Duurzame Big Shopper van restjes wol

Veel producten worden duurzaam, milieuvriendelijk of ecologisch genoemd. Het is vaak discutabel. Neem nu die grote plastic boodschappentassen, die sinds het terugdringen van de plastic wegwerptasjes worden geprezen. Margo Kool vindt dat het duurzamer kan en kwam speciaal voor Klein Wonen Magazine met een zelfgemaakte Duurzame Big Shopper, waarover zij graag vertelt.

Al jaren erger ik mij aan die grote plastic shoppers die je voor weinig geld kunt kopen. Deze grote shoppers zijn zogenaamd milieuvriendelijk, omdat je ze ‘hergebruikt’. Maar plastic blijft plastic in mijn ogen.

Dus ging ik op zoek naar een manier om deze grote tassen te vervangen door een duurzamere versie. Omdat ik bij iedereen in mijn omgeving bekend sta als de breiende en hakende hobbymuts, krijg ik heel vaak restjes breigaren. Omdat ik heel slecht ben in weggooien, heb ik inmiddels een aardige bak vol met de meest uiteenlopende kleurtjes restgaren. Pluizig garen, glittergaren, verloopgaren, bandjesgaren. Van alles een heel klein beetje, waar je net niks mee kunt….. Totdat ik dus dit idee kreeg om een grote shopper te maken in Boho-stijl. Superhandig en duurzaam om boodschappen mee te doen, maar je kunt hem natuurlijk ook als grote waszak gebruiken. Of neem hem bijvoorbeeld mee naar het strand en doe er al je spulletjes in die je nodig hebt.

Dit heb je ervoor nodig:
Diverse restjes brei- en haakgaren.
Bijpassende haaknaalden en/of breipennen.
Oude spijkerbroek (of in ieder geval een stuk spijkerstof waar je 2 x de bodem, 50 x 20 cm, uit kan halen en twee stroken van 45 cm x 5 cm voor de hengsels) Uiteraard kan dit ook een andere stevige stof zijn waar je nog een restje van hebt liggen.
Stof voor de buitenkant. Minimaal 1,4 meter breed en 50 cm hoog. Ik gebruikte een restlap van canvas, maar in principe kun je elke stof hiervoor gebruiken. Het is het makkelijkst als de stof een beetje effen is, zodat je makkelijk je tekening erop kunt maken.
Stof voor de binnenkant. Minimaal 1,4 meter breed en 50 cm hoog.
Twee oude plastic (recyclen) placemats van ongeveer 38 cm x 30 cm.
Twee stroken stof voor binnenkant van de hengsels, groot 45 cm x 5 cm.
Stevig naaigaren.
Sterke naald.
Schaar.
Eventueel vingerhoed.

Download hier het patroon en de volledige beschrijving: Boho Big Shopper patroonbestand