De impact van klein wonen

Klein wonen vergt niet alleen aanpassingen op fysiek gebied, maar vooral ook op mentaal en psychisch vlak. Dat ondervond Hennie Tibben, die als eerste een woning betrok in het Almeerse tiny house-buurtje dat door de BouwEXPO van de grond kwam. Onze Oosterwold-correspondent Ibolya Moor maakt een uitstapje naar Almere-Poort en schetst de ervaringen van de Almeerse met de vele veranderingen in haar leven.


Hennie Tibben

Naar aanleiding van de vraag wat ze echt nodig heeft, besluit communicatieadviseur Hennie Tibben (54) haar leven te vereenvoudigen. De eerste grote stap neemt ze in juni 2016 met de verkoop van haar grote huis in Utrecht. Ze ervaart het onderhouden daarvan als een zware last. Om toch onderdak te hebben gaat ze vanaf dat moment op huizen passen waarvan mensen op vakantie zijn. Hennie kan dat prima combineren met haar werk, want als zzp-er is ze mobiel en heeft voor de uitvoering van haar werk alleen een laptop nodig. Ondertussen gaat ze uitzoeken hoe ze een leven met maximale vrijheid en minimale lasten kan creëren. In de maand juli van datzelfde jaar valt haar oog op het Wikkelhuis dat een prijs wint op de BouwEXPO Tiny Housing van Almere.

Werkelijk gaan ervaren hoe het kleiner wonen is

Of ze het 40 m2 grote wikkelhuis kan betrekken blijft onzeker tot 9 augustus 2017. Het innovatieve Wikkelhuis wordt tot dan vooral als vakantiehuis of kantoor verkocht. Nu is er voor het eerst een omgevingsvergunning aangevraagd voor een Wikkelhuis als woning. Tevens moet ze rondom dezelfde tijd gezamenlijk met andere tiny house-bouwers eruit zien te komen hoe ze de Almeerse poldergrond in de wijk Poort onderling gaan verkavelen.

Hennie kijkt hierop terug als een zware en een onrustige periode, waarin werk en privé te veel door elkaar heen lopen. Pas op het moment dat ze haar intrek in de tiny woning neemt kan ze werkelijk gaan ervaren hoe het kleiner wonen is. De woning, die uit 8 modules van elk 1.20 meter breed bestaat, is slechts 1/3 van de ruimte die ze voorheen tot haar beschikking had. Ze heeft de volgende indeling toegepast; de woonkamer/keuken heeft er 4, de slaapkamer 2 en de inloopkast en badkamer samen 2 modules. Ze ondervindt dat het kleiner wonen niet alleen het kleiner wonen omvat, maar dat het haar ook een hele andere beleving van wonen geeft. Het huis dat gemaakt is van karton en hout reageert sneller op wind, kou en hitte dan een stenen huis. Omdat ze nu door slechts één raam van de buitenwereld gescheiden is ervaart ze de overgang van binnen naar buiten ook als kleiner.

Spullen die geen vaste plek hebben ervaart ze nu eerder als storend

Het heeft ook zijn invloed op de indeling van het huis gehad. Het moest multifunctioneel zijn, maar het moest ook tegemoetkomen aan haar behoeften. Omdat ze niet het gevoel wil hebben dat ze aan het kamperen is heeft ze gekozen voor een relatief grote en complete keuken. Ze heeft nu relatief veel opbergruimte tot haar beschikking voor de rondslingerende spullen. Spullen die geen vaste plek hebben ervaart ze nu eerder als storend. Om zo min mogelijk bezittingen te hebben denkt ze tegenwoordig bij elke aanschaf goed na of ze het echt nodig heeft of dat het iets aan haar leven toevoegt. Het multifunctionele wonen dringt zelfs door in de samenstelling van haar garderobe. Ze koopt geen kleding meer die ze alleen maar leuk vindt. De kleding die ze nu aanschaft moet vooral handig, praktisch en bij diverse gelegenheden passen. Daarbij vindt ze het nog steeds belangrijk dat kleding haar goed staat, van goede kwaliteit is en dat ze het mooi vindt. Daaraan doet ze geen concessies.

