Bouw je eigen tiny house

Noortje en Jan-Willem zijn bijna alle dagen bezig met tiny houses. Is het niet op hun Tiny House Academy dan is het wel op een evenement of tijdens een informatiebijeenkomst. Ze wonen op een fraai landgoed in de Flevopolder in hun zelf gebouwde tiny house en hebben het ontwerp voor hun nieuwe huisje al af. Zij doen niets liever dan anderen met zelfbouwplannen te enthousiasmeren vooral door te zetten en hebben er nu zelfs een boek over geschreven. Een interview met een bevlogen Noortje.

Wat dreef jullie destijds om in een tiny house te gaan wonen?
Dat we alternatief wilden wonen wisten we al vanaf het begin. Het maakte ons niet zoveel uit hoe en wat. Als het maar geen 13 in een dozijn huis werd. We zijn gaan zoeken naar woonvormen, die we zelf konden bouwen. Jan-Willem wilde als architect altijd al zijn eigen huis bouwen en ik wilde geen hypotheek. We kwamen uit bij tiny houses. Dat het zowel ecologisch als economisch duurzaam is vinden wij vanzelfsprekend. Dat het hele off-grid-verhaal erbij kwam kijken was alleen maar een fantastisch experiment.

Wat was de belangrijkste reden om deze zelf te bouwen?
Vanwege de ervaring en de lagere kosten. Daarnaast is het heel fijn om je eigen huisje te bouwen, want je weet exact hoe je huisje werkt en in elkaar zit. Dat is erg handig wanneer er iets gerepareerd moet worden of als je iets wilt aanpassen in je huis.


Het door Noortje en Jan-Willem gebouwde tiny house in de Flevopolder

,,Als je samen zelf je huis kunt bouwen kun je alles aan’’

Wat is de charme van het zelf bouwen van je eigen huisje?
We zeggen wel eens voor de grap: als je samen zelf je huis kunt bouwen kun je alles aan. Ook het samenleven op 18 m2. Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Je gaat door een stressvolle periode, waarin je vaak vermoeid bent. Het vergt dan veel energie om de hele tijd aardig te blijven. Wat ik heel gaaf vind is dat ik in mijn huis exact zie wat ik heb gedaan. Ik zie bijvoorbeeld een hoekje in de kozijnen dat ik vergeten ben te verven en daar eigenlijk ook nooit meer zin in had. Ik vind het wel prima zo.

Hoe kwam het idee voor het boek Bouw je eigen tiny house – Groots bouwen in het klein tot stand?
Jan-Willem geeft natuurlijk al les in zelf ontwerpen en zelf bouwen van je huis bij onze Tiny House Academy. Voor de nieuwe website had hij online modules gemaakt, dus heel veel uitgeschreven en gefilmd. Dezelfde tijd werden we benaderd door Karakter Uitgevers, die ons vroegen of we interesse hadden om een boek te schrijven hierover. Daar gingen wij uiteraard gretig op in, want dat sluit perfect aan op de online lesmodules. Een boek is een prettig medium om bij de hand te houden wanneer je in je voorbereidingen of midden in de bouw zit. En met de bijbehorende bouwtekeningen kun je helemaal direct aan de slag. Dat past helemaal bij de academy.

Waarom is het delen van jullie tiny house-kennis zo belangrijk voor jullie?
We geloven dat de huidige manier van ons landelijk woonbeleid geen toekomst heeft. Het is vrijwel onmogelijk om op deze manier door te gaan. We moeten zoeken naar andere manieren, standaarden, grondstoffen en voorzieningen. Wij hopen met het delen van kennis, dat mensen gaan nadenken over gebruik van materialen, gebruik van water en over andere mogelijkheden dan de standaard Vinex-wijk. Uiteraard hoeft dat niet allemaal 18 m2 en off-grid te zijn, maar er zijn enorm veel makkelijke oplossingen te vinden om comfortabel én toekomstgericht te wonen.

Hoe zien jullie de toekomst voor tiny houses in Nederland?
Deze vraag krijgen we wel eens vaker en we vinden het lastig om deze te beantwoorden. Deels omdat we geen waarzeggers zijn, maar vooral omdat we zelf niet verder kijken dan een jaar. Maar we gokken dat tiny houses in Nederland op een gegeven moment zo populair zijn bij projectontwikkelaars en gemeentes, dat het over de kop vliegt. Daarna kunnen we pas weer rustig en realistisch gaan nadenken over het nieuwe wonen. Tiny houses zullen wel een rol spelen in het anders denken hierover. Misschien dat knooperven de toekomst zijn? Immers, de toekomst voor particuliere zelfbouw van kleine huisjes zal gestaag doorgaan, want wanneer je je eigen huis kan bouwen, kan je het hele circus van vergunningen en dergelijke ook wel aan.

Het volledige interview met Noortje kan je lezen op pagina 63 in editie 5 van Klein Wonen Magazine. Het boek ‘Bouw je eigen tiny house’ kan je bestellen in onze shop.

 

—-ADVERTENTIE—-Klik op de afbeelding—-