Site pictogram Klein Wonen Magazine

Tuinieren met de natuur wint terrein

De lente is in aantocht, dus laat het heerlijke tuinseizoen maar komen. Daarbij winnen de natuurlijke tuin, moestuin en het voedselbos steeds meer aan populariteit. Dat bewijzen ook twee heerlijke nieuwe boeken. Met Groentje?! hebben Esther Klaster en Femke Lampe een leuk en vlot geschreven handleiding voor de beginnende moestuinier gemaakt. Jelle Grintjes vertelt in Mijn Natuurlijke Tuin alles over hoe de natuur zijn gang gaat volgens The Dutch Wave. Beide boeken laten je tuinvingers jeuken!

Het leuke aan Groentje?! is dat het geen handboek is dat door een doorgewinterde moestuinier is gemaakt. Femke en Esther zijn zelf nog maar net ontgroend op dit gebied. ‘Tijdens de coronaperiode legde ik in onze achtertuin een moestuin aan. Mijn handen in de grond gaf rust in mijn hoofd, dat is nog steeds zo’, vertelt Femke in het voorwoord.

Tekst gaat verder onder de foto.

Esther en Femke in Groentje. Foto: Iris Waanders/Groentje?!/KNNV Uitgeverij

Boerderijtje

Esther droomde als kind al van een boerderijtje met dieren, fruitbomen, een moestuin en potten ingemaakte groenten. Het leek er met appartementen en eengezinswoningen op dat zij zou blijven aanmodderen met kruidenplantjes in de vensterbanken. ‘Tot ik vijf jaar geleden de kans kreeg te verhuizen naar een klein boerderijtje met een grote tuin, een geitenweitje en wat fruitbomen. Na een voorzichtige start met wat kruiden, sla en snoeptomaatjes, kreeg ik de smaak te pakken. Het resultaat: een tuin waar overal eetbare planten groeien, een voedselbosje waar kippetjes rondscharrelen en een kas waar ik helemaal los kan gaan met mijn tomatenobsessie.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Het oogstmandje van de maand juli. Foto: Iris Waanders/Groentje?!/KNNV Uitgeverij

Niet moeilijk

Moestuinieren is volgens het vrolijke tweetal niet zo heel erg moeilijk. ‘Als je maar weet hoe te beginnen en samenwerkt met de natuur’, aldus Femke, die nog steeds experimenteert en leert. ‘Veel lukt en mislukt. En dat is oké. Want het gaat niet alleen om oogsten, ook om het groeiproces van de plantjes en mijzelf. Ik voel me een groentje in de hoogste versnelling.’ Esther geniet inmiddels dagelijks van haar eigen stukje natuur, waarin zij ook insecten, vogels en kleine zoogdieren het zoveel mogelijk naar de zin maakt. ‘Tuinieren mét de natuur, zo biologisch en ecologisch mogelijk, zodat alles wat leeft in harmonie met elkaar kan groeien in mijn kleine ecosysteempje.’

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Esther en Femke vertellen alles over moestuinieren in Groentje. Foto’s: Iris Waanders/Groentje?!/KNNV Uitgeverij

Los en spontaan handboek

Beide dames delen hun ervaringen als beginnelingen op Instagram. Zo leerden zij elkaar ook kennen en beiden bleken graag anderen te inspireren en stimuleren met praktische kennis over het moestuinieren. Dit resulteerde in het door KNNV uitgegeven boek Groentje. Hierin behandelen Esther en Femke per maand het moestuinseizoen aan de hand van handige praktische tips, wat je die maand kunt zaaien en als afsluiter een of meerdere moestuinrecepten. Dit alles doorspekt met hun eigen successen en mislukkingen als groentjes maakt het Groentje?! tot een heerlijk los en spontaan handboek.

Voor wie niet zo van het tuinieren is, maar wel van een weelderige begroeiing houdt, is een natuurlijke tuin een uitkomst. Als je plant volgens de principes van The Dutch Wave krijg je een tuin die het hele jaar interessant is en in de loop der jaren alleen maar mooier wordt. Tuinontwerper Jelle Grintjes is een warm pleitbezorger van deze manier van beplanting, die ook wel Het Nieuwe Tuinieren of De Hollandse Vaste Planten Golf wordt genoemd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jelle beplant volgens The Dutch Wave. Foto: Carla Kostelijk/Mijn Natuurlijke Tuin/Uitgeverij TERRA

Natuurlijke uitstraling

Deze Nederlandse stroming in de tuinwereld maakte eind vorige eeuw een opmars. Een natuurlijke uitstraling is een belangrijk kenmerk van deze manier om naar planten te kijken. Zo wordt er niet alleen gelet op de bloei, maar ook hoe de plant er de rest van het jaar uitziet. In de beginperiode werd vooral gebruik gemaakt van lage beplanting, maar inmiddels ontwikkelt de stroming zich. ‘In mijn nieuwe interpretatie van The Dutch Wave zet ik bijvoorbeeld hoge en lage planten door elkaar om een border extra dynamiek en gelaagdheid te geven. Een andere ontwikkeling is het grote verschil in kleurgebruik’, vertelt  Jelle in zijn bij TERRA verschenen boek Mijn Natuurlijke Tuin. Het is een prachtig vormgegeven relaas over alles wat je moet weten over The Dutch Wave. Jelle toont hiermee aan de hand van prachtige inspirerende foto’s de mooist denkbare plantencombinaties. Van subtiel en ingetogen tot knallend en gewaagd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een van de voorbeelden van Jelle’s interpretatie van The Dutch Wave. Foto: Jelle Grintjes/Mijn Natuurlijke Tuin/Uitgeverij TERRA

Impact

Net als Esther en Femke weet Jelle dat de natuur mensen rust geeft. ‘De natuur biedt kansen en mogelijkheden die je met beide handen moet aangrijpen. Trotseer het weer en alle tegenslagen om getuige te zijn van het mooiste dat er bestaat. En dit in je eigen tuin. Het is belangrijk om te beseffen dat we de natuur nodig hebben en dat wij als tuiniers hier een supergrote en belangrijke rol in spelen. Als ik doormiddel van dit boek mensen kan inspireren om meer te durven en de omgeving wat groener te maken, dan zijn we op de goede weg’, zegt de tuinontwerper in zijn voorwoord. Femke beaamt dit in Groentje?!. ‘Stiekem droom ik: wat als we dit allemaal doen? Wat voor impact kunnen we hebben op klimaatverandering door onze tuinen en balkons bewust eetbaar voor mens en dier te vergoenen?’

Webshop

Beide boeken zijn te koop in onze Klein Wonen Magazine webshop via ons partnerschap met Bol. Als je via deze manier bestelt, steun je tevens het journalistieke werk van Klein Wonen Magazine. Alvast bedankt! KLIK HIER om direct naar de webshop te gaan.

Mobiele versie afsluiten