We zijn nu volop aan het oogsten. De volkstuin is ontploft en Alena kan nog nét erbij in de bakfiets als we terug naar huis gaan. Tomaatjes, paprikaatjes, Nieuw-Zeelandse spinazie, bietjes, worteltjes en zoveel meer. De courgettes komen écht bijna onze neus uit. We maken liters soep, azijn, tafelzuur en kappertjes van bijvoorbeeld Oost–Indische kers. We staan ‘s avonds uren in de keuken om alles te verwerken. Soms onder gemopper van Teun: Het was toch een hobby? Tja, dat is onderhand flink uit de hand gelopen en ik zie het als levensmissie om mijn gezin op deze manier te voeden. Mij kun je als mens niet gelukkiger maken.
Recept – Simpele courgettesoep
Fruit knoflook en ui aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg daarna de courgettes en aardappel toe en fruit even mee. Giet zelfgemaakte bouillon of kokend water met bouillonblokjes erbij totdat alles onder water staat. Een kwartiertje koken, staafmixer erop en naar smaak zout en peper toevoegen. Ontdek zelf je favoriete verhouding en variaties. Hier is het toevoegen van groene curry kruiden favoriet.
Water geven zorgt voor leven!
Het kan flink heet zijn in augustus en september. Zorg dat je om de dag je tuin goed water geeft. De voorkeur is vroeg in de ochtend of laat in de avond. Overdag waterdruppels op de bladeren heeft een spiegeleffect en zo kunnen de plantjes makkelijk verbranden. Ook zorgt dit voor een enorme temperatuurswisseling. Geen pretje. Dicht bij de wortels water geven zorgt dat het water naar de juiste plek gaat en dat de plantjes even kunnen bijkomen van de warmte. Ga je nog op vakantie? Zoek een tuinoppas die als beloning voor het water geven zelf mag oogsten. Geniaal en een win- winsituatie, nietwaar?
Van zomer naar herfst
De zonuren nemen af en dus ook je mogelijkheden om te zaaien. Niet getreurd, je kunt genoeg doen richting de herfst. Gewassen zaaien die snel geoogst kunnen worden zoals radijsjes en sla of juist de hele winter blijven staan zoals boerenkool, ui en knoflook.
Koude bak of moestuinmuts
Wil je het seizoen verlengen, dan kun je (tijdelijk) een extra rand van 15-20 cm op je bakken zetten met daarop een doorzichtige plaat. Dit wordt een koude bak genoemd. Ook bestaan er heuse moestuinmutsen. Beide verlengen je seizoen en zorgen ook dat je weer eerder kan beginnen. Bedenk dat alleen plantjes hieronder kunnen groeien die niet te hoog worden zoals sla, spinazie, radijsjes etc..
Groenbemester of lege bak
Liever pauze in de winter? Je kunt je vakken die leeg geoogst zijn laten rusten of vol zetten met groenbemesters. Die helpen voeding toe te voegen aan je aarde en houd je bak mooi groen in de winter. Voorbeelden hiervan zijn winterrogge (gras), phecelia (bijenfavoriet) en gele mosterd (let op: kool).
Wat nu in je vierkante meter bak?
In het vorige artikel maakte ik een opzet voor de lente volgens de Square Foot Gardening methode. Sommige gewassen staan er nog in, anderen zijn al vervangen. Tip: Voeg een flinke schep compost of mest toe aan het vakje of de pot voor het volgende gewas. Ook kunnen pompoenen en courgettes in augustus nog wel een schepje extra gebruiken.
Wat kun je zaaien in augustus en september
Sla, spinazie, paksoi, snijbiet, winterpostelein, pluksla, rucola, radijsjes, Nieuw Zeelandse spinazie, worteltjes (alleen aug), bietjes (alleen aug), peterselie (voorgezaaid), bieslook (voorgezaaid, alleen aug), lente ui, sugarsnaps (alleen aug), peultjes (alleen aug).
Wat kun je zaaien in oktober
Een leuke reminder voor knoflook poten; de beste datum is 10-10. Verder spinazie (winterreuzen), pootuitjes, groenbemesters, gele mosterd, incarnaatklaver, Japanse haver, phacelia en winterrogge.
Kinderen in de moestuin
Mama, welke wil jij? Er gaat niets boven een kind dat zelf naar de tuinkas gaat en even later met oogst terug komt. Fijne zomer nog en veel te veel oogst toegewenst!
Foto’s: ©Lidion Zierikzee
Dit artikel is ook te lezen in editie 13 van Klein Wonen Magazine