen dat echt niemand graag in een tiny house wil wonen, vindt Eefje grote onzin. ,,Als je aan elke tiny house-bewoner zou vragen wat ze van hun tiny house vinden, dan zal je de woorden hondenhok, verkrotting, hutjes, tuinhuisje en schuurtje nooit terug horen. Dit zijn echt termen die gezegd worden door mensen die geen kennis van of affiniteit hebben met deze leefstijl. Het verbaast me vooral dat ze blijkbaar zoveel aandacht besteden aan iets wat ze helemaal niet leuk vinden. Zonde van hun tijd’’, lacht Eefje. ,,Of misschien is het wel populair om iets af te zeiken wat anderen leuk vinden. Ik weet het niet precies.’’
Lees verder onder de afbeelding.
Leven en laten leven
Het steeds weer op dezelfde manier los gaan op tiny house-nieuws lijkt een beetje in strijd met de eigen huisregels van Geen Stijl. Die geven aan dat de makers niet gediend zijn van zogenoemde herhalio’s onder hun lezers. Die vergelijken zij met autisten, die eerdere reacties niet lezen en alleen hun eigen commentaartje terug willen zien. Dat noemen ze bij Geen Stijl zelf uitermate saai. Frieda Bakker, pionier en Amerika-specialist op het gebied van tiny houses, weet ook niet goed waarom het ongefundeerde Geen Stijl zo vaak aanslaat op nieuws over klein wonen. ,,Sommige mensen roeren om het roeren. Misschien zij ook. Geen idee. Ik ken ze niet, en zij mij ook niet. Leven en laten leven lijkt me..’’ Neerlands eerste legale tiny house-bewoonster en -deskundige Marjolein Jonker haalt haar schouders op over Geen Stijl. ,,Ach, Geen Stijl. Ik denk dat je er vooral af en toe hartelijk om moet lachen en er verder niet te veel aandacht aan moet besteden. Zuurtjes heb je nu eenmaal op online platforms. Mijn ervaring is dat verreweg de meeste mensen positief reageren op tiny houses.’’