Al sinds 2009 zetten jaarlijks woongemeenschappen, die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen (voorheen LVCW) en de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) op de derde zaterdag van mei hun deuren open om meer zichtbaarheid te geven aan gemeenschappelijk wonen in al haar vormen. Dit jaar doen ook Ecodorpen van het Ecodorpennetwerk (GEN-NL) mee.
Dit jaar is de open dag op 20 mei 2023. De dag geeft belangstellenden de mogelijkheid een kijkje te nemen in een woongemeenschap. Met een betere bekendheid ontstaat ook meer maatschappelijk draagvlak om nieuwe projecten te realiseren. Kijk voor woongemeenschappen die in 2023 meedoen op de website van de Gemeenschappelijk Wonen Dag. Hoe dichter bij de dag hoe langer de lijst! Zie onder dit blog ook het persbericht van de organisatie.
Tekst gaat verder onder de illustratie.
Meer varianten
Sinds 2009 zijn er steeds meer varianten van Gemeenschappelijk Wonen en Wederkerig Wonen bijgekomen. Populair zijn projecten Erfdelen en Knarrenhofjes. Relatief nieuw zijn Cirkelgroepen. Dat zijn groepjes buurtbewoners die met elkaar afspreken serieus om te kijken naar elkaar. Dit draagt bij aan het opbouwen van een veilig en zorgzaam netwerk en daarnaast doet men vooral ook leuke dingen samen. Bijvoorbeeld samen wandelen, samen hobby’s doen en op gezette tijden elkaar ergens in de buurt ontmoeten.
Tekst gaat verder onder de foto.
Projecten Gestippeld Wonen zijn een vroege variant van flexibele Cirkelgroepen. Rond 2000 gingen ook kleine dorpen zich revitaliseren om leegloop en veroudering tegen te gaan. Zij bundelden hun kennis in de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen. Er kwamen ook Stadsdorpen (met name in Amsterdam), eveneens met het doel te revitaliseren. En daarna kwamen er (ongeveer in chronologische volgorde):
– Buurgemeenschappen gebundeld door “Mijn Buurtje”.
– Kleinschalige zorgvoorziening (waaronder WoonZorgBoerderijen) met een open relatie naar de buurt. Ook Thuishuizen met een open relatie naar de buurt.
– WoonZorgCoöperaties
– Virtuele woongemeenschappen (app-groepjes)
– VoorZorgCirkels
– Clusters tiny houses, Cirkelgroepen van Seniorenchalets en Butterfly-projecten
Tekst gaat verder onder de foto.
Zorg verlichten
Projecten Wederkerig Wonen zijn ook belangrijk om de druk op de formele zorg te verlichten. Binnen Cirkelgroepen kunnen mensen elkaar:
– wegwijs maken in gebruik van tablet, app’s domotica en Digi-zorg
– elkaar helpen bij het organiseren van personenalarmering
– elkaar informeren over diensten die het wonen comfortabeler maken
– vitale buren vragen soms een klusje te doen
– elkaar wegwijs maken in zuinig omgaan met energie
– vooral ook leuke dingen doen. Samen koffie drinken, hobby’s beoefenen, wandelen, de dag bespreken, koken (of maaltijd bestellen) en eten.
Het sterke netwerk dat kan groeien in een project Wederkerig Wonen helpt om langer comfortabel thuis te wonen en geeft minder druk op de formele zorg!
Meer info:
Lees meer over: Cirkelgroepen. Mis niets over Anders en Actief Wonen: neem een gratis abonnement op de nieuwsbrief van LaCoTa. https://www.lacota.nl/cooperatie/nieuwsbrieven/
Woongemeenschapppen openen deuren
Zaterdag 20 mei 2023 openen op de GemeenschappelijkWonenDag woongemeenschappen in het hele land hun deuren voor publiek. Nog niet eerder was de belangstelling voor gemeenschappelijk wonen zo groot en zo urgent. Gemeenschappelijk wonen kan immers aanzienlijk bijdragen aan de oplossing van grote maatschappelijk problemen zoals woningnood, klimaatbeleid, het bestrijden van eenzaamheid en de groeiende behoefte aan zorg.
Iedereen is welkom op de GemeenschappelijkWonenDag 2023. Niet in de laatste plaats vertegenwoordigers van gemeenten, politieke partijen en woningcorporaties. Daar valt immers nog veel te winnen als het gaat om het (h)erkennen van de grote toegevoegde waarde die woongemeenschappen juist op lokaal niveau kunnen hebben. Daar kan ook nog veel verbeteren als het gaat om het faciliteren van (nieuwe) woongemeenschappen. Maar uiteraard ook voor mensen die overwegen in een gemeenschappelijke woonvorm te gaan wonen, buurtbewoners en overige geïnteresseerden openen woongemeenschappen graag hun deuren.
Aantrekkelijk woonalternatief
Er zijn in Nederland duizenden gemeenschappelijk-wonen projecten in vele varianten: woon-werkgemeenschappen, ecodorpen, centraal woonprojecten, cohousing, woongemeenschappen 50-plus, meer-generatie gemeenschappen, wooncoöperaties, woongroepen en gestippeld wonen zijn daarvan voorbeelden. Bewoners wonen zelfstandig maar trekken nadrukkelijk samen op en delen zaken als ontmoetingsruimten, auto’s, fietsen, gereedschap, werkplaats of (groenten-)tuin. Zo dragen woongemeenschappen bij aan duurzaamheid, effectief gebruik van ruimte, sociale cohesie en vitaliteit van senioren. Als aantrekkelijk woonalternatief voor met name deze laatste groep draagt gemeenschappelijk wonen tevens bij aan de noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt.
De Gemeenschappelijk Wonen Dag 2023 wordt georganiseerd door de VGW (Vereniging Gemeenschappelijk Wonen), de LVGO (Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen 50-plus) en GEN NL (Global Ecovillage Network Nederland). Kijk voor deelnemende woongemeenschappen op de websites van deze organisaties of op www.gemeenschappelijkwonendag.nl. Let op: de tijden kunnen per woongemeenschap verschillen.