En voor je het weet is het weer zover. Niet dat er een sein afgaat maar geleidelijk aan met de week worden de werkzaamheden in onze mengelmoestuin meer en de dagen weer langer. De afgelopen twee maanden zijn we druk aan het zagen geweest. Er ligt weer iets van 25 kuub hout dat gekloofd en ingeruimd moet gaan worden. Wat een rijkdom is dat zeg! Het kacheltje van onze yurt moet immers blijven roken. Vooral met al dat vocht in de lucht en de kou wordt het kacheltje flink opgestookt. Zo blijft de yurt droog en leefbaar.
Tekst gaat verder onder de foto.
We hebben achterop De Mengelmoestuin vele elzen omgehaald en dat heeft een enorme berg aan hout heeft opgeleverd. Die elzen groeien gewoon weer door en over 10 jaar zijn ze weer even dik. Zo kunnen we altijd blijven oogsten. Het zagen is nu ten einde en we gaan ons richten op nog wat aanplant. Maar eigenlijk staat de tuin vol. Er kan echt niet veel meer bij.
Grond openen
In de moes- en kruidentuin is het moment aangebroken om de grond te openen, zodat de zon de aarde met haar licht kan aanraken. We halen afgestorven plantenresten weg en brengen die naar de composthoop. De bovenste vijf centimeter van de aarde wordt even met de vingers doorgewoeld. Zo worden de bovenste onkruidzaden aangeraakt en zullen deze ontkiemen. Door er daarna weer even doorheen te gaan zijn we de meeste onkruiden kwijt voordat we de groenten gaan zaaien.
Tekst gaat verder onder de foto.
Verder doen we nog niet veel handelingen. Ik vind het vooral nog te koud. Tijdens de volle maan, volgende week, gaan we het hout-as uit onze houtkachels opbrengen bij de bessen, sommige groentevakken en bij de steenvruchtenbomen (pruimen, kersen etc). Het is dan ook weer plant- en snoeitijd. Nu snoeien we enkel nog kleine ingrepen. De grote klussen kunnen niet meer want die verstoren het wildleven teveel. De vogels zijn op zoek naar nestplaatsen en jonge haasjes verstoppen zich in het struikgewas. Sommige zoogdieren zoeken een plek om te bevallen dus moet er rust op de tuin zijn.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Fan van tuinbonen
Na de volle maan kunnen er de tuinbonen gezaaid worden. Deze ontkiemen snel. Geen jaar zonder tuinbonen! Of überhaupt peulvruchten, want ik ben er dik fan van. Zondag en maandag zijn goede dagen daarvoor. Het seizoen gaat langzaam weer beginnen. Maar neem de tijd. Het is geen wedstrijd. Verbind jezelf met je aarde, je planten en je tuin. Kijk wat het nodig heeft, geef het en volg.
Tekst gaat verder onder de foto.
Ik zie mensen al weer druk in de weer met hun tomaten- en paprikaplantjes. Helaas is dat voor mij niet weggelegd, want dat zijn warmtekiemers. Nu is het nergens bij ons de hele dag 20 graden. Hooguit een paar uurtjes bij het houtkacheltje, maar voor de rest redden we net aan 14 graden. De tomaten en paprika’s moeten dus nog even wachten. We roeien met de riemen die we hebben..
Groen schiet tevoorschijn
De eerste daslook is inmiddels wel al geoogst! En tevens enkele wilde voorjaarskruiden. Wat zit die natuur toch mooi in elkaar. Alles wat je nodig hebt is er gewoon, kijk maar om je heen. Het is voorjaar en de krachten gaan stijgen. Overal schiet het verse groen tevoorschijn. Opeens is daar het zevenblad, de brandnetel en komt de frisse dovenetel weer op. Ze zijn er weer, ze roepen ons! Hoewel het voorjaar natuurlijk de periode is in het jaar met het minste aanbod van verse groenten is er wel degelijk wat te vinden!
Tekst gaat verder onder de foto.
Het zijn de wilde voorjaarskruiden die we moeten gaan plukken. Juist de voorjaarskruiden bevatten krachtige gezondheid bevorderende stoffen. Daar heeft ons lichaam in het voorjaar echt behoefte aan. Na een winter hebben zich heel wat afvalstoffen in ons lichaam verzameld. Vandaar dat veel mensen last hebben van voorjaarsmoeheid. De vastentijd is er dus niet voor niets. Ons lichaam en geest hebben behoefte aan reiniging, vernieuwing, aansterking en energie! Om ons heen groeien heel wat kruiden die juist nu heel krachtig zijn en een bron van goede stoffen zoals mineralen en vitaminen. Door het gebruik van deze voorjaarskruiden wordt ons lichaam gereinigd en de geest weer helder.
Tekst gaat verder onder de foto.
Reinigend
De brandnetel is kruid dat op het gehele lichaam en alle organen zijn werk doet als reiniger en versterker. Hij ruimt op en reinigt, geeft vitaliteit en nieuwe levenskracht. Drink de bovenste bladeren dagelijks als ontbijtthee en roer de blaadjes door de pasta of de soep. De berk werkt vooral reinigend op de nieren. Thee van het blad is urine afdrijvend. En het is nog lekker ook! Ook de smalle weegbree laat zich alweer zien. Die is vooral bloed reinigend, verrijkend en goed bij ontstekingen. Het blad bevat veel vitamine C. De lange smalle blaadjes doen het heerlijk in een salade. En dan natuurlijk het zevenblad. If you can’t beat it, eat it! Het is een verwilderde moestuingroente, zo gezond. Het bevat veel mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Maar ook vitamine C en caroteen. Je kunt er een pesto van maken. De steeltjes bewaar ik om te gebruiken bij het maken van groentebouillon. Het voorjaar is verrukkulluk!