Boekenrubriek editie 9

Meer lezen over Klein Wonen? In Klein Wonen Magazine hebben we elk kwartaal een boekenrubriek met recent verschenen boeken. In dit artikel vind je alle boeken van onze boekenrubriek in editie 9.

WEGDROMEN bij reizend TINY HOUSE

In de beginmaanden van de coronacrisis, toen reizen uit den boze was, liet de bloggende tekenaar Marcel zich inspireren om een mobiel tiny house op vakantie te laten gaan door Europa en er korte verhalen bij te fantaseren. Zo ontdekten Finny en Bob op zijn website LEVEN in Tuinen mooie pareltjes in Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië, Montenegro, Griekenland, Italië en Spanje en vermaakte het reislustige kleine huisje zich kostelijk met onder meer jeu-de-boules, het dansen van de Lambada, drinken van biertjes en lokale versnaperingen, varen met extra hard opgeblazen bandjes en zonnen op het strand.

De teksten van Marcel zijn vermakelijk en voor de reisliefhebber ook nog eens informatief, maar het zijn vooral zijn tekeningen die jong en oud heerlijk mee op vakantie nemen. Om deze vrolijke prenten beter tot hun recht te laten komen hebben Tiny Publisher, uitgever van Klein Wonen Magazine, en Marcel de avonturen van het tiny house Finny en zijn vriend Bob fraai vormgegeven in een digitaal boek met de titel Finny en Bob Ontdekken Europa. Het boek is als pdf gratis te downloaden via onze webshop in de categorie boeken. Een lekker wegdroomboekje voor jong en oud.

Webshop: Finny en Bob Ontdekken Europa
Schrijver Marcel van Mierlo
Uitgeverij Tiny Publisher/KWM
EAN/ISBN: Digitaal boek
Prijs: Gratis

DUURZAAM LEVEN met het hele GEZIN

Ellen, Nikolas en hun zoontjes Jules en Arthur noemen zichzelf Sustainable Family. Dagelijks inspireren zij via Instagram en Facebook duizenden volgers om duurzamer te leven zonder veel comfort in te leveren. En dat doen zij niet alleen met tips en verhaaltjes. Het Antwerpse gezin geeft online cursussen, workshops, runnen een eigen webshop en adviseren en begeleiden personen en bedrijven. Ze hebben zelfs een historisch tiny house, compleet met duurzame sfeervolle inrichting, in de Belgische havenstad te huur voor wie een duurzaam leven eerst eens wil testen. En nu heeft de familie ook een eigen boek: Het Duurzame Gezin.

Duurzaamheid is voor het viertal een verrijking van hun leven en dat willen zij in hun boek overbrengen op anderen die duurzamer willen leven, maar niet weten waar te beginnen. Het is een heus naslagwerk geworden, want Ellen en Nico geven antwoord op vele duurzaamheidvragen op allerlei gebied. Van wonen tot recepten, van tuinieren tot kleding en van transport tot vakanties. Niet het eerste boek over dit fenomeen, maar door de ogen van een gezin levert het toch een bijzondere en inspirerende kijk op. Voor wie niet weet waar te beginnen met duurzaam leven zeker een must.


Webshop: Het Duurzame Gezin
Een gelukkige, gezonde en groene levensstijl
Schrijvers Ellen Dictus & Nikolas Sterk
Uitgeverij Manteau
EAN: 978-90-2233-711-0
Prijs: € 24,99

TIPS voor blijmakend NATUURPARADIJSJE

Veel insecten hebben het moeilijk in ons land en zij kunnen wel een helpend handje gebruiken als het gaat om het creëren van een goede leefomgeving. In zijn boek Een Tuin voor Bijen en Vlinders laat Albert Vliegenthart aan de hand van 101 tips zien hoe je met eenvoudige maatregelen en de juiste planten nuttige insecten blij kunt maken.

De bij de Vlinderstichting werkende ecoloog geeft een duidelijke uitleg en concrete tips om vooral bedreigde insecten naar je eigen stukje groen, hoe klein ook, te lokken. Een prettig leesbaar boek met mooie fotografie, waarmee je een kleurig en geurig natuurparadijsje kunt realiseren, waarvan je zelf ook heel blij wordt.


