Blijer en vrijer op Tiny House Farm Oosterwold

Het zaadje om kleiner te gaan wonen wordt al tijdens de crisisjaren, zo rond 2008, gepland, maar het duurt toch nog 11 jaar voordat Ard Brunnekreef definitief de knoop doorhakt en zijn tiny house bouwt. Nu woont hij al enkele maanden naar volle tevredenheid in zijn houten huisje naar Russisch concept, dat hij vanuit Tsjechië heeft geïmporteerd op een kavel van 656 m2 van het project de Tiny House Farm in Oosterwold.

Ard Brunnekreef leeft nu het leven

We zitten aan een tafel van oude wijnplanken. Een eigen creatie van Ard en zijn vader. Hij vertelt openhartig over de wendingen die zijn leven de afgelopen 11 jaar hebben genomen. Op een gegeven moment is hij op een zodanig niet wenselijk punt beland dat hij besluit het heft over zijn leven in eigen hand te nemen. Ard begint anders naar het leven te kijken. Tegenwoordig is zijn credo dan ook: Leeft het leven jou, of leef jij het leven?. Als gevolg van zijn bewustwordingsproces komt hij erachter dat zijn leven aan een aantal kernwaarden dient te gaan voldoen. Ten eerste moet zijn huis echt de fysieke waarde die het heeft vertegenwoordigen. Daarnaast wil hij een hanteerbare persoonlijke economie en nabuurschap.

Het tiny house dat hij op zijn kavel bouwt is veel kleiner dan zijn vorige woning. Daardoor gaan zijn woonkosten zo drastisch naar beneden dat hij toe kan met veel minder werk als copywriter. Op deze manier heeft hij ruimte gekregen om zich te oriënteren op wat hij nog meer wil gaan doen met zijn leven. Hij voelt dat hij veel behoefte heeft aan contact met de natuur en mensen. Daardoor komt hij op het idee om een hondenuitlaatservice te gaan beginnen. Zoals de plannen nu liggen gaat hij deze service samen met een compagnon binnenkort opzetten.

Doordat Ard veel kleiner is gaan wonen heeft hij veel spullen moeten wegdoen, maar hij mist niets! Sterker nog het kleine compacte huisje geeft hem een gevoel van geborgenheid en vrijheid. Hij vindt dat deze nieuwe manier van wonen en werken de kwaliteit van zijn leven heeft verbeterd. Hij ervaart nu op alle gebieden een grote mate van vrijheid. Vrijheid die hij voordien niet had.

Tiny House Farm, een gemeenschappelijk gebouw.

Wanneer je de Tiny House Farm oprijdt zie je in het midden van het terrein een gemeenschappelijk gebouw. Daar kun je als bewoner flexwerken, fitnessen, gebruik maken van de wasmachines, een feest organiseren of het gebouw gebruiken als een ontmoetingsruimte. Ard woont alleen en vindt het prettig om een eigen woonruimte te hebben, maar tevens een uitwijkmogelijkheid. Dit gebouw biedt hem dat. Als je de kleine onverharde (bouw)rondweg verder volgt kom je bij de kleine woning van Ard uit. Hij is pas de zevende bewoner van de in totaal 31 kavels/huizen die de farm telt.

Op de vraag wat hij van Oosterwold vindt zegt de in St. Antonius geboren Ard lachend dat het een bijkomende verrassing is, want hij staat helemaal achter de filosofie die Oosterwold behelst; namelijk zo ecologisch en energieneutraal mogelijk wonen en de verplichting om aan stadslandbouw te gaan doen voor 50% van de grootte van je kavel. Enthousiast vertelt hij dat hij samen met zijn buren een voedselbos gaat maken. Het begin is al aanstaande, want Ard vertelt glunderend dat hij deze middag nog naar zijn overbuurman loopt, die fruitbomen verkoopt. Hij gaat er direct enkele aanschaffen, zodat het begin van het voedselbos er alvast is. Het lijkt erop dat Ard op deze plek al zijn kernwaarden heeft kunnen integreren, die hem een blij en vrij leven gaan geven.

Tekst: Ibolya Moór

Het volledige artikel is te lezen in editie 5 van Klein Wonen Magazine

—-ADVERTENTIE—-