Woongemeenschappen openen op zaterdag 18 mei 2024 op de GemeenschappelijkWonenDag in het hele land hun deuren voor publiek. Iedereen is welkom en niet in de laatste plaats vertegenwoordigers van gemeenten, politieke partijen en woningcorporaties. Daar valt immers nog veel te winnen als het gaat om het (h)erkennen van de grote toegevoegde waarde die woongemeenschappen juist op lokaal niveau kunnen hebben. Daar kan ook nog veel verbeteren als het gaat om het faciliteren van (nieuwe) woongemeenschappen. Maar uiteraard ook voor mensen die overwegen in een gemeenschappelijke woonvorm te gaan wonen, buurtbewoners en overige geïnteresseerden openen woongemeenschappen graag hun deuren.
Vele varianten
Er zijn in Nederland duizenden woongemeenschapen in vele varianten: woon-werkgemeenschappen, ecodorpen, centraal woonprojecten, co-housing, woongemeenschappen 50-plus, meer-generatie gemeenschappen, wooncoöperaties, woongroepen en gestippeld wonen zijn daarvan voorbeelden. Bewoners wonen zelfstandig maar trekken nadrukkelijk samen op en delen zaken als ontmoetingsruimten, auto’s, fietsen, gereedschap, werkplaats of (groenten-)tuin. Zo dragen woongemeenschappen bij aan duurzaamheid, effectief gebruik van ruimte, sociale cohesie en vitaliteit van senioren. Als aantrekkelijk woonalternatief voor met name deze laatste groep draagt gemeenschappelijk wonen tevens bij aan de noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Lenen uit wooncoöperatiefonds
Omdat ook de overheid het belang van sociale verbanden in je directe omgeving ziet, heeft zij 40 miljoen toegezegd voor het landelijk wooncoöperatiefonds. Op dit moment worden nog gesprekken gevoerd hoe dit fonds vorm te geven en te begeleiden. De bedoeling is dat inititatieven voor een wooncöperatie uit dit fonds kunnen lenen, zodat zij hun droom wat makkelijker kunnen verwezenlijken
Deelnemende woongemeenschappen
De GemeenschappelijkWonenDag 2024 wordt georganiseerd door de VGW (Vereniging Gemeenschappelijk Wonen), de LVGO (Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen 50-plus) en GEN NL (Global Ecovillage Network Nederland). Kijk voor deelnemende woongemeenschappen op de websites van deze organisaties of op www.gemeenschappelijkwonendag.nl. Let op: de tijden kunnen per woongemeenschap verschillen.