Tiny leven van Noortje en Jan-Willem

Het is zondag. Vandaag hebben Jan-Willem en ik uitgeslapen! De herrie van Heijplaat deert ons al lang niet meer. De hele nacht praat de haven met zijn piepjes, alarmen, containerbotsingen en megavrachtauto’s. Maar sinds ze begonnen zijn met de tweede fase van de nieuwbouw wijk, waarvoor wij eind dit jaar moeten wijken, wordt onze ochtendrust doordeweeks ernstig verstoord. Help! Ze heien op Heijplaat!

In een houten huisje hoor je immers alles

In plaats van een zachte wekker worden wij om 7 uur uit ons bed geramd. Net zo lang totdat rond 9 uur de koffie staat te pruttelen op de kachel. Dat gehei brengt niet alleen gestamp met zich mee, maar ook schreeuwende bouwvakkers naast je raam, 30 zzp-busjes voor je deur, gaten in de weg en gedonder van loeizware trucks. In een houten huisje hoor je immers alles. Na een zonloze december en een ijskoude februari worden we opnieuw flink op de proef gesteld. Gelukkig zijn we pioniers en kunnen we wel tegen een stootje.

Het zorgt er wel voor dat we nog actiever en vooral fanatieker op zoek zijn naar een nieuwe woonlocatie. Het liefst met anderen, die ook tegen een stootje kunnen. Een deel van onze dag bestaat dus uit een plan schrijven, afspraken maken, gemeente wakker houden, mensen spreken, afspraken nakomen, groepen vormen, ontwerptekeningen maken, elkaar wakker schudden en een borrel na afloop.

Jan-Willem en ik zijn allebei zzp-ers, dus hebben we ook nog normaal werk om ons bezig te houden. Ik help momenteel mee aan een tentoonstelling in de bibliotheek van Rotterdam over, jawel, tiny houses en Jan-Willem ontwerpt een boomhut in opdracht van Woonpioniers. En omdat we zo veel houden van klein wonen besteden we het meest van onze tijd aan de Tiny House Academy. We organiseren cursussen, workshops, open dagen en helpen de bouwers een handje. Ook gaan we een bijzondere workshop voor de Rotterdamse Dakendagen organiseren en geven we binnenkort een lezing in de bibliotheek vanwege de Maand van de Architectuur. Uiteraard ook in Rotterdam. En als klap op de vuurpijl vieren we vakantie op het Living Village Festival, waar we samen met andere tiny house-bewoners alle dagen workshops verzorgen.

Het fijne van je eigen tiny house

Hebben jullie dan nog wel tijd voor jezelf of voor elkaar?, hoor ik je denken. Ja, dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Maar dat is het fijne van je eigen tiny house, je geniet elke dag! Ook als we bezig zijn met werk, ook als het regent. We houden allebei van een biertje en lekker eten. Daar maken we tijd voor vrij en wanneer de zon schijnt, zit je toch meer en vaker buiten. Alleen of met elkaar.

Het is nu avond, 8 uur. Eindelijk thuis. Jan-Willem en ik hebben boodschappen gedaan en gaan heerlijk smikkelen van onze hartige pannenkoeken. Oké, én eentje met stroop! En dan vroeg naar bed, want morgen om 7 uur: de heiwekker!

Noortje Veerman, beter bekend als Noortje Regeltut, heeft altijd klein gewoond in studentenkamers, appartementen, huizen en nu samen met Jan-Willem in een eigen tiny house. Ze is meesterlijk in ontspullen en dol op gezelligheid, leren van ervaringen en anderen op weg helpen. Noortje kan dan ook helemaal haar ei kwijt in de Tiny House Academy, waarmee zij samen met Jan-Willem tiny house-dromen van anderen uit wil laten komen.

Photo by Fancycrave from Pexels

Lees het volledige artikel in Klein Wonen Magazine editie 1