Boekenrubriek editie 8

Meer lezen over Klein Wonen? In Klein Wonen Magazine hebben we elk kwartaal een boekenrubriek met recent verschenen boeken. In dit artikel vind je alle boeken van onze boekenrubriek in editie 8.

Eigen GROENTE van BALKON of TERRAS

Wie klein woont heeft niet altijd een tuin met ruimte voor een moestuintje. Dit is volgens de schrijvers Nellie en Pierre Tourmente ook niet nodig, want je kunt ook prima je eigen groente en kruiden verbouwen op je balkon of terras. Of het nu om sla, tomaten, aardappelen, basilicum of aubergines gaat, het kan allemaal! In dit rijk geïllustreerde boek worden aan de hand van fraaie foto’s de meest gangbare groenten en kruiden behandeld. Vanaf het zaadje tot aan de juiste verzorging en het oogsten. Nellie en Pierre leggen het allemaal duidelijk stapje voor stapje uit. Ook geven zij tips hoe je je groenten het best kunt beschermen en hoe en wanneer je je groenten moet verspenen. Bij het tuinieren maakt het schrijversduo vooral gebruik van potten en plantenbakken en verliest daarbij ook het decoratieve aspect niet uit het oog. Kortom een compleet boek voor iedereen die er ondanks een beperkte ruimte van droomt zelf groenten en kruiden te verbouwen.

Een Kleine Groentetuin Op het terras of balkon
Schrijver Nellie & Pierre Tourmente
Uitgeverij Deltas
ISBN: 978-90-4475-789-7
Prijs: € 16,95

Overzichtelijk HANDBOEK voor ombouwen BESTELBUS naar WOONBUS

Jantina Scheltema wist enkele jaren geleden niet eens dat je zelf een busje kan ombouwen tot camper. Nu is ze laaiend enthousiast en blogt ze over haar vanlife. Ze kreeg zoveel vragen over haar zelfbouw, dat ze besloot er in eigen beheer een boek over te schrijven. In haar mooi vormgegeven e-book behandelt Jantina alle belangrijke facetten van het zelf ombouwen van een bestelbus tot je eigen rijdende huisje. In overzichtelijke hoofdstukken met prachtige foto’s van haar eigen hand vertelt zij alles over het ombouwen. Van isolatie en verwarming tot de inrichting en van de juiste gereedschappen tot kant en klare schema’s voor de aanleg van elektriciteit en stromend water. Ook de administratieve rompslomp als voorschriften en wegenbelasting legt Jantina helder in korte teksten uit. Bouw Je Eigen Camper is zo een compleet handboek van een ervaringsdeskundige voor het zelf ombouwen van een bestelbus naar woonbus.

Bouw Je Eigen Camper
Schrijver Jantina Scheltema
Uitgeverij Jantina Scheltema
EAN/ISBN: E-book
Prijs: € 10,50

AMUSANTE verhalen uit een VRIJ LEVEN

Mick van Zadelhoff is digital nomad, maar zit niet de hele dag met zijn laptop en een kokosnootcocktail onder een palmboom zijn centjes te verdienen. Hij walgt van dit naar kaviaar smakende stereotype van een digital nomad en besloot het echte verhaal op te tekenen. Zijn eigen verhaal. Een heerlijk boek, waar de onbevangenheid vanaf straalt. Aan de hand van zijn eigen ervaringen en anekdotes geeft hij op amusante wijze inzicht in hoe je je als rondreizende millenial kunt staande houden in een snel veranderende wereld zonder elke dag op kantoor te hoeven zitten.

Digital Nomad Verhalen en lessen uit een vrij leven
Schrijver Mick van Zadelhoff
Uitgeverij De Moderne Nomaden
ISBN: E-boek
Prijs: Gratis

Strijdboek voor KIDS tegen PLASTIC

Wie plastic de wereld uit wil hebben moet bij de jeugd beginnen. Dat dachten ze ook bij Lonely Planet, dat speciaal voor kids het boekje The Plastic Problem maakte. Met korte Engelse teksten en vrolijke tekeningen worden kinderen aan de hand van 60 simpele tips wegwijs gemaakt in de strijd tegen plastic. Aan bod komen allerlei handige tips, zoals het weigeren van rietjes en weggooibekertjes, het gebruiken van een broodtrommeltje voor je lunch en het uitbannen van kauwgom. Daarnaast worden ook zaken als recycling en zero waste belicht. Dit alles met een duidelijke uitleg over de gevolgen van het gebruik van vele plastic objecten en het weigeren daarvan.

