Baby Esther krijgt eigen tiny house! (Week 1)

Je eerste verjaardagkaarsje nog niet uitgeblazen en toch al een eigen tiny house. Dat kan baby Esther binnenkort zeggen. Papa Martien Lathouwers bouwt samen met neef Alan en aannemer Vitaliy een luxe tiny house van 24 m2 in de achtertuin van hun Utrechtse rijtjeswoning. Als speelhuisje voor de kleine spruit, maar ook als logeerwoning, compleet met keuken, badkamer, sauna, kanostalling en kattenluik voor Sneeuw. In 4 weken moet het huisje klaar zijn. Martien houdt ons wekelijks op de hoogte via een bouwdagboekje en in Klein Wonen Magazine 11 tonen we in januari uitgebreid het eindresultaat.

15 november 2020 – Vandaag zijn de 4 bouwvakkers gearriveerd die ons tiny house in de tuin gaan bouwen. Deze belangrijke dag is voorafgegaan met het leegruimen van de tuin, inclusief het verplaatsen van dierbare planten. Bij de opruiming van een hoop stenen achterin de tuin kwamen enkele salamanders tevoorschijn, die we heel voorzichtig hebben verhuisd naar een speciale salamanderpoel in Lunetten.

We maken eerst even een groepsfoto met in wit opdrachtgever, dan huisgenoot Alan en de aannemer en zijn 3 stevige bouwers. Architect Ulasava, van de uitbouw met glazen serre van onze woning, heeft ook dit tiny home ontworpen. Op de aantrekkelijke renders kozen we voor een patio-achtige terrasoverkapping. Daar hoort ook een flink terras bij, dus moet de vijver wijken. Met zand gevuld kan hij straks met een luik in het terras als kinderzandbak tevoorschijn komen!

De aannemer heeft niet alleen de bouw van dit huisje op zich genomen, maar ook gelijktijdig een complete verbouwing van onze woning gepland. De badkamer wordt vernieuwd. De kruipruimte wordt geïsoleerd. De deuren geverfd, alle muren gestukt en de trap gerenoveerd. Ook wordt de zolder versterkt en voorbereid op de komst van een grote dakkapel. We logeren tot de kerst elders en onze Esther ziet al uit naar haar speelhuis wat het tuinhuisje moet worden.

Onze achtertuin is vrij diep, ongebruikelijk voor Utrecht. Ons huis had als enige in het rijtje geen schuurtje maar wel een achteruitgang. We willen een huisje dat volledig autonoom gebruikt kan worden, met drinkwaterleiding, riolering, elektra en wifi, douche, wc en keuken.

16-november 2020 – De werkzaamheden beginnen met plaatsen van een container en het verhuizen van het gehele interieur naar opslagboxen. De bouwvakkers Andrey, Sergey em Vitaliy, waarvan 1 elektricien is, dragen als de reuzen uit ‘Tom Poes en de Blauwe Aarde’ haast rennend de zware dozen naar het verhuisbusje. Ze dragen keurige nieuwe overalls met nieuwe zwarte veiligheidswerklaarzen. Daarna strippen ze het huis van behang, trapbekleding en betegeling. Alles in een super hoog tempo!

17-november 2020 – Ik krijg iedere dag foto’s van de stand van zaken en ik herken mijn huis haast niet meer. Het hout voor de bouw wordt afgeleverd, en het nieuwe tuinhek wordt ingemeten.

20-november 2020 – Voor het huisje in de tuin zijn ook meubels nodig. Een type open haard wordt nog gezocht, de IR sauna hadden we al jaren en was verworden tot opslagplek van de stofzuiger. Die wordt netjes ingebouwd en staat straks tegenover de douche. In de douche komt een typisch Braziliaanse douchekop, die het water boven je hoofd verwarmd en dan direct over je uitstort. Heel warmte-efficiënt!

Rietveld stoel, de Steltman

Als huisraad heb ik net een fraaie stoel gekocht, en met de trein naar Utrecht gebracht. Hilarisch moment: in de trein herkennen de omstanders wel mijn Rietveld stoel, de Steltman, maar de studenten niet. Een student gaat op de stoel zitten, die op het balkon in de trein staat. Als hij hoort waar hij op zit springt hij op, dankt voor de grote eer en krijgt van een mede reiziger toegevoegd dat hij die broek die hij draagt beter niet meer kan wassen. We zijn er erg blij mee, hij krijgt een plekje in ons tiny house.

Onze kat Sneeuw krijgt een eigen kattenluik

Het huisje is bedoeld als logeergelegenheid, maar ook als kinderspeelhuisje. Een glijbaan kan aan de dakrand bevestigd worden. Ook krijgt onze kat Sneeuw een eigen kattenluik, voorzien van tijdslot met chipbeveiliging.

De tiny house in onze achtertuin wordt aangeboden voor 36.000 euro onder de typenaam Tuinvgl, een tuinvogel! Aannemer Vitaliy flyert al in de wijk, want hij hoopt op meer van dergelijke klussen. Mensen zijn welkom om ons project als referentie te bekijken, als ze een aanschaf overwegen.

Volgende week meer over de bouw van de fundering en de indeling. Er zijn zojuist enorme schroeven afgeleverd voor de fundering!