De linde, zoet en gezond

Ken je deze boom? Hij staat vaak verspreid door de hele stad en geeft een heerlijke geur af rond juni. Dan krijgt de linde namelijk haar bloesem en ruik je van een afstandje de zoetige geur al. Lindebloesem werkt zweetdrijvend en is een perfecte thee voor de griep!

Het jonge blad
Aan de voet van de linde komen het jaar door veel jonge scheuten, waardoor je het hele jaar een ingrediënt hebt voor je salade. De jonge, bijna doorzichtige lindebladeren smaken nootachtig en zoetig. Ook zijn ze best slijmerig. Slijmstoffen zijn een ontbrekende voedingsstof die we nauwelijks meer binnenkrijgen. Slijmstoffen worden gebruikt om ontstekingen in de borst, de keel en het darmkanaal te verhelpen. Ze werken verzachtend op beschadigde weefsels en bevochtigend voor de slijmvliezen.

Topkoks zetten in het voorjaar steeds vaker een lindebladsalade op de kaart, waar je al gauw heel wat geld voor neer moet tellen. Dan kun je beter onderweg van je werk naar huis even stoppen bij een lindeboom en zelf wat blaadjes oogsten. In de bladeren zitten vitamine B, C en E, en de mineralen calcium en magnesium.

Lindebloesem
In juni verschijnt de lindebloesem aan de boom, deze zijn zoetig en heerlijk in de thee. Ook kun je er lindebloesemsiroop, wijn of limonade van maken.

Geneeskracht
De bloesem is heel geneeskrachtig: zweetdrijvend en verzachtend op de slijmvliezen van de luchtwegen, dus goed te gebruiken bij de griep, koorts en luchtwegenaandoeningen met droge hoest. Ook voor kinderen werkt het goed als ze verkouden zijn.

Daarnaast werkt lindebloesem kalmerend en slaapverwekkend. Ook bij aften, keelpijn, heesheid etc. kun je gorgelen met lindebloesem.

Oogsten
De bloeiwijzen met het aangehechte schutblad, te oogsten onmiddellijk na het begin van de bloei (juni,juli) blijft ten hoogste één jaar goed (beschermd tegen licht en vocht).

Toepassing
Bloesems: nooit laten koken, de aangewezen gemiddelde dagdosis bedraagt 2 à 4 gram bloesems.

Thee, verkoudheden en slapeloosheid: kleine eetlepel verkruimelde bloemen per kop heet water (afdekken, niet koken), 10 minuten laten trekken, 3 à 4 koppen per dag, sloksgewijs zo warm mogelijk drinken bij infectieziekten en koorts en 1 kopje per dag ter preventie ervan. Bij slapeloosheid vooral in de tweede helft van de dag

Uitwendig gebruik voor kompressen, in baden: infuus (thee) van 50 à 70 gram op 1 liter water.

Bad, relaxerend: 100 gram bloesems overgieten met 2 liter kokend water, 10 minuten laten trekken, aan badwater toevoegen.

Overige toepassing:
– Van de afgestroopte bast werden vroeger vooral touw, matten, vloerbedekking en papier gemaakt.
– De twijgen kunnen gebruikt worden voor allerlei vlechtwerk.
– De houtskool van linde is zeer geschikt om te tekenen en wordt graag gebruikt door kunstenaars.

Verzorgingsmiddelen
Lindebloesem wordt verwerkt in natuurlijke cosmetica als lindebloesemwater, lotions en zepen: ze verzacht sproeten, verlicht de teint, zuivert de huid en zou helpen rimpels en kraaienpootjes te voorkomen (in tarwekiemolie).

De infusie, als verzachtende lotion gebruikt, kalmeert een geïrriteerde huid en als kompres, ontzwelt de oogleden.

Foto: Marin Leus

In 2009 drinkt Marin Leus nog cola, eet knakworstjes en laat lampen aan als ze weggaat. Als zij een jaar later begint te lezen over natuurlijk leven trekt zij naar eigen zeggen haar kop uit het zand. Sindsdien zoekt zij naar een groen leven. Het liefst donkergroen. Ze woont en werkt op biologische boerderijen en verblijft een blauwe maandag in een yurt en een camperbusje. Hoewel Marin nog zoekende is weet zij een ding zeker: wildplukken is haar passie. Ze volgt een permacultuur- en geneeskrachtige kruidenopleiding en biedt nu door het hele land wildplukwandelingen aan. Elk kwartaal schrijft zij voor Klein Wonen Magazine over planten om op te vreten en over haar groene avonturen blogt zij op haar gelijknamig website.

Wil je meer lezen? Download dan gratis editie 9 van Klein Wonen Magazine