The Plastic Problem 60 small ways to reduce waste and help save the earth
Schrijver Aubre Andrus
Uitgeverij Lonely Planet
ISBN/EAN: 978-17-8868-935-9
Prijs: € 13,99

TOPARCHITECT op bres voor PLATTELAND

Architect Rem Koolhaas ontwierp wereldwijd vele gebouwen in steden. Nu wil hij meer erkenning voor het vergeten platteland en doet dat met zijn tentoonstelling Countryside, the Future in het Guggenheim New York. In het begeleidende boek Countryside, a Report refereert Koolhaas aan de oude Romeinse en Chinese culturen, waarin het platteland een plek was om na te denken, respect heerste voor de natuur en de mens echt leefde. Volgens hem wordt ook de huidige vooruitgang geboekt op het steeds veranderende platteland. En dan vooral met het oog op milieukwesties. Voor zijn mega-tentoonstelling ging hij op zoek naar bewijzen hiervan en springt in dit bijzondere boek, samen met enkele co-auteurs, aan de hand van verhalen, interviews, essays en persoonlijke notities op de bres voor het platteland.

Countryside, a Report Countryside in your pocket
Schrijver Rem Koolhaas
Uitgeverij Taschen
ISBN: 978-38-3658-439-5
Prijs: € 24,99

PIL tegen VLIEG- en AUTOSCHAAMTE

Reizen hoort bij het vrije leven en hoewel dat niet altijd op een milieuvriendelijk wijze kan zijn er toch veel mogelijkheden om ook hier je ecologische voetafdruk te beperken. Bijvoorbeeld om te kiezen voor milieuvriendelijke verblijfplaatsen en excursies. In het Engelstalige Sustainable Escapes heeft Lonely Planet er een groot aantal verzameld. Van eco-lodges met geavanceerde duurzaamheidsinitiatieven tot uitstapjes naar projecten om dieren in het wild te beschermen. Een prima pil om op reis je vlieg- of autoschaamte snel te vergeten.

Sustainable Escapes Van frustratie to flow
Samenstelling Lonely Planet
Uitgeverij Lonely Planet
ISBN: 978-17-8868-944-1
Prijs: € 16,99

KLEIN WONEN op z’n AMERIKAANS

De bestsellerauteur Sheri Koones is expert in kleine woningen, energie-efficiëntie en prefab bouw. Zij schreef al eerder boeken als Prefabulous Small Houses, Prefabulous + Sustainable en Prefabulous + Almost Off the Grid. In haar meest recente boek Downsize: Living Large in a Small House toont en beschrijft zij aan de hand van 33 voorbeelden en 275 foto’s hoe mensen kozen voor de stap van een groot huis naar een kleinere woning. De titel dekt voor Nederlandse liefhebbers van klein wonen niet direct de lading. Trots presenteert de schrijfster haar boek met de mededeling dat alle behandelde huisjes kleiner zijn dan 2000 square feet oftewel 186 m2. Het kleinste huisje in Downsize is rond de 46 m2 en dat is voor Nederlandse begrippen voor velen nog maar net aan tiny. Toch is het boek van Sheri Koones zeker wel de moeite waard. Het behandelt namelijk tal van ruimtebesparende en groene oplossingen, die ter inspiratie kunnen dienen voor ieder klein huis. Grappig is het zeker ook om te zien wat er in Amerika al onder een kleine woning wordt verstaan.

Downsize Living large in a small house
Schrijver Sheri Koones
Uitgeverij Taunton Press
ISBN/EAN: 978-16-4155-033-8
Prijs: € 28,57

VEEL mogelijk met ROBUUST STAAL

Tiny houses bouwen van oude zeecontainers wint ook in ons land aan populariteit. Het geeft zelfbouwers een solide en vaak al waterdichte basis voor hun huisje. Wie inspiratie op wil doen komt in het lijvige koffietafelboek Container Atlas prima aan zijn of haar trekken. Het is geen boek met louter tiny houses, maar biedt een uitgebreid overzicht van wat er allemaal te bouwen valt met containers. En dat is onverwacht veel. Van een tiny house tot een uitzichtpunt, van appartementen tot pop-up winkels en van een drijvende containerwoning tot tentoonstellingsruimte. Zoals de subtitel A Practical Guide to Container Architecture al weergeeft laat het boek vele mogelijkheden zien en wat erbij komt kijken. Samensteller is de containerarchitect Hans Slawik, die voor de BouwEXPO Tiny Housing in Almere nog de Homeboxen (rechtop staande zeecontainers) ontwierp. Uiteraard ontbreken deze niet in deze dikke Engelstalige pil, die al eerder verscheen, maar nu is heruitgebracht met aanvulling van een 20-tal nieuwe projecten van robuust staal.

Container Atlas A practical guide to container architecture
Schrijver Hans Slawik
Uitgeverij Gestalten
ISBN/EAN: 978-38-9955-669-8
Prijs: € 45,08

Kijk in onze webshop voor deze boeken en eerder verschenen boeken in onze boekenrubriek.