Woningen bouwen op particuliere grond wordt door steeds meer gemeenten mogelijk gemaakt. De regels zijn wel overal anders. Zo mogen in Apeldoorn en Staphorst alleen familieleden daar gebruik van maken. In Epe huurt de gemeente particuliere grond voor statushouders en in Coevorden en Molenlanden zijn de regels soepeler. De belangstelling voor deze manier van wonen is uiteraard groot en dat geldt ook voor het beschikbaar stellen van grond. Het is weer eens wat anders dan het not in my backyard-geklaag!
Ruim 4 jaar geleden besloot de gemeenteraad van Molenlanden al dat de regels voor het bouwen van tijdelijke woningen op particuliere grond zo gemakkelijk mogelijk moest worden gemaakt. Toch zijn er tot op de dag van vandaag daar nog maar 9 kleine woningen op deze manier gerealiseerd. Dit terwijl de raad destijds 200 huisjes als doelstelling opperde. Er lijkt nu meer schot in te komen nu een derde partij zich opwerpt om het bureaucratische deel uit handen te nemen. Groundshare heet deze nieuwkomer. Zij plaatst woningen op particuliere grond en regelen alles met de gemeente en toekomstige bewoners.
Lees verder onder de foto.
Grond nuttig besteden
Enkele weken geleden kwam het eerste project van Groundshare in de verkoop. De 3 huisjes van 22 en 30 m2 op een stukje agrarische grond in Giessenburg gingen voor rond de 135.000 euro van de hand. Het volgende project in het dorpje staat inmiddels ook op Funda. Hier gaat het om 5 woningen van 32 tot 52 m2.
Grondeigenaar Jan Kloek zocht al een tijdje een bestemming voor zijn ruim 0,3 hectare grootte terrein. ,,Ik heb deze grond geërfd van mijn vader en ik wil het graag nuttig besteden, maar dat is zo makkelijk nog niet met alle regels in ons land,” vertelt hij. ,,Nu graast er alleen een koe. In samenwerking worden hier 5 woningen voor woningzoekenden uit de buurt gerealiseerd. Ik vind het heel mooi dat ik op deze manier mijn grond kan inzetten voor iemand uit de omgeving die een woning zoekt. Uiteraard houden we rekening met de buren.”
Lees verder onder de afbeelding.
Uniek concept
Bij makelaar Rotsvast, die de verkoop regelt, zijn ze enthousiast over het concept van Groundshare. ,,Deze kleine woningen zijn vrijstaand en modern, die vanaf 133.000 euro worden aangeboden. Midden in het groen, met een prachtig uitzicht. Daarbij biedt de verkoper een combinatie aan van grond, tijdelijke vergunning en een woning. Dat concept is uniek in ons land.”, aldus makelaar Pim Jehee. De reacties op het eerste project waren overweldigend. ,,Ruim 70 geïnteresseerden in een maand tijd op 3 woningen! Er is tevens een bank gevonden die bereid is dit nieuwe concept te financieren. Dat maakt het aantrekkelijk voor met name starters, ook al moet je de hypotheek in 10 jaar aflossen vanwege de tijdelijke woonvergunning.”
In de smaak
Het beschikbaar stellen van ongebruikte particuliere grond blijkt bij velen in de smaak te vallen in de gemeente Molenlanden. Meerdere grondeigenaren hebben zich inmiddels gemeld om ook iets nuttigs met hun braakliggende terreinen te doen. En niet alleen in Molenlanden. Binnenkort worden ook tiny house-projecten door Groundshare gerealiseerd in Dussen, Genderen, Rijswijk, Hoorn en Alphen aan de Rijn.
Lees verder onder de afbeelding.
Tiny Vibes
Ook in de Bollenstreek is er behoorlijk wat animo om grond beschikbaar te stellen voor tiny houses. De initiatiefnemers van Tiny Vibes hebben al 16 stukken grond met een totale oppervlakte van ruim 111.000 vierkante meter aangemeld gekregen. Tiny Vibes is een project van een groep jongeren uit Noordwijk onder de slogan Tot je 30ste thuiswonen? Nee, toch?. De initiatiefnemers willen 500 kleine woningen realiseren op particuliere grond in de hele Bollenstreek, te beginnen in en rond Noordwijk. Zij willen hierbij samenwerkingen realiseren tussen grondeigenaren, financiële instellingen en lokale overheden. Een lage huur met koopoptie moet financiële stabiliteit en eigenaarschap bij de jongeren stimuleren, die zo een spaarpotje voor een vervolgwoning kunnen opbouwen. De huisjes kunnen 10 tot 15 jaar op dezelfde plek blijven staan en daarna verhuist worden naar een andere locatie.