Webshop: Een Tuin voor Bijen & Vlinders
101 Tips om nuttige insecten te helpen
Schrijver Albert Vliegenthart
Uitgeverij Kosmos Uitgevers
EAN 978-17-2157-577-3
Prijs: € 17,50

MOESTUINIEREN in een TINY bak

Huw Richards tuiniert al vanaf zijn derde jaar en op 12-jarige leeftijd begint hij een YouTube-kanaal over moestuinieren. Inmiddels heeft hij 317K volgers en zijn z’n filmpjes meer dan 40 miljoen keer bekeken. Na het afronden van zijn school stort hij zich op zijn missie om mensen bewust te maken van het voedsel dat ze eten en moedigt hij aan je eten zelf te verbouwen. Huw gaat uit van een moestuinbak van 1,2 x 3 meter. De inmiddels 21-jarige tuinierder begint zijn boek De Urban Moestuin met te vertellen hoe je de moestuinbak zelf kunt maken. Het moestuinieren wordt vervolgens zeer makkelijk, stap voor stap, uitgelegd. Van het zaaien tot het oogsten. Per maand lees je wat er gedaan kan/moet worden in de moestuinbak. Hij legt het zeer duidelijk uit en het boek is rijkelijk voorzien van illustraties en foto’s. Prachtig gebonden boek, overzichtelijke indeling. Kortom een fraai boek voor een leuke prijs.


Webshop: De Urban Moestuin
Groente verbouwen in een groentebed van maand tot maand
Schrijver Huw Richards
Uitgeverij Forte Groen
ISBN: 978-94-6250-242-0
Prijs: € 19,99

Lekker LUI en duurzaam TUINIEREN

Het Duurzaam Handboek voor de Luie Tuinier is een leuk, leerzaam en inspirerend tuinboek. In 10 hoofdstukken vertelt schrijfster Loethe Olthuis hoe je van je tuin of balkon, zonder al teveel werk, een weelderig stukje natuur kunt maken met veel planten, maar ook vooral veel dieren. Loethe schrijft al meer dan 25 jaar over voeding en duurzaamheid in onder meer De Volkskrant. In haar handboek vertelt ze duidelijk waarom je beter geen tegels in je tuin kunt hebben, hoe je vogels kunt lokken, welke bloemen aantrekkelijk zijn voor bijtjes en nog veel meer handige tips. Tevens wordt elk hoofdstuk afgesloten met een origineel recept. Prachtig cadeau voor iedereen. Ook jezelf!


Webshop: Duurzaam Handboek voor de Luie Tuinier
In 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon
Schrijver Loethe Olthuis
Uitgeverij Spectrum
ISBN: 978-90-0037-230-0
Prijs: € 24,99

RECEPTEN voor een kleine VOETAFDRUK

Julia Watkins is de bedenkster van het succesvolle Instagram-account Simply Living Well. In haar boek Simpel Leven geeft ze tips voor een simpel, duurzaam en afvalvrij leven. Het staat boordevol recepten die je met enkele eenvoudige ingrediënten gewoon zelf kunt maken. Door het zelf vervaardigen zal je aanzienlijk minder afval hebben. Tevens geeft Julia je eenvoudige alternatieven waardoor je plastic verpakkingen, schadelijke ingrediënten en wegwerpproducten kunt verwijderen uit je huishouden.

Het is een zeer onderhoudend en inspirerend boek om tot een kleinere ecologische voetafdruk te komen. Er staan allerlei recepten in van eigengemaakte appelazijn tot aan herbruikbare stoffen hoesjes en van ketchup tot aan citrus-allesreiniger. Een zeer mooi boek met duidelijk beschreven eenvoudige recepten, die het uitproberen zeker waard zijn.


Webshop: Simpel Leven
Een gids voor een low waste huishouden
Schrijver Julia Watkins
Uitgeverij Fontaine Uitgevers
EAN: 978-90-5956-212-7
Prijs: € 25,00

ZERO waste voor LEKKERBEKKEN

Ondanks dat het woord duurzaam tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt wordt, is het wel van toepassing op Duurzaam Lekker Eten. Met de recepten van landschapsecoloog én kok Martin Kintrup leer je in elk geval om minder weg te gooien van je groenten. De recepten die in het boek staan zien er stuk voor stuk zeer smakelijk uit en zijn gemakkelijk te maken.

