Het Vlaamse pionierscollectief Labland experimenteert met tal van nieuwe woonvormen, zoals circulair renoveren, inschuifhuizen, winkelwonen en flexkamers. Nu richt zij zich ook op compact, ecologisch en betaalbaar wonen onder de noemer licht wonen. Eind augustus organiseert Labland een gratis brainstormworkshop waar belangstellenden kunnen meedenken over ideeën en hoe problemen te tackelen. Uiteindelijk wil Labland een lichte woonbuurt realiseren in  Oost-Vlaanderen.

In haar missie omschrijft Labland drie belangrijke speerpunten, Zij wil haar ideeën testen in de praktijk door nieuwe prototypes te ontwikkelen van betaalbare, compacte en veranderingsgerichte woningen met een positieve impact op het klimaat. Daarnaast wil Labland experimenteren met duurzame materialen, innovatieve bouwtechnieken en betaalbare oplossingen voor het bouwen van energiezuinige woningen in de stad. Tenslotte wil zij alle vergaarde kennis en ervaringen open source ter beschikking stellen. ‘De ruimte in Vlaanderen is bijna op, de gezinssamenstelling wijzigt en de bevolking neemt toe. Steeds meer mensen vinden geen kwalitatief betaalbare huisvesting. We moeten slim en innovatief beginnen bouwen’, aldus het kernteam op haar website.

Tekst gaat verder onder de foto.

De pioniers van Labland bedenken innovatieve woonvormen en testen deze in de praktijk. Foto: Labland

Verwaarloosbare milieu-impact

Labland experimenteert met stedelijk bouwen en wonen in de toekomst. ‘We zoeken de grenzen op van de sociale, bouwtechnische, juridische en financieringsmogelijkheden. Om uiteindelijk te komen tot aanpasbare woningen met een verwaarloosbare milieu-impact die tegemoetkomen aan alle noden van hun bewoners’, legt het collectief haar doelstelling uit. Inmiddels hebben kernteamleden al een zevental projecten gerealiseerd in de vorm van inschuifhuizen en verkaveling in thuisstad Gent.

Bij de overheid is er zeker interesse voor de initiatieven van de Vlaamse pioniers. Voor 2024 wordt er een startsubsidie verstrekt voor nieuwe gewestelijke thematische verenigingen. ‘Minister Demir wil met deze subsidie nieuwe, kansrijke en beloftevolle initiatieven, die bijdragen aan omgevingstransities in het Vlaamse Gewest, een duw in de rug geven. Voor LabLand betekent dit dat we versterkt kunnen inzetten op onze missie en een belangrijke maatschappelijke uitdaging: onderbenutte ruimte activeren via proefprojecten en het opzetten van gerichte sensibiliseringscampagnes.

Tekst gaat verder onder de foto.

Labland realiseerde al twee inschuifhuizen op plekken van niet te renoveren rijwoningen in Gent. Foto: Labland

Natuurlijke stadsomgeving

Nu wil Labland ook meer werk gaan maken van licht wonen. ‘Steeds meer mensen willen compact, ecologisch en betaalbaar wonen combineren in een natuurrijke omgeving. Tegelijkertijd verkiezen ze om dichtbij of zelfs in een stads- of dorpskern te wonen. Labland onderzoekt met het project licht wonen mogelijke pistes die een antwoord bieden op deze woonwensen. Het doel is om een lichte woonbuurt te realiseren in Oost-Vlaanderen’, aldus de pioniers.

Licht wonen kent voor Labland verschillende vormen. De woningen zijn niet alleen bouwtechnisch licht. Zo zijn ze ook ecologisch licht door gebruik te maken van herbruikbare en natuurlijke materialen. Doordat de woningen al dan niet tijdelijk inzetbaar zijn op onderbenutte ruimte, compact en schakelbaar met gedeelde ruimtes, zijn ze tevens ruimtelijk licht. Door de betaalbaarheid en zonder noodzaak van een hypotheek zijn ze financieel licht en tenslotte mentaal licht door te wonen met weinig spullen en dicht bij het groen.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Inspiratie

Inspiratie haalt Labland bij vele mensen en andere organisaties uit binnen- en buitenland. Zo bracht zij al een bezoek aan de Nederlandse experimentele woonprojecten Te Veld in Eindhoven en Minitopia in ’s-Hertogenbosch. ‘We combineren de inzichten uit verschillende projecten en voegen er onze eigen invalshoek en ontwerp-criteria aan toe. Compact wonen en circulair bouwen met zoveel mogelijk herbruikbare en hergebruikte materialen vormen het uitgangspunt. Die principes willen we vertalen naar een stedelijke context en een stedelijke densiteit. Als norm voor stedelijke densiteit gaan we uit van 75, of meer, inwoners per hectare. Om die densiteit te halen komen we vanzelfsprekend uit op het koppelen en aan elkaar bouwen van wooneenheden.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Kernteamleden van Labland bezochten ter inspiratie ook Minitopia in ‘s-Hertogenbosch. Foto: Minitopia

Labland streeft ernaar om zoveel mogelijk collectiviteit toe te voegen. ‘Dat wil zeggen bouwen rond een gemeenschappelijk tuin, maar ook zoveel mogelijk ruimtes delen, zoals bijvoorbeeld een berging, recreatie- en ontmoetingsruimte, een wasplaats, een grote keuken, logeerkamers enzovoort.’ Tenslotte is de directe relatie met groen voor Labland een centraal uitgangspunt van zowat alle lichte woonvormen. ‘Minstens de helft van het terrein of de oppervlakte waar we aan de slag gaan, behouden we voor het creëren van semipubliek groen. Op die manier willen we een stedelijke densiteit koppelen aan een optimale natuurbeleving en tegelijkertijd bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit in woonkernen.’

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Brainstormworkshop

Om nog meer inspiratie op te doen voor licht wonen organiseert Labland op dinsdag 29 augustus a.s. om 13.30 uur een brainstromworkshop in de Klapekster aan de Bevrijdingslaan 70 in Gent. Na een introductie over de opzet wordt er een aantal ideeën besproken en kunnen belangstellenden hierover hun eigen mening geven. Zo komen onder meer de vergunningsvoorwaarden, en hoe die zich verhouden tot de vrijheid en creativiteit van zelfbouwers, aan de orde. Ook het ontwerp van een stedenbouwkundig plan, de keuze voor geschakelde woningen en een aantal knelpunten zijn onderwerpen van de discussiemiddag. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van Labland.