Ik ben echt een herfstkind, geboren in oktober. Ik hou ervan lekker rommelen in de tuin. De zonuren werden korter, de aarde (en de mens) keerde weer meer naar binnen.

Wij oogsten volop snijbiet, andijvie, kolen, peultjes, sla, herfstframbozen en vijgen. In het bos raapten we tamme kastanjes die we met boter in de oven deden en we maakten liters pompoensoep. Ondertussen verzamelden we herfstbladeren voor de compost en planten we plantenuitjes, knoflook en prei.

Tomatentruc

We oogsten de laatste tomaten uit de kas. Kennen jullie die truc dat je de zaadjes uit een tomaat haalt, op een wc papiertje legt en laat drogen. Dit kun je ook doen met je favoriete tomaatjes uit de supermarkt. Doe je het wc papiertje in zaai- en stekgrond en geef je het water. De zaailingen komen dan vanzelf weer op. Als je dat elk jaar doet met je tomaten, kweek je jouw eigen soort die zich elk jaar beter aanpast aan jouw specifieke tuinomstandigheden.

Winter

Was het dan klaar met moestuinieren in de winter? Hier niet hoor. We oogsten volop spruiten, boerenkool, andijvie en palmkool. In de winter maak ik ook altijd tijd, lekker binnen met eigengemaakte kruidenthee, om uitgebreid mijn moestuinjaar te evalueren en plannen te maken voor dit jaar. Welke soorten waren een succes en welke niet? Waar heb ik weinig van gegeten en waar veel van? Hoe zit het met de wisselteelt? Vervolgens ging ik een lijst met wensen maken en bestelde ik mijn zaden. En mis ik het werken te erg in de tuin? Dan heb ik nog mijn discoverlichting in de kas waardoor ik ook daar nog steeds kan rommelen als het donker wordt. Hoe gezellig om dat ook te maken rondom je moestuin? Niemand die jou tegenhoudt in de winter, toch?

Kinderen in de moestuin

De tuinburen vinden Alena maar een gekke meid, maar ik vind haar een te gekke meid. Ben ik bevoordeeld? Absoluut. Maar welk kind brak rauwe spruiten van de plant om ze vervolgens op te smikkelen? En dat onder gemompel van mama, ze zijn echt heerlijk, ze smaken fan-tas-tisch of het smaakt echt beter als je buiten bent, hè mama?. Goed, ze is best theatraal (de appel valt niet ver van de boom met mijn achtergrond als dramadocent) maar mijn hart ontploft dan gewoon. Ja, mijn kind eet rauwe spruiten, zo van de plant. Net nadat ze de savooiekool had aangevallen. Neem die kleintjes lekker mee naar de tuin, het is dé manier om ze aan het eten te krijgen.

Recept – Basis Pompoensoep

Als uitsmijter nog even een heerlijke receptje voor een pompoensoep. Fruit knoflook en ui aan in een flinke scheut olijfolie. Je kunt naast een pompoen ook wortel, aardappel of zoete aardappel toevoegen. Snijd de groenten allemaal in stukken en fruit even mee. Giet zelfgemaakte bouillon erbij of water met een bouillonblokje tot alles onder water staat. Laat het ongeveer 15- 20 minuten koken (totdat alle groenten zacht is), staafmixer erop en naar smaak zout en peper toevoegen. Je kunt naar eigen voorkeur allerlei kruiden toevoegen. Ik hou erg van gember en kurkuma en een scheutje kokosmelk. Eet smakelijk!

Een volledige versie van dit artikel verscheen ook in editie 14 van Klein Wonen Magazine