Een klein kunstje

Architecten en kunstenaars maken graag zinnenprikkelende nieuwe ruimtes en sprankelende kunstwerken. In de wereld van kleine gebouwtjes heeft Marcel van Mierlo een paar pareltjes gevonden. Zelf bedacht, zelf ontwikkeld en vaak zelf gebouwd.

Cobhouse van Lisa en Rich

Dit verbluffend mooie huisje met geboetseerde wanden kijkt uit over de oevers van een klein stroompje in het Engelse Somerset. Lisa en Rich hebben rondhout van de lariks- en kastanjebomen uit de plaatselijke bossen verzameld om het frame te bouwen en gebruiken klei uit het beekje om COB te maken. COB is een natuurlijk bouwmateriaal van grond (klei en zand), water, stro en soms een deel kalk.

De noordelijke en oostelijke gevels van het huisje zijn gebouwd met strobalen, die zijn afgewerkt met COB. De zuidelijke en westelijke gevels zijn sierlijk bewerkt door met de COB te boetseren. Het dak van het huisje is betegeld met ceder shingles. Rich is een ambachtelijke houtbewerker en heeft zelf ook nog eens de prachtige ramen en de artistieke deur gemaakt.

Exbury egg van Stephen Turner

Kunstenaar Stephen Turner is gespecialiseerd in toekomstverkenningen voor milieuorganisaties. Vanuit zijn Exbury egg verkent hij de wereld van planten en dieren en vraagt hij bijvoorbeeld aan de zuidkust van Engeland aandacht voor de ontwikkeling van riviermondingen. Een mooie missie in een bijzonder waterhuis, of is het een woonboot?

Geïnspireerd door nestelende zeevogels ontwerpt Stephen Turner de Exbury egg samen met de ontwerpers van PAD. Het huisje wordt lokaal gebouwd door botenbouwer Paul Baker en is ongeveer 6 meter lang en 3,6 meter in diameter. Lokale douglasspar is gebruikt voor de ribben en binnenste framing, vergelijkbaar met de traditionele scheepsbouw, die je eeuwenlang kon vinden aan de rivier Beaulieu. Wat een uniek kunstwerk!

Tronc Creux van Bruit du Frigo

De Franse ontwerpstudio Bruit du Frigo (vrij vertaald: lawaai van de koelkast) heeft zich laten inspireren door omgevallen boomstammen, die zo vaak beschutting bieden aan kleine dieren. Le Tronc Creux, wat de holle stam betekent, is ongeveer even groot als een container en biedt een avontuurlijke overnachting in de bossen van Bordeaux.

De holle boomstam is vooral bedoeld als plaats om te slapen op unieke locaties. De voorzieningen zijn beperkt. Je vindt er geen elektriciteit en er is geen toegang tot water. Een ecologisch toilet bevindt zich op enige afstand van de boomstam. Er is wel een geïntegreerde klimmuur voor kinderen, dat dan weer wel. Le Tronc Creux is niks meer of minder dan een ruimte voor 9 personen om te luieren, te slapen, te spelen en eens rustig na te denken. Een functioneel onderkomen, kunstig vormgegeven als boom.

Giant Shoe van Judy en Steve

De hand gebouwde Giant Shoe doet denken aan een sprookje. Steve en Judy Van Den Yssel-Richards uit Nieuw-Zeeland willen eigenlijk een theepot maken of een boomhuis, maar besluiten uiteindelijk om in een schoen te gaan wonen.

De constructie is gemaakt van ferrocement en na een jaar noeste arbeid mag het resultaat er zijn. Een gedetailleerd afgewerkte schoenwoning, inclusief open haard, keuken, badkamer en een slaapkamer met balkon. Een kunstwerk met een Nederlands tintje. Judy’s ouders emigreerden in de jaren ’50 naar Nieuw-Zeeland. Harriëtte, haar dochter, is geboren tijdens een verblijf van een jaar in Groningen.

Glas in lood van Neile Cooper

Neile had eigenlijk een leeskamer en studio nodig en ze wilde haar glas in lood kunst laten zien in een groter object. Maar ze gebruikt haar glazen huisje inmiddels ook om er in te slapen als het weer het toelaat. Zelfs in de winter, en dat zonder verwarming en zonder badkamer. Glass Cabin is bijna volledig gemaakt van gerecycled materiaal, zegt de kunstenares. De dakspanten komen van omgevallen bomen, hout heb ik verzameld na een storm bij de beschadigde veranda van de buren. En ik heb goed gezocht naar oude kozijnen en er heel veel gevonden.

De heldere glasruiten in de ramen zijn door Neile vervangen en omgetoverd tot een kleurrijke glas in loodweergave van varens, bloemen, insecten en vogels in felgekleurd glas. Het bijzondere gevoel van een sprookje wordt gecreëerd door de grote schaal van de afbeeldingen. Een monarchvlinder met een spanwijdte van meer dan 2 m

 
Marcel van Mierlo is bouwkundig ingenieur met een passie voor kleine gebouwen. Overigens ook dol op zeilen, zijn bijenvolk en tekenen. Hij blogt regelmatig over huisjes, kantoortjes, praktijkruimtes, mantelzorgwoningen en gastenverblijven, die je zo in je achtertuin zou kunnen zetten. Zijn blogpagina heet dan ook Leven in Tuinen. Tevens schrijver van de boeken Slim Ruimtegebruik 1 & 2 met tal van kleine en duurzame gebouwtjes. Uiteraard ook met eigen illustraties!

Het volledige artikel is te lezen vanaf pagina 38 in editie 6 van Klein Wonen Magazine