Het Vlaamse informatiepunt Ecobouwers organiseert de eerste twee weekenden van november 2024 weer haar open deur-dagen. Tijdens Ecobouwers Opendeur kan je gratis binnenkijken in ecologische en energiezuinige woningen over heel Vlaanderen en Brussel, waaronder ook enkele inspirerende kleine en compacte huizen. Ook openen verschillende co-housingprojecten hun deuren.
De huiseigenaren geven zelf een rondleiding, dus er zijn geen verkooppraatjes, maar echte ervaringen. Soms is ook de architect, aannemer of installateur aanwezig. Tijdens de opendeurdagen leer je meer over technieken, materialen, energiegebruik, isolatie en krijg je natuurlijk ook een heleboel persoonlijke tips en advies van mensen die al gebouwd of verbouwd hebben. De bezoeken zijn gratis, maar aanmelden voor een tijdslot is wel verplicht. Inschrijven voor een woningbezoek op 1-3 en 9-10 november 2024 kan op de website van Ecobouwers.
In totaal openen zo’n 130 huizen en gebouwen hun deuren. Dit jaar zijn er een vijftal kleine en compacte woningen te bezoeken. Dit zijn ze:
Lees verder onder de foto.
Recupbouw, het nieuwe nieuwbouw
In deze woning in Boekhoute werd het gebruik van recupmaterialen naar een hoger niveau getild. We hebben het hier niet enkel over een vloertje of enkele binnendeuren, maar over een volledige ruwbouw, isolatie van dak en muren, gevelplinten, … Wat betreft hergebruik van materialen en circulair bouwen is dit een waar pioniersproject!
Lees verder onder de foto.
Het energetische concept volgt de principes van de Nederlandse kaswoningen. De verwarmde ruimtes van de woning zijn zeer compact georganiseerd. Van zodra de strengste winterweken achter de rug zijn wordt het bewoonbare gedeelte uitgebreid met een bioklimatische serre die enkel door de zon wordt opgewarmd. Ook de energievoorziening is helemaal hernieuwbaar met de geothermische warmtepomp en zonnepanelen.
Lees verder onder de foto.
Duurzaam, gezellig en inspirerend
Dit tiny house in Nijlen is gebouwd met ecologische isolatie en zo goed als alles is tweedehands of gerecupereerd. De gevel is bekleed met golfplaten van een afgebroken schuur. Het raam komt uit een oude NMBS-wagon en er is een warmtepomp om te koelen en te verwarmen. Maar door stevig te isoleren, blijft de temperatuur al erg constant. De Ikea-keuken is zowat het enige nieuwe element in huis.
Lees verder onder de foto.
Oude schuur wordt multifunctionele woning
Een oude schuur in Putte werd omgebouwd tot een multifunctionele woning. Daarbij werd er heel selectief omgesprongen met de bouwmaterialen. Petrochemische producten (styreen, formaldehydes, PU / cyanen, dampdichte verven, enz.) worden volledig vermeden. Dit ten voordele van ecologische en bio-ecologische materialen. Die worden zowel voor de basisstructuur als voor de afwerking ingezet.
Daarnaast speelt het circulaire aspect een grote rol: de ramen, technieken, wc, keuken en sanitair-onderdelen, zolder- en plafondafwerking, dakgoten en dakpannen zijn allemaal recuperatie met grondige kuisbeurt en reparatie. Er werd geen chape gebruikt. De buitenafwerking is uitgevoerd met houten planken die elders werden afgekeurd.
Eigenaar Gunter: Ik ben al bijna 30 jaar een overtuigde en ervaren duurzame passiefhuis bouwer (premium passiefbouw) en help graag iedereen verder met hun bouwproject. Wil je goede tips en wil je weten waar op letten, dan ben je bij mij aan het goede adres.
Lees verder onder de foto.
Creatieve ruimte
Een creatieve ruimte reeds genaamd Tachterus, met aandacht in hout gemaakt als een meubelstuk. Deze ruimte in Waregem krijgt een prominente plek in de tuin en maakt verbinding met de woning. De aanbouw is bijna gereed.
Lees verder onder de foto.
Yurt van lokale materialen
Al is het een recreatiewoning, deze yurt is zeker een bezoekje waard. Het woord yurt verwijst eigenlijk naar een traditionele ronde tent, die vooral wordt gebruikt voor bewoning door rondtrekkende veenomaden. De yurt in Gierle blijft op zijn plek, maar krijgt wel steeds andere bewoners. Bedoeld als een creatieve bron voor artiesten of toevlucht voor mensen met een burn-out (en voor activiteiten ter preventie van burn-out): dit hobbitachtige stiltehuisje werd (bijna) helemaal opgetrokken uit bio-ecologische materialen.
De constructie bestaat voornamelijk uit hout en kalkhennep (de muren). Voor de rest werden er zo veel mogelijk andere ecologische of gerecupereerde materialen ingezet. Als afwerking werd er kalkpleister, kalkverf en tadelakt in de douche gebruikt. De grove dennen die gerooid moesten worden om plaats te maken voor Robur, dienden als grondstof voor de meubels in Robur, de shingels van de gevel, details in de binnenmuren, en de binnendeuren. Samen met de initiatiefneemster zal er op 9 november een professional aanwezig zijn die mee de afwerking verzorgd heef. Op 9 en 10 november is ook een vrijwilliger (met achtergrondkennis en ervaring) van de partij, die bij het bouwen met de kalkhennep heeft meegewerkt.
Ecologische bouwoplossingen
Dit zijn de meest in het oog springende kleine en compacte huizen tijdens de Ecobouwers Open Deur 2024, maar ook de grotere woningen en gebouwen zijn inspirerend voor klein woners als het gaat om ecologische en energiezuinige bouwoplossingen. En wie de voorkeur geeft aan klein wonen middels co-housing kan ook zijn hart ophalen de komende 2 weekeinden.
Foto-credits: Ecobouwers