De tiny house-persoonlijkheid

Laatst vroeg ik aan een paar vriendinnen wat zij zouden willen weten over tiny house living. Deze vriendinnen hebben bij mijn weten niet de intentie om klein te gaan wonen en houden zich er verder ook helemaal niet mee bezig. Ik was juist daarom benieuwd welke vragen er door hun hoofd spelen als ze denken aan het wonen in een tiny house. Want jij en ik, lieve lezer, wij hebben waarschijnlijk heel wat meer kennis in huis over het onderwerp. Ik woon al ruim 3,5 jaar in mijn kleine huisje van minder dan 20 m2 en jij leest Klein Wonen Magazine omdat je in ieder geval geïnteresseerd bent in klein wonen. Maar wat denkt de leek nu over tiny houses? Dat vind ik interessant om te weten te komen. Welke prangende vragen over onze geliefde woonvorm bestaan bij deze 3 vriendinnen?

Ik vind niet dat ik heel weinig ruimte heb

Opbergruimte! Papierwerk! Als je griep hebt, komen de muren dan niet op je af? Hoe zit het met visite en logees? En met etentjes? Hoe gaat het als je kleinkinderen op bezoek krijgt en het is geen buitenspeelweer? Zo werden er nog heel wat soortgelijke vragen op me afgevuurd. Ze komen (niet verwonderlijk) allemaal neer op omgaan met een beperkte ruimte. Gek genoeg is dat voor mij geen enkel probleem. Ik vind niet dat ik heel weinig ruimte heb. Zo ervaar ik het in ieder geval niet. Wat me aan het denken zette: zou er zoiets zijn als een tiny house-persoonlijkheid? Mensen die kleine ruimtes niet als klein ervaren? Hmmm… interessant!

Mensen die kleine huizen zelfs knusser vinden dan een groot huis

Ik heb in al die 3,5 jaar nog nooit het gevoel gehad dat ik te weinig ruimte in huis had of dat de muren tegen me opvlogen. Ook niet in de winter als ik hele dagen binnen ben. Natuurlijk heb ik de behoefte om de deur uit te gaan na 2 dagen thuis werken, maar dat had ik in mijn oude grote huis ook. Ook als ik ziek ben ervaar ik mijn huis niet als te klein. Ik heb gewoon een tweepersoonsbed, dus waarom zou ik me beter voelen in een grote slaapkamer? Met buikgriep op een composttoilet is minder prettig heb ik me laten vertellen, maar dat is me gelukkig zelf nog nooit overkomen. Ook vrienden en kennissen die in tiny houses wonen hoor ik nooit spreken over een gebrek aan ruimte. Ook al wonen ze vaak met zijn tweeën in hun tiny house, terwijl ik alleen woon met mijn kat Hella. We zijn allen blijkbaar van het type mensen dat prima kan leven in een kleine ruimte. Mensen die kleine huizen zelfs knusser vinden dan een groot huis. Maar, de andere kant ken ik ook. Ik heb vaak genoeg van mensen gehoord dat ze tiny houses leuk vinden maar er niet aan moeten denken om zelf zo klein te wonen.

Je moet in ieder geval compromissen kunnen sluiten

Ik denk dat het nodig is dat je een bepaalde instelling hebt. Je moet in ieder geval compromissen kunnen sluiten. Dit is de ruimte die je hebt en daar moet je het mee doen. Dat moet je accepteren en er het beste van maken. Je kunt er ook echt heel veel van maken met een slim ontwerp. En je moet de waarde inzien van wat je er voor terug krijgt, voor het inleveren van de ruimte. Kleiner wonen in een tiny house heeft ook heel veel voordelen zoals lagere woonlasten, een kleinere ecologische footprint, je eigen huis en woonomgeving kunnen vormgeven etcetera. Als die waarden voor jou zwaarder wegen dan het bezitten van veel spullen en een groot huis, dan is wonen in een klein huis geen grote opoffering.

Vroeger woonde men met grote gezinnen in kleine huisjes

En voor al die potentiële problemen die in de vragen van mijn vriendinnen verborgen zitten, zoals: wat doe je met je kleinkinderen als ze op visite komen en het is prutweer?, is echt een oplossing te bedenken. Je zet ze gewoon aan tafel met een kleurboek en kleurpotloden, doet een spelletje met ze, gaat naar de bios of trekt gewoon warme regendichte kleding aan en gaat toch lekker met ze wandelen. Ja! Dat kan gewoon, ook in een tiny house. Vroeger woonde men met grote gezinnen in kleine huisjes, ook nu kunnen we gerust eens een middagje met elkaar doorbrengen in een kleine ruimte. We zijn het alleen niet meer gewend. En ja, je moet ontspullen als je in een tiny house gaat wonen. Maar dat betekent niet dat je nog maar 3 broeken en 1 trui over hebt, je kunt echt nog voldoende spullen kwijt als je een beetje slim ontwerpt. Alles wat je nodig hebt is een beetje creativiteit. En misschien toch ook die tiny house-persoonlijkheid. 🙂

Foto’s: ©Marjolein Jonker

Marjolein Jonker woont sinds mei 2016 in een tiny house in Alkmaar en is als pionier een ambassadeur voor de Tiny House Movement in Nederland. Met haar bedrijf Marjolein in het klein biedt zij advies en informatie aan iedereen die wil wonen in duurzame kleine huisje via lezingen en cursussen. Marjolein is tevens medeoprichter en projectcoördinator van Tiny House Nederland en schrijft ieder kwartaal voor Klein Wonen Magazine een blog.

De blog van Marjolein is ook te lezen in editie 7 van Klein Wonen Magazine.