Een praktisch kunststukje

Is het een camper of een kunstobject? Zelf ervaart Berend Jan Paul Groen het tijdens de bouwfase vooral als een kunstzinnig project, maar wel eentje met een praktische inslag. Hij wil er per slot van rekening ook in wonen en reizen. De selfmade camperbouwer is dol op het zelf bedenken van technische snufjes en handige toepassingen. ,,Ik kijk nooit hoe anderen het doen. Ik probeer altijd mijn eigen kennis en visie te gebruiken.’’ Een interview met een eigenzinnige vanlifer over zijn bijzondere woonbus, epoxy, pneumatiek, compressors en zijn hachelijke situatie.

Velen kijken met open mond naar zijn mobiele huisje. Er is van alles te zien en er is nauwelijks iets standaard. Trots is Berend Jan Paul er niet echt op, want dat is niet zijn stijl. ,,Ik bouw en kijk vooral heel sceptisch naar wat ik bouw. Als het niet goed genoeg werkt, sloop ik de handel er vaak ook zo weer uit en begin ik opnieuw’’, glimlacht de 45-jarige geboren Drontenaar, die zijn toevlucht zoekt in het busleven.

Is alles zelf leren en doen

Berend Jan Paul begint zijn werkzame leven als botenbouwer en werkt vervolgens 25 jaar lang met exotische dieren. Hij werkt zich op tot een van de grootste kwekers van reptielen in Europa en bouwt met eigen handen een uniek thuis voor zijn dieren. ,,De basis van het zelf bouwen heb ik geleerd in de botenbouw, maar het meeste komt toch wel voort uit het bouwen van mijn kwekerij. Geen geld hebben en altijd roeien met de riemen die je hebt, maakt een mens vindingrijk. Zeker in de weggooimaatschappij waarin wij leven. Je vindt oplossingen voor dingen die gewoon bijna absurd zijn en je bouwt je eigen systemen. Dus wat ik vooral heb gedaan om mijn dromen te verwezenlijken is alles zelf leren en doen’’, vertelt de selfmade bouwer, die ook een voorliefde heeft voor het maken van kunst.

Het komt hem nu prima van pas bij het ombouwen van zijn Fiat Ducato bestelbus tot camper. Als je hem vraagt of dit een kunstproject of bouwklus is hoeft Beren Jan Paul niet lang na te denken. ,,Een kunstproject! Kunst is absoluut mijn ding en zo zie ik de camper ook. Ik ben er bewust een kunstproject van gaan maken waar niks meer te gek was en de uren werk er niet meer toe deden, aangezien het direct ook een vorm van therapie is. Ik kijk nooit hoe anderen het doen. Ik probeer altijd mijn eigen kennis en visie te gebruiken voor de dingen die ik bouw of doe. Zo deed ik dat met de dieren en nu ook met de camper. En hoe kan dat beter als gewoon testen in