Baby Esther heeft (bijna) haar tiny house! (5)

‘Onze babydochter heeft haar tiny house! En wat een mooi bouwwerk is het geworden. Het is alleen nog net niet klaar… en echt tiny voelt het helemaal niet. Meer als een paleis!’ Martien Lathouwers maakte eind december spannende bouwdagen mee, maar het Tuinvogel-huisje voor zijn dochter Esther staat grotendeels en wordt de komende maand netjes afgewerkt. Hij vertelt er enthousiast over in zijn vijfde bouwverslag.

We hebben een hoop meegemaakt in de week voor kerst en de afgelopen feestdagen. Als je samenwerkt met een buitenlandse aannemer, moeten die mannen natuurlijk wel met kerst naar huis kunnen. En als je dan beloofd hebt voor de kerst al het werk klaar te hebben, dan is dat heel erg aanpoten. Zeker als benodigde materialen niet allemaal op tijd aankomen. Er kwam vorige week nog een enorme vrachtwagen de straat inrijden, waar nog veel meer bouwmaterialen uitkwamen. Op een time lapse-opname is dat mooi te zien. En in een week tijd is al dat spul gebruikt en van een funderingsplaat tot een compleet tuinhuis opgebouwd. Ongelofelijk, wat een snelheid en hoe fraai het wordt. Maar klaar voor de kerst, dat is niet gelukt.

Letterlijk op losse funderingsschroeven

Er waren in de week voor de kerst ook nog problemen met de schroefpalenfundering. Want na een flinke regenbui kwam de kliko opdrijven op het (elke winter sterk stijgende) grondwater en dacht de aannemer dat er opeens een bron was ontstaan in de ondergrond, die het huis letterlijk op losse funderingsschroeven had gezet. Er dreigde verzakking en dat was even alle hens aan dek. Zullen we een pomp huren? Ik ben erheen gegaan en heb het gat van de kliko maar even dicht geschept met zand. Uiteindelijk wordt het huisje een heel gewicht en de vraag is op termijn of de fundering dat inderdaad allemaal kan dragen. Maar het huis staat ook al meer dan 80 jaar, ook op zand gefundeerd, dus ik maak me niet al te veel zorgen. Maar die arme aannemer dus wel, die dacht echt dat de tuin vol water zou lopen. Ook wel weer schattig eigenlijk.

Allerlei ruimtebesparende oplossingen te verzinnen

In het huisje was een langwerpige donkere ruimte voorzien van 5 meter diep en heel smal, waar precies een fiets in zou moeten passen en waar de kano’s aan de muur kunnen hangen. Die ruimte is nu ook af en dus niet geïsoleerd, maar wat een verrassing: de vloer is 40 cm boven het maaiveld en met een trapje bereik je het achterpad. De ruimte is eigenlijk veel breder dan ik me had voorgesteld. Er past gewoon een bed in, of 2 eigenlijk achter elkaar. En daarmee is het fietsenhok opeens een mogelijke extra slaapkamer voor in de zomer. Handig voor als meerdere mensen willen logeren. Het is een heel rare ervaring om de hele tijd tiny te denken en allerlei ruimtebesparende oplossingen te verzinnen om zoveel mogelijk functionaliteiten in een kamer te proppen, om dan tijdens de bouw nota bene geconfronteerd te worden met… een extra kamer. Die had ik echt niet verwacht.

Dan was er nog de open haard. Eerder niet voorzien, maar nu toch gekocht en gearriveerd. Maar een schoorsteen waar rook doorgaat is natuurlijk wel een serieus risico voor een houten huis. Daarom bij een winkel in Lelystad een complete set schoorsteenelementen gekocht. Hoewel de openhaard vast niet vaak gebruikt gaat worden, kan het maar beter goed aangelegd zijn.

De onderhandelingen liepen parallel met de Brexit

De verbouwing leidde tot spanning en uiteraard was er discussie. Over geld, over voortgang en uiteindelijk over wanneer het werk afgemaakt kan worden. En hoe de bouwsite achtergelaten wordt in de tussentijd. De onderhandelingen liepen parallel met de Brexit, en ook bij ons was er voor de kerst nog net op tijd witte rook. Die slag is gevoerd en het werd zo toch nog een mooie kerst. Ik heb ze de 24ste ‘s-avonds een kerstdiner van eend gebracht en de bouwvakkers vlogen uiteindelijk 28 december naar huis. Dus hebben ze tijdens de kerstdagen toch nog even de armen uit de mouwen gestoken en het tuinhuisje is waterdicht gemaakt, de badkamer netjes gemaakt en alles opgeleverd en veilig afgesloten. Het openingsfeest is in 2021 en de afbouw en interieurbetimmering ook. Het eindresultaat laat dus nog even op zich wachten, maar dat laat ik zien in editie 12 van Klein Wonen Magazine, dat in april verschijnt.

Straks heeft mijn babydochter Esther haar eigen TuinVGLS-tiny house! Als je je afvraagt wat het betekent, het is een concept ontwikkeld door onze bevriende architecte Alena Ulasava, die iedereen een goede extra ruimte in de tuin gunt voor kantoor, mantelzorgwoning, hobbykamer of speelhuis voor je kind. Ze werkt samen met bouwbedrijf Private House, waarvan 3 timmerleden het ontwerp op maat maken. Ik had besloten om niet direct met de aannemer in zee te gaan om de discussie over meerwerk te voorkomen en controle te houden op de kwaliteit. Dat had ik met Alena en dat blijkt een verstandige keuze geweest.