Ook op het gebied van lifestyle is er ook nogal wat veranderd sinds Hennie klein woont. Doordat ze minder tijd en geld hoeft te besteden aan de schoonmaak en onderhoud aan haar huis, heeft ze meer tijd over voor andere activiteiten. Zo organiseert ze nu buurtborrels en is ze actief met het voorkomen van zwerfafval in de buurt. Ook heeft ze er sinds kort een nieuwe hobby bij; sloeproeien. Ook hierbij dringt de multifunctionele mindset door. Waar anderen voor deze hobby een groot roeikussen hebben aangeschaft heeft Hennie een zitlap gekocht. Deze neemt minder ruimte in en is minder groot en zwaar om mee te nemen, maar net zo comfortabel. Wat Hennie betreft hoeft kleiner wonen dan ook niet hand in hand te gaan met inleveren van comfort.

Het (thuis)werken heeft wel meer invloed op haar leven dan voorheen

Voor het lezen van boeken is ze tegenwoordig bij de bibliotheek te vinden. Voorheen schafte ze nog wel eens een boek aan, maar daarvoor heeft ze nu geen plek meer. Bijkomend voordeel vindt ze dat er aan deze manier van lezen een sociaal aspect zit. Ze leest nu vaker iets in de bibliotheek, waardoor ze meer contact heeft met heel diverse mensen. Doordat ze minder ruimte voor spullen heeft, komt het wel eens meer voor dat ze iets nodig heeft wat ze niet in haar bezit heeft. Dat lost ze handig op door spullen die ze incidenteel nodig heeft bij een ander te lenen. Andersom geldt het ook. Soms bezit zij iets wat een andere tiny house-bewoner niet heeft en leent zij het aan hen uit. Dat deze manier van leven haar bevalt kan je opmaken uit haar opmerking dat deze manier van omgaan met bezittingen haar ook nog een eens heel veel geld bespaart.

Het (thuis)werken heeft wel meer invloed op haar leven dan voorheen. De scheiding tussen privé en werk wordt door het ontbreken van een fysieke afstand te vaag. Waar ze anders de deur van een studio dicht kon trekken, en haar spullen kon laten liggen, is dat nu niet meer mogelijk. Het gevaar dreigt dat ze maar blijft doorwerken. Tevens merkt ze doordat ze fysiek thuis zit ook eerder geconfronteerd wordt met de klusjes die nog gedaan moeten worden. Ze moet ervoor waken om daardoor niet te veel van haar werk te worden afgeleid. Ondanks het voordeel van het afwezig zijn van reistijd vindt ze deze werkvorm door de genoemde nadelen geen pluspunt. Ze is dan ook druk bezig om te onderzoeken hoe ze daar verbetering in kan aanbrengen.

Een miskoop of foute indeling dringt nu dieper bij haar door

Hennie heeft bewust gekozen voor een tiny house in een stedelijke omgeving, omdat dit haar helpt haar leven zo flexibel mogelijk in te richten. Zo zijn er dichtbij haar tiny house-buurtje diverse winkels en is het openbaar vervoer goed geregeld. Daardoor heeft ze geen eigen auto nodig en dat draagt weer bij aan haar doel om eenvoudiger te kunnen leven. Het multifunctioneler en eenvoudiger wonen heeft er wel voor gezorgd dat elke beslissing die ze neemt meer gevolgen voor haar persoonlijk heeft. Waar ze voorheen nog wel eens een misser kon hebben, is daar nu nauwelijks meer plaats voor. De gevolgen zijn duidelijker voelbaar. Een miskoop of foute indeling dringt nu dieper bij haar door. Het verdriet dat ze daarbij voelt is intenser, maar daar tegenover staat dat elke goede keuze ook meer bijdraagt aan haar vreugde.
Kortom het wonen in een kleinere woning heeft niet alleen op het fysieke vlak impact op je leven, maar ook op het mentale en psychische.

Het artikel is ook te lezen vanaf pagina 36 in editie 7 van Klein Wonen Magazine