Ondanks het feit dat we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen is de slaapkamer meestal de laatste ruimte tijdens een renovatie. Mensen stellen de rest van de ruimtes voorop, omdat ze de impact ervan als veel belangrijker beschouwen. Dus waarom is het belangrijk om een slaapkamer te hebben die goed is ontworpen voor iemands behoefte? Omdat het de plek is waar iemand gaat slapen en slapen essentieel is voor fysiek welzijn, cognitieve functie en psychisch welbevinden.
Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat de drukte-stijl ik slaap wel als ik dood ben behoorlijk schadelijk is voor iemands productiviteit, besluitvorming en algemeen welzijn. Dus al heb je een kleine woning, besteed vooral ook aandacht aan je slaapgedeelte. Hieronder geef ik enkele tips, die je kunt overwegen bij het ontwerpen van jouw slaapkamer en woning. De plattegronden zijn bedoeld om bepaalde elementen te verduidelijken en te benadrukken. Als je er meer over wilt lezen, volg dan de daaronder staande links.
TIP 1: Geen afleiding
Vanuit mijn oogpunt heeft de slaapkamer niet meer nodig dan een bed en twee nachtkastjes. Je hebt geen verdere afleiding nodig. Dus als je kunt, haal het opslaggedeelte van de kamer eruit. Als dat niet mogelijk is, verplaats het dan uit het zicht achter gesloten deuren, gordijnen, schuifwanden/-deuren of iets dergelijks.
TIP 2: Minimaliseren
Niet iedereen gedijt in een minimalistische omgeving, en dat is oké. Maar hoe kleiner het aantal dingen in de kamer, die je hersenen moeten verwerken, hoe beter je slaapt. Probeer daarom de hoeveelheid objecten en meubels in de kamer te minimaliseren. Als dit de enige ruimte is voor je kledingopslag, koop dan zoveel mogelijk identieke stukken (kasten en/of commodes) zodat ze bij elkaar lijken op één groot stuk.
TIP 3: Privacy
Tenzij een open plan een bewuste keuze is, of als je in een studio woont, is privacy van het grootste belang. En dit neemt exponentieel toe met het aantal mensen dat in het huis woont. Privacy kan worden bereikt met behulp van muren, kasten, gordijnen, meubels en zelfs verrijdbare/verplaatsbare kunst.
TIP 4: Levensstijl
Analyseer je levensstijl en planning. Kijk naar jouw ochtend- en avondroutines. Kijk hoe je tussen je slaapkamer, kasten en badkamer beweegt en organiseer de ruimte, zodat deze je routine helpt en er geen inbreuk op maakt.
TIP 5: Uitstraling
Hoewel het slaapvertrek gedurende de dag niet in gebruik is, kan de grote fysieke aanwezigheid van het bed je gemoedstoestand psychologisch beïnvloeden. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je de uitstraling van de ruimte leuk vindt, vooral wanneer je in een open appartement of een studio woont.
(Links) “Re”-Adapt no 8
TIP 6: Boost als je wakker wordt
Kijk naar wat het eerste is wat je ziet als je wakker wordt. Zorg ervoor dat het iets is dat je gelukkig maakt, zodat het je een boost geeft bij de start van de dag. Het hoeft niet duur of gecompliceerd te zijn. Zorg ervoor dat de ruimte schoon is, voeg een leuk schilderij toe, een funky behang of gordijnen die je blij maken om ze te zien. Nogmaals, het psychologische effect als je de dag start is buitengewoon krachtig.
TIP 7: Licht
Ons biologische ritme vereist licht. We functioneren het best wanneer we met licht wakker worden en een gebrek aan licht ons naar bed brengt. Dit is echter een beetje een lastige zaak als je in een stedelijk gebied met hoge bevolkingsdichtheid woont. Het niveau van lichtvervuiling vereist verduisterende gordijnen voor een goede nachtrust, die niet helpen bij het wakker worden in de ochtend. Je zou kunnen investeren in slimme gordijnen die automatisch openen, maar dat is, als je net als ik in een appartement woont met een looppad dat voor het slaapkamerraam loopt, misschien niet zo’n slim idee. Waarom vertel ik je dit? Omdat, met de uitvinding van de daglichtlampen, de optie om de slaapkamer weg te bewegen van het venster (in het geval van ruimtebeperkingen) soms een betere benadering voor de algemene kwaliteit van de volledige lay-out kan zijn.
Tot slot: houd je slaapkamer eenvoudig, maar zorg ervoor dat je deze op maat maakt voor jou en jouw levensstijl.
Kwaliteit van leven
Corina Popa is architect en gefascineerd door hoe architectuur mensen doet gedijen. Zij ontwerpt gezondheidsgeoriënteerde architectuur voor elk budget en praat over hoe het bekijken van architectuur als meer dan alleen een product resulteert in een sterke toename van de kwaliteit van leven. Op haar website Archi-Re schrijft zij hier regelmatig Engelstalige blogs over. www.archi-re.com
5-jarig jubileum Klein Wonen Magazine
Dit artikel verscheen in december 2018 in de derde pdf-editie van Klein Wonen Magazine, dat je nog steeds gratis kunt downloaden door HIER te klikken. In het kader van het 5-jarig jubileum van Klein Wonen Magazine publiceren we de komende tijd inspirerende verhalen en achtergrondartikelen uit de jonge historie van ons online magazine/website, waaronder een aantal die nog niet eerder op onze website zijn verschenen.