Martin Kintrup woont in Münster en inspireert graag, onder andere door middel van dit boek, hoe je over kan gaan op duurzame voeding. Hij laat je graag kennismaken met meer dan 100 recepten van veelal vegetarische of veganistische gerechten (er staan echter ook een paar gerechten met vlees in). Ze zijn allemaal regionaal, seizoensgebonden en biologisch.

Martin inspireert om etensrestjes op een creatieve manier klaar te maken, om je eigen basisrecepten te maken in plaats van kant en klare producten te gebruiken. Welke groenten zijn op hun best in welk seizoen? Hoe doe je plastic-vrij je boodschappen? Hoe bewaar je je voedsel op de juiste manier en hoe verbouw je je eigen groenten en kruiden? Mooi gebonden boek met een duidelijke receptenindex achterin.


Webshop: Duurzaam Lekker Eten
Het zero waste kookboek: klimaatvriendelijk, gezond en lekker
Schrijver Martin Kintrup
Uitgeverij Forte Culinair
EAN: 978-94-6250-235-2
Prijs: € 24,99

KOST voor digitale NOMADEN in SPÉ

Reizen en werken. Het is de droom van velen. Of het nu in een hutje op een tropisch eiland of vanuit je knusse woonbus is, met de hedendaagse technieken is het allemaal mogelijk. Vele digitale nomaden zwerven succesvol over de wereld en werken om te leven zoals zij dat willen. Suzanne van Duijn is een van hen. Zij werkt als pr-medewerker en reisblogger op de mooiste plekjes van de wereld. Waar je aan begint en wat er allemaal bij komt kijken beschrijft zij aan de hand van ervaringsverhalen en tips in haar boek Work Hard, Travel Harder.

Het is een lekker dik, maar handzaam boek, dat door het gebruik van veel beeldmateriaal, kleur en verschillende onderwerpen leest als een themamagazine. Suzanne inspireert haar lezer met informatieve eerlijke verhalen, mooie interviews met andere digital nomads en jaloers makende beschrijvingen van reisbestemmingen. En net als in een tijdschrift zijn er ook enkele bijdragen van gastschrijvers. Een leuk en inspirerend boek met veel antwoorden op vragen die leven bij iedereen die overweegt al reizend zijn of haar brood te verdienen.


Webshop: Work Hard, Travel Harder
Werken en reizen als digital nomad
Schrijver Suzanne van Duijn
Uitgeverij Kosmos Uitgevers
EAN: 978-90-2157-545-2
Prijs: € 20,00

Heerlijke WOONNOSTALGIE op 4 WIELEN

Vanlife gaat voor velen hand in hand met nostalgie. Een oud woonbusje maakt het avontuur en de levensstijl nog net even wat romantischer. De VW T1 en T2 vormen nog altijd het droombeeld van een ongedwongen en vrij nomadisch bestaan. Maar er zijn nog vele andere retro-juweeltjes op de weg te vinden. Ook in Groot-Brittannië. Jane Field-Lewis en Chris Haddon speurden 34 prachtcampers van tientallen jaren oud op en beschrijven deze historische huisjes op wielen in hun compacte koffietafelboek My Cool Campervan. Fotografe Tina Hillier zorgde voor het merendeel van het beeldmateriaal, dat iedere vanlifer heerlijk doet wegdromen.

Uiteraard komen er verschillende VW campers voorbij, maar ook schitterende woonbusjes van typisch Britse merken als Austin, Morris, Bedford en Commer. Fantastisch is de Morris Oxford in jaren 30-stijl van Brian Willets, compleet met antiek interieur! Of wat te denken van de Wildgoose Mini Cooper van Rob Goodwin? Ongelooflijk hoeveel ruimte er nog is in dit kleine campertje. Er is ook een hoofdstuk met American beauties, waarin vintage Airstreams en Dodge’s worden belicht. En zo staat My Cool Campervan vol met campervans uit vervlogen tijden, die nog steeds de wereld rondreizen. Een echt feel good boek voor de liefhebber van het vrije zwerversbestaan op wielen en zeker ook inspirerend voor wie zelf een woonbusje wil bouwen.


Webshop: My Cool Campervan
An inspirational guide to retro-style campervans
Schrijvers Jane Field-Lewis & Chris Haddon
Uitgeverij Pavilion
EAN: 978-19-1164-155-1
Prijs: € 13,99

Kijk in onze webshop voor deze boeken en eerder verschenen boeken in onze boekenrubriek.