Bouwen met autobanden

Doorzettingsvermogen, inzicht, fysieke kracht en het bouwproces zelf leuk vinden. Dat heb je volgens Egon Kracht en Noortje Braat nodig om hun Artship, zoals ze het zelf noemen, te bouwen. Een uniek project dat in Almere Oosterwold op basis van restmaterialen en de technologie van een Earthship wordt gebouwd. Onze Oosterwold-correspondent Ibolya Moór nam een kijkje bij de moedige bouwers.

Ze bouwen dus een variant op een Earthship de polderklei van Oosterwold. Egon Kracht (52) en Noortje Braat (38) nemen even pauze van hun werkzaamheden om mij te woord te staan. Ze zijn al vanaf 2014 met de voorbereidingen aan hun project bezig en wonen vanaf mei 2016 in een bouwkeet op het terrein waar ook de bouwwerkzaamheden plaatsvinden.

Het idee om een huis te bouwen van restmaterialen is eigenlijk bij puur toeval ontstaan. In 2013 zagen ze bij de VPRO’s Tegenlicht een documentaire, waarin het aan het eind een stukje over het nieuwe wonen in Almere Oosterwold ging. Noortje en Egon wilden graag samen een ander huis, waarin de kunst een centrale plek in kon nemen, maar omdat zij beiden zzp’ers zijn was het verkrijgen van de benodigde hypotheek erg lastig. Het idee om van restmaterialen een huis te gaan bouwen zou de bouwkosten enorm gaan drukken.

Geïnspireerd door de documentaire woonden ze in januari 2014 de eerste vergadering van de gebiedsregisseur van Oosterwold bij. Er bleek een mogelijkheid te bestaan om zelf je huis te bouwen, mits deze aan het Bouwbesluit voldoet. Egon had zelf al een keer een verdieping op zijn huis gebouwd en zag deze uitdaging wel zitten. Het was een win-win situatie, want op deze manier konden ze gelijk een groot deel van het financieringsprobleem oplossen.

Gemotiveerd door deze kennis en het verlangen om hun levensstijl om te gooien dook Noortje het internet op. Ze wilden beiden een levensstijl waarin gekeken werd naar wat ze minimaal nodig hadden en om een zo klein mogelijke footprint op de aarde achter te laten. Tevens trok hun het idee om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn erg aan. Dit paste prima in de filosofie van Oosterwold, waar je een energie neutrale woning moet bouwen en de verplichting hebt tot het voeren van landbouw op de helft van je kavel. Dit bracht Noortje op de site van de Earthships. Dit zijn huizen die op basis van autobanden en restmaterialen worden gebouwd. Het idee achter het bouwen van Earthships is, dat deze materialen al zijn geproduceerd en in plaats van ze te recyclen ze te gaan gebruiken voor de bouw van je huis. Het andere voordeel is dat er geen nieuwe materialen geproduceerd hoeven te worden voor de bouw van een nieuw huis. In Olst werden er op dat moment al 35 woningen volgens dat principe gebouwd.

Gesteund door het idee dat het mogelijk was hun plannen te realiseren gingen zij in juni 2014 naar de tweede vergadering van de gebiedsregisseur. Deze had ondertussen een kaart van het gebied ter beschikking. Hierop konden Noortje en Egon hun groene stip plaatsen, waardoor de bouwlocatie kenbaar werd gemaakt. Dit is de eerste stap die ondernomen moet worden om een huis in Oosterwold te kunnen gaan bouwen. Leuk detail is dat er op dat moment nog zo weinig gegadigden waren dat er nog geen nummers aan de initiatieven werden toegekend. Later zou dat wel gebeuren en kregen ze initiatiefnummer 1 toegewezen.

Noortje en Egon gingen uit van een huis dat gebouwd moest gaan worden op basis van hun minimale behoeften, dus gingen ze samen met de architect kijken wat deze waren. Aangezien ze beiden vanuit huis werken hebben ze behoefte aan ieder een eigen werkruimte. Noortje speelt viool, maakt theater en schrijft, Egon componeert en speelt contrabas. Twee werkruimtes, een slaapkamer, badkamer, woonkamer met keuken welke samen 83m2 beslaan, hieraan vast bouwen ze nog een serre/kas en een repetitieruimte/studio die 36 m2 moest worden. De studio moet een multifunctionele rol gaan vervullen. Niet alleen als repetitieruimte, maar ook als een verhuurbare unit voor workshops en retraites. In de studio moet daarom een extra keukenblokje en toiletvoorziening komen.

Op basis van deze minimale behoefte en de beschikbare bruto vloeroppervlakte van 160m2 kon er gekeken worden naar de minimaal benodigde hoeveelheid grond. In Oosterwold mag de beschikbare bruto vloeroppervlakte maximaal 1/8 van het terrein beslaan, dus werd de totale hoeveelheid grond op 1275m2 bepaald. Het huis wordt op basis van houtskeletbouw (nieuw hout) gebouwd met een isolatie van houtvezel en een wand van autobanden.

Op dit moment is het fundament voor het gebouw klaar en staat het frame voor de woning. Elk moment dat er tijd, geld en materialen beschikbaar zijn wordt er aan de woning gebouwd. Noortje en Egon hebben nog geen idee wanneer het helemaal klaar is, maar voorlopig wonen ze prima in de bouwkeet en genieten ze volop van hun land waarop ze al landbouw plegen.

Lees het volledige artikel in Klein Wonen Magazine editie 3