Chris woont tiny naast zijn dochter Jill

Voor Chris de Vries (73) is het tiny wonen op het terrein van zijn dochter een droom die uitkomt. Hun hele leven delen ze al hun liefde voor de natuur en wens om dicht bij elkaar in de buurt te wonen. Een wens die na een moeilijke levensperiode in het najaar van 2018 in vervulling is gegaan.

De voorgaande jaren waren voor de inmiddels dolgelukkige Amsterdammer niet gemakkelijk. In 2015 besluit hij zijn bedrijf, een duikshop en horecaonderneming in het zwembad van Almere-Stad, te verkopen wegens gezondheidsproblemen. Tijdens het verkoopproces komt hij er ook nog eens achter dat zijn vrouw Marja ongeneeslijk ziek is. Ze besluiten om de restende tijd van hun leven samen aan reizen te besteden. Bijna tegelijktijdig komt hun dochter Jill in aanraking met het concept van het experimentele bouwgebied Oosterwold. Het is liefde op het eerste gezicht. De bossen, de natuurlijke omgeving en de sfeer zorgen ervoor dat zij een plan lanceert; het bouwen van een tiny house voor haar ouders naast haar woning op eigen terrein.

Chris en Marja zijn blij met dit plan en stemmen ermee in. Na aftrek van de benodigde bruto vloeroppervlakte voor het huis van Jill, haar man Erik en hun kinderen, Damian, Robin en Julia, blijft er 60 m2 over voor het bouwen van de woning voor Chris en Marja. Om haar plan voor haar ouders visueel te maken ontwerpt Jill een maquette. Aan de hand hiervan deelt Marja hun toekomstige huis alvast een beetje in, maar helaas kan zij het resultaat zelf niet meer zien. Marja overlijdt nog voordat het huis af is.

De sfeer van een microdorp

Chris staat er alleen voor als hij zijn intrek neemt in het tiny house en vindt het vooral erg moeilijk om de beslissingen voor de inrichting van het huis te nemen. Dit deed hij voorheen altijd met zijn vrouw samen, maar ondanks deze roerige tijd slaagt hij daar goed in. Hij ervaart de nabijheid van zijn dochter Jill, schoonzoon Erik en drie kleinkinderen daarbij als een grote steun. Zij helpen hem met het nemen van beslissingen naast de emotionele steun die zij hem bieden. Dat heeft tot gevolg dat er in de woonkamer, die 35 m2 bedraagt, een gloednieuwe kastenwand hangt die de hele muur beslaat. Aan de andere kant van de woonkamer pronkt een luxe keuken. Het puntdak zorgt ervoor dat de kamer zeer ruimtelijk en groot oogt.

In de slaapkamer van 15 m2 staat een tweepersoonsbed met nachtkastjes en de slim ingedeelde badkamer van 6 m2 heeft een doorzichtige glaswand ter afscheiding van de douche, wat voor een optisch ruim ogende badkamer zorgt. De gecombineerde voorraad- en technische ruimte is in totaal 9 m2 groot. De openslaande deuren betrekken de tuin van 75 m2 bij de woonkamer, waardoor de tuin een onderdeel van de woning lijkt.

De warmtepomp die in Jills huis staat zorgt voor het warme water en de vloerverwarming die door het hele huis ligt. De in totaal 30 stuks zonnepanelen liggen over de 2 daken van de huizen verspreidt. Deze zorgen voor de benodigde elektra die de 2 huishoudens nodig hebben. De houten tiny woning van Chris is net als de woning van Jill een Scandinavisch houtskeletbouwontwerp. Ook heeft hij net als zijn dochter de woning blauw laten schilderen, wat tezamen de sfeer van een microdorp in het hoge noorden oproept.

Ondergrondse dammen gemaakt tegen de vossen

De tuin van Chris grenst aan het terrein waar Jill haar hobby’s uit kan voeren; onder andere landbouw bedrijven en dieren houden. In de tuin staan dan ook al diverse soorten kersen-, appel- en perenbomen, bramen- en bessenstruiken en een complete moestuin inclusief kas. Daartussen scharrelen de kippen en eenden. Het wonen in Oosterwold heeft jammer genoeg wel nadelige gevolgen gehad voor Gijs de Gans. Deze mocht ook los rondscharrelen, maar is te grazen genomen door een van de vele vossen die in Oosterwold volop aanwezig zijn. Om de rest van de dieren te beschermen tegen dit gevaar hebben Jill en haar man de noodzakelijke maatregelen genomen. De dieren zitten in een hok en ze hebben ondergrondse dammen gemaakt, waardoor de vossen ook niet meer onder het hek door kunnen graven.

,,Het kan gewoon niet mooier’’

Op de vraag hoe het wonen in Oosterwold bevalt zegt Chris lachend: de plek, de woning naast die van mijn dochter, de rust, het kan gewoon niet mooier. Tevens vertrouwt de voormalige horecaman ons toe dat hij er een hobby aan heeft overgehouden, namelijk tuinieren. Het ziet ernaar uit dat Chris van zijn langgekoesterde droom werkelijkheid heeft gemaakt.

Het volledige artikel is te lezen in editie 6 van Klein Wonen Magazine

 

———ADVERTENTIE—klik op de afbeelding——–