Woningen op het erf van een actieve boerderij leidt tot nieuwe communities, slaat een brug tussen stad en platteland en zorgt dat buitengebieden vitaler worden en blijven. Dat bewijst het project Vliervelden in Almere Oosterwold, waar naast de boerderij van stadsboeren Tineke en Tom een kleinschalig appartementencomplex is gebouwd. Op 15 mei a.s. organiseren de initiatiefnemers een kennisatelier om deze woonvorm meer bekendheid te geven.

Vliervelden is een ecologische gemeenschap in de Almeerse wijk Oosterwold. Tom Saat en Tineke van den Berg runnen met hun team de biologisch-dynamische boerderij van 200 hectare. Op het boerenerf staan 7 vrijstaande woningen en een appartementen­gebouw, vooral dat laatste maakt deze ontwikkeling zo uniek. Een ecologische winkel van Odin met een koffiecorner completeren dit bijzondere geheel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het appartementencomplex op het boerenerf Vliervelden. Foto: Vink Bouw/Sebastian van Damme

Onderdeel van leven op het erf

Naast de hooischuur en de koeienstal staat op het erf een poortgebouw met 21 appartementen, variërend van 55 tot 142 m2. De appartementen zijn bereikbaar met een lift, hebben een goede buitenruimte met een tuin of balkonambitie en hebben de ambitie energieneutraal te zijn. De bewoners zijn onderdeel van het leven op het erf. Tussen de tractoren, koeien en hooibalen wonen zij samen rondom de appelboomgaard met om zich heen de landbouwgrond van de stadsboer waarop gewerkt wordt.

Tekst gaat verder onder de foto.

De bewoners leven met het leven op het erf. Foto: KettingHuls Architecture/Sebastian van Damme

Duurzamere landbouw

Juist in een periode waarin de tegenstelling platteland versus (rand)stad steeds scherper lijkt te worden zijn initiatieven als Vliervelden een belangrijk winstpunt. Daarnaast zorgt het bij toekomstige projecten voor inkomsten die de boer kan gebruiken voor duurzamere landbouw en draagt het bij aan het verminderen van de woningnood. Het pilotproject in Almere Oosterwold laat zien dat wonen op het boerenerf veel maatschappelijke voordelen oplevert. Regelgeving en koudwatervrees bij sommige gemeenten zorgen dat deze ontwikkeling nog onvoldoende van de grond komt. Het kennisatelier De boer als buur op 15 mei a.s. moet daar verandering in brengen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De woningen liggen rond de stadsboerderij.. Foto: Vink Bouw/Sebastian van Damme

Ervaringen delen

Het boerengezin van Vliervelden, ontwikkelaar Vink Bouw samen met architectenbureau KettingHulst, de gemeente Almere en provincie Flevoland delen hun ervaringen graag op het kennisatelier in Kunstlinie in Almere. Met deze kennis kunnen op meer plekken op het platteland meer woningen komen en minder stikstof. Dat willen we uiteindelijk allemaal. In de ochtend wordt in een expertmeeting vanuit enkele concrete projecten elders in het land ervaringen uitgewisseld. Tussen de middag is er een excursie naar Vliervelden. Het programma ’s-middags in Kunstlinie is bedoeld voor een brede groep van boeren, ambtenaren en andere betrokkenen, waar de ervaringen van zowel Vliervelden als de kennissessies in de ochtend worden gedeeld.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een bewoonster op haar balkon. Foto: KettingHuls Architecture/Sebastian van Damme

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

10.00 – 12.00 uur: kennissessies:

Transformatie van het boerenbedrijf  

Wet- en regelgeving  

Woonvormen irt tot locatie en doelgroep  

Ontwerp aan bebouwing irt tot landschap en omgeving

Ontwikkelen en financiering

12.00 – 14.00 uur: excursie naar Vliervelden
14.00 – 16.00 uur: presentaties kansen voor wonen op het boerenerf
16.00 – 17.00 uur: napraten

Aanmelden

Aanmelding kan op de website De Boer als Buur. Er is een gelimiteerd aantal deelnemers voor zowel het ochtend- als het middagdeel. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden dankzij bijdragen van verschillende partijen.