Lees verder onder de afbeelding.
Bijzonder en energiek
De gemeente Noordwijk is zeker geïnteresseerd in het project Tiny Vibes. Recent werden 2 vertegenwoordigers uitgenodigd om hun plannen toe te lichten bij een raadscommissievergadering. Het werd een positieve avond. Noa en Jazzton straalden tijdens hun presentatie over het TinyVibe-project en de opkomst was geweldig. De betrokkenheid van iedereen maakte de bijeenkomst bijzonder en energiek. Veel vragen zijn beantwoord, maar het groene licht van de gemeente blijft essentieel om met subsidie door te gaan, meldt Tiny Vibes op haar Insta-pagina. Dankzij de steun van 85,6% van de jongeren die het project zelf kunnen financieren, blijft het risico laag voor de gemeente. De avond bracht goede inzichten en suggesties naar voren, zoals het idee om een projectleider aan te stellen voor verdere begeleiding. De wethouder was er zelfs om verduidelijking te geven en we hebben een vervolgafspraak gepland voor het officiële plan.
Lees verder onder de afbeelding.
In de achtertuin
In tal van andere gemeenten wordt ook steeds meer aandacht besteedt aan de mogelijkheden van particuliere grond voor tijdelijke huisvesting. Inwoners van Apeldoorn en Staphorst bijvoorbeeld mogen nu al tijdelijke woningen op hun eigen grond plaatsen mits dit familieleden zijn. Zo hopen deze gemeenten jongeren in hun eigen gemeente te houden en de woningnood enigszins te bestrijden. In Staphorst mogen alleen inwoners tot 35 jaar oud, die tot de eerste-, tweede- of derdegraads familie van de erfeigenaar behoren, een huisje bewonen. Bovendien voor maximaal 5 jaar. In Apeldoorn mogen familieleden 10 jaar op het erf of in de achtertuin blijven wonen. Hierbij zet de gemeente ook in op pre-mantelzorgwoningen, zodat senioren zich beter kunnen voorbereiden op het ouder worden en een manier kunnen vinden om langer zelfstandig te blijven wonen.
Lees verder onder de banner.
Niet uitsluitend familie
De gemeente Coevorden heeft ook al besloten tijdelijke woningen mogelijk te maken op particuliere grond. Dit voor een periode van 15 jaar en niet uitsluitend voor familie. Ook een zoon of dochter van vrienden is welkom. Wel gaat de gemeente ervanuit dat dit een uitgelezen kans is voor ouders om een huisje voor hun kinderen te realiseren of voor hulpbehoevende ouderen om op hun eigen erf te gaan wonen.
Gouda is een andere gemeente, die onlangs besloot om vooral in te zetten op kleine woningen in achtertuinen. Hier werd enkele jaren geleden als pilot een huurhuisje in een tuin geplaatst. De gemeente heeft deze pilot als positief ervaren en heeft de vergunning voor 8 jaar verlengd. Ook staat zij open voor meer aanvragen voor huisjes op particuliere grond, vooral omdat de gemeente zelf geen grond voorradig heeft in haar volgebouwde stad. Ook hier hoeft de nieuwe bewoner geen familie te zijn.
Lees verder onder de foto.
Statushouders
In Epe zet de gemeente het bouwen op particuliere grond vooral in als wapen in de asielcrisis. Voor 3.000 euro per jaar kunnen grondeigenaren hun terrein aan de gemeente verhuren voor een woonunit voor statushouders. Deze huisje van ruim 60 m2 mogen maximaal 10 jaar blijven staan. De gemeente neemt alle grondwerkzaamheden, aansluitingen en de plaatsing van de woning voor haar rekening.
Creatieve oplossing
Er zit dus duidelijk schot in het bouwen van tijdelijke woningen op particuliere grond en in steeds meer gemeenten wordt deze mogelijkheid geopperd. De nieuwe Omgevingswet maakt het ook wat gemakkelijker om dit te realiseren, hoewel er nog tal van regeltjes, vergunningen en bezwaarschriften getrotseerd moeten worden. Dit is een creatieve oplossing om snel iets te doen aan het woningtekort, zegt de Apeldoornse wethouder Volkshuisvesting Peter Messerschmidt. We verbeteren de doorstroming omdat ouderen een woning achterlaten. Daarnaast krijgen jongeren zo meer tijd om vanuit een tijdelijke woning een vaste woning te zoeken.