Binnen bij Remco in zijn tiny house

Remco bouwde zijn eigen tiny house en nodigde Klein Wonen Magazine uit om binnen te komen kijken. Remco heeft bewust gekozen voor een layout waarbij hij binnen het beperkte oppervlak tóch verschillende ruimtes kon creëren: een halletje met toegang tot de badkamer, de trapgang naar de loft en de living met de keuken. En dit alles zonder dat het open karakter verloren gaat. In de doorgang naar de hal vind je een inbouwkast voor kleding met daaronder de koelkast.

Fijnste plekje in huis?
Oeh, dat is een lastige. Ik vind m’n lounge hoek heel fijn. Daar kan ik languit op zitten en liggen met veel lekkere kussen. Ook zit ik graag aan m’n werkplek slash tafel slash keukenblad. Ik heb daar heerlijk uitzicht over het bos. Daar heb ik ook twee grote openslaande ramen zodat ik zo goed als buiten zit als ik die open zet.

Meest trots op in huis?
Eigenlijk m’n hele tiny house, omdat ik dat toch maar zonder enige bouwervaring gebouwd heb. Het staat zo stevig als… uhm, een huis. Verder ben ik heel trots op de creatieve lay-out en de vaste trap naar de loft. Het voelt allemaal zo ruim binnen en zo lekker licht.

Mooiste woonaccessoire in huis?
Ja, wat is precies een accessoire en wat hoort bij het interieur. M’n lounge hoek heeft hele fijne op maat gemaakte kussens. Ik ben ook heel blij met m’n eettafel krukken van Ikea die perfect bij m’n werkplek passen. En verder m’n gas fornuis/oven en verbrandingstoilet. Of telt dat niet echt?

Meest inventieve oplossing voor kleine ruimte?
ik wilde per se een vaste trap naar de loft, maar om er voor te zorgen dat de ruimte daaronder niet ‘verloren’ zou zijn heb ik er een bergruimte van gemaakt. De trap scharniert als een deur omhoog als het ware waardoor je bij de ruimte daaronder kunt. Ook heb ik een kleine ‘overloop’ bovenaan de trap. De ruimte daaronder is een bergruimte die vanaf buiten toegankelijk is. M’n multifunctionele tweede keukenblad ben ik ook heel blij mee. Omdat de keuken natuurlijk maar relatief klein is verdubbel ik hiermee de werkbladruimte. En dat keukenblad gebruik ik tevens als werkplek en eettafel. Verder heeft de lounge hoek een grote bergruimte, waar ook de stroominstallatie ligt, maar ik denk dat elke tiny house bewoner wel een bergruimte onder de bank heeft.

Wat vind jij belangrijk aan een interieur?
Voor mij was het belangrijk dat het speels ingericht zou zijn. Veel tiny houses zijn best redelijk standaard qua layout, in ieder geval op het moment dat ik hem bouwde in 2017. Ik wilde heel graag binnen het kleine oppervlak diverse aparte ruimtes creëren, zonder dat het krap zou voelen. Zo heb ik, bij de voordeur, een kleine hal gecreëerd, die ook toegang geeft tot de trap naar de loft, de badkamer, en een doorgang naar de woonkamer en keuken. Het voelt ook echt als aparte ruimtes, maar ik kan wel van voor naar achter de volledige lengte van het huis doorkijken. Ook vond ik het belangrijk dat ik zonder te bukken onder de loft zou kunnen lopen. Ik ben bijna 1,90 m lang en had geen zin om te moeten bukken. Maar ook wilde ik de ruimte van de loft zo hoog mogelijk maken zodat ik fatsoenlijk rechtop kon zitten. Beneden, onder de loft, is het 2,04 m hoog en boven is het 1,15 m hoog. Beide goals gehaald! Verder moest het licht en ruimtelijk voelen en vrolijke kleuren hebben.

Hoe zou je je eigen interieur kort omschrijven?
Ik zou mijn interieur als kleurrijk en modern omschrijven. Vrolijke kleuren gecombineerd met verschillende houtpatronen en rvs/aluminium afwerking. De houtpatronen zijn overigens zowel op de vloer als op de wanden laminaat. Echt steigerhout zou te zwaar zijn, dus was laminaat een goed alternatief. Voor de wanden heb ik populieren multiplex gebruikt wat naast heel licht in gewicht ook nog eens heel mooi blank is.

Foto’s: © Remco Stadhouders en Peter Hermeling/bluemonque.com

Remco z’n tiny house staat te koop. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Remco

Het volledige artikel is te lezen vanaf pagina 18 in editie 8 van Klein Wonen Magazine