Alles wat je nodig hebt in tiny house

Ik woon inmiddels 3 jaar in mijn kleine zelfvoorzienende droomhuisje van een kleine 20 m2 in Alkmaar. In die tijd heb ik honderden, misschien zelfs wel duizenden mensen ontvangen tijdens de open dagen die ik organiseer. De bezoekers stellen honderduit vragen, over hoe het leven in een tiny house me bevalt en hoe ik alles georganiseerd heb. Eén van de meest gestelde vragen is heb je alles wat je nodig hebt hier?.

betaalbaar en duurzaam wonen in de natuur

Het is prachtig om de verbaasde en enthousiaste blikken te zien. Het kan dus echt!, zie ik mensen denken. Soms zijn bezoekers tot tranen toe geroerd omdat ze zien dat de droom, die ze al zo lang koesteren, die van eenvoudig, betaalbaar en duurzaam wonen in de natuur, echt kan in Nederland. Ja het kan, maar het gaat niet vanzelf. Het vereist een proactieve houding, flexibiliteit, veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Maar dan heb je ook wat. Voor mij is het de inzet waard geweest. Ik heb inderdaad alles wat ik nodig heb in mijn huisje, wat woonfuncties betreft. Wat heb je nu eigenlijk echt nodig? Nederland is een welvarend land en we zijn aan een behoorlijk hoog niveau van luxe en comfort gewend geraakt. Daardoor denken we vaak dat we meer nodig hebben dan in werkelijkheid het geval is en dat we niet meer zonder kunnen. Onze door economische groei gedreven samenleving stimuleert ons meer, meer en meer te kopen en groter, groter, grootst te wonen.

Onderzoek wijst echter uit dat we al die ruimte en spullen helemaal niet nodig hebben. Sterker nog, dat we er ook niet gelukkiger van worden. Dus wat hebben we nu in de basis echt nodig? De exacte vereisten wat afmetingen en woonfuncties betreft vind je in het Bouwbesluit 2012. Maar laten we het even praktischer bekijken. In een woning wil je comfortabel kunnen verblijven, slapen, eten kunnen bereiden, aan persoonlijke hygiëne kunnen doen en misschien nog een paar vrienden kunnen ontvangen. Oh ja, wat opbergruimte voor je spullen is ook wel fijn. That’s it! Geloof me, dat red je prima op 20 m2 wanneer je alleen of met zijn tweeën bent.

Ik heb zelfs een zitbadje in mijn tiny house

Ik raad mensen die in een tiny house willen wonen altijd aan om eens goed te kijken naar welke ruimte ze in hun huidige woning gebruiken. Houd eens een week een lijstje bij om te zien in welke ruimtes je je het meest van de tijd begeeft. Dat geeft je al een helder beeld over welke woonfuncties belangrijk voor je zijn. Ik bracht in mijn oude rijtjeswoning de meeste tijd door op de bank (boek lezen, filmpje kijken, eten), achter mijn bureau (werken en spelen op de PC) en in de keuken (gezonde maaltijden bereiden). Oké, ook wel eens een diepvriespizza! Ik wilde dus in mijn tiny house de meeste ruimte en prioriteit geven aan die 3 functies. Een fijne zithoek, een werkplek en een ruime keuken met oven en koel-vriescombinatie. Daarnaast had ik een badkamer en slaapkamer nodig. Dat is allemaal gelukt en meer. Zo heb ik zelfs een zitbadje in mijn tiny house en kan ik de zithoek ombouwen tot eethoek voor 5 personen. Slim ontwerp, multifunctionele meubels en gebruik maken van de verticale ruimte zijn sleutelwoorden. Natuurlijk had ik daarbij wel hulp van een geweldig team van ontwerpers die goed naar me geluisterd hebben en mijn wensen vertaalden in een uniek ontwerp dat helemaal bij mij past.

Mijn huis heeft echt alles wat ik nodig heb. Het enige waar ik regelmatig gebrek aan heb is water, maar ik zie dat los van mijn huis. Mijn tiny house kan namelijk ook op een waterleiding aangesloten worden. Op de plek waar ik nu woon is dat echter niet mogelijk. Ik moet het dus doen met wat de natuur me geeft (regenwater) en het wordt steeds droger in Nederland. Daar hebben we het een andere keer weer over. Voor nu wil ik je geruststellen: met een woonoppervlak tot 50 m2 kun je ongelofelijk veel doen. Het is een kwestie van goed bedenken wat je echt nodig hebt, genoegen nemen met genoeg, en een slim ontwerp maken of laten maken. Oké, en een beetje ontspullen is ook in de meeste gevallen nodig. Zet hem op, je kunt het!

Tiny house-pionier en -ambassadeur Marjolein Jonker woont sinds mei 2016 in haar zelfvoorzienende tiny house in Alkmaar. Ze is oprichter en projectleider van stichting Tiny House Nederland, geeft lezingen, training en advies vanuit haar bedrijf Marjolein in het klein, is eigenaar van het platform TinyFindy en voorzitter van Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar

Foto’s: ©marjolein in het klein

Meer artikelen zijn te lezen in editie 5 van Klein Wonen Magazine