Dromer Malou kijkt uit naar permanent busleven

Ze is altijd al een dromer geweest, maar wel eentje die haar dromen ook probeert te realiseren. Door haar reislust droomt Malou van Rede regelmatig van een vanlife. Ze gaat een zomervakantie lang op pad met haar zelf omgebouwde Renault Kangoo en gaat nu voor permanent wonen in haar nieuwe maatje: Billy de Bus. ,,Een saaie kale bus aan de buitenkant, maar binnen vind je mijn paleisje’’, glimlacht de 30-jarige Bredase.

Ik ben opgegroeid met vanlife, nog voordat het hip werd

Liefs van Malou‘ heet haar website, waarop ze haar passies reizen, dansen en gezond eten met de wereld deelt. En natuurlijk haar dromen, want dat is wat de Brabantse ook graag doet. Jarenlang combineert Malou haar passie voor dansen met reizen, maar na een mooie lange reis door Azië heeft ze moeite haar werk op de dansschool en als voedingscoach weer op te pakken. Ze vraagt zich af of dit nu wel echt is wat ze wil. ,,Mijn werk op de dansschool geeft me heel veel plezier en mooie kansen, maar de sleur kwam er een beetje in. De werkdruk werd me op een bepaald moment teveel.’’ Ze hunkert naar de natuur. Malou droomt van een vanlife, zoals vroeger. ,,Ik ben opgegroeid met vanlife, nog voordat het hip werd.

Geluk is onbetaalbaar, dat moet je zelf maken

“Je hebt weinig nodig om gelukkig te zijn. In de natuur voelen Daantje en ik ons op ons best. Ik heb ook het gevoel dat wanneer ik in de bus ben, ik veel beter de wereld om me heen de wereld kan laten zijn. De prikkels van continu aan staan uit kan zetten. Ik deel mijn dagen bewuster in. Als je ’s-ochtends wakker wordt, je de deur openschuift en je voeten in het gras zet en een kopje thee drinkt, is mijn dag toch heel anders begonnen als dat ik in huis gewend ben. Ik begin de dag bijvoorbeeld met een goede hike” Ook Daantje geniet volop van het vanlife. ,,De bus is haar domein. Ze is er graag! En ze is graag bij mij! Zonder haar zou ik absoluut niet in de bus willen reizen. Ze is echt een verrijking op het busleven! Ik ben altijd al meer op reis geweest dan dat ik thuis verbleef. Toen mijn Daantje in mijn leven kwam merkte ik veel onrust bij haar als we constant van slaapplek naar slaapplek hopte. Dat was ook een reden voor mijn vanlife. Zodat we een vaste plek samen hebben om de wereld te verkennen.’’

The road to happiness

Samen met Sam en Daantje reist Malou 9 weken door Scandinavië, de Baltische staten, Polen en Frankrijk. In de reisblogs op haar website noemt Malou haar avonturen met Sam the Van al snel the road to happiness. Ze valt als een blok voor het vanlife. Ze voelt nog geen wortels en is vrijer, energieker en gelukkiger als ze rondreist. Deze weg naar geluk doet haar verder dromen. Ze wil permanent op wielen wonen, maar Sam is daarvoor te klein. De droom wordt een plan en na 4 maanden reizen ruilt ze Sam in voor Billy, een Peugeot Boxer uit 2017. ,,Belangrijk vond ik dat ik in Billy kan staan en wat meer ruimte heb bij slecht weer. Het moest echt meer een kleine woning worden, in plaats van een auto met een bed.

Zo wordt het pas echt mijn huisje

Het interieur neemt Malou dan ook weer graag zelf onder handen met hulp van interieurbouwer Karel en elektricien-loodgieter Marco. ,,Zo wordt het pas echt mijn huisje. Ik heb niet zoveel met een vooraf ingerichte camper. Ik wil er graag mijn eigen identiteit in kwijt. Net zoals mensen ook hun eigen meubels kiezen in een stenen huis. Het maken van Sam the Van was een stuk makkelijker dan van Billy’’, vertelt Malou, die eind 2019 met een smaakvol basic ingerichte Billy op proefreis gaat naar Portugal. Hier komt zij tot enkele andere inzichten. Ze wil meer leefruimte in haar bus, waardoor ze onder meer haar douchecabine inruilt voor een buitendouche. Momenteel legt Malou de laatste hand aan het ombouwen van haar Billy en hoopt binnenkort definitief haar intrek te nemen in haar woonbus.

Zo heeft alles zijn voor- en nadelen

Het feit dat ze straks geen stenen huis meer heeft is voor Malou geen enkel probleem. ,,Ik kijk er naar uit, al vind ik het wel ontzettend spannend. Ik weet wel dat het vanlife niet voor altijd zal gaan zijn en ik uiteindelijk vast ook wel weer opzoek ga naar iets vasts. Maar misschien is dat ook wel de zoektocht. Wanneer voelt een thuis als je thuis?’’, aldus Malou, die haar keuze zowel idealistisch als praktisch noemt. ,,Ik denk dat het allemaal meespeelt. Omdat ik opgegroeid bent met reizen in een camper voelt dit goed en vertrouwd. De investering die ik heb gedaan in Billy de Bus is flink, maar het reizen met de bus is goedkoper dan thuis wonen. Zo heeft alles zijn voor- en nadelen en is het maar net vanaf welke kant je het bekijkt. Geluk is sowieso onbetaalbaar, dat moet je zelf maken.’’

Foto’s: ©Malou van Rede

Het volledige artikel is te lezen vanaf pagina 61 in editie 8 van Klein Wonen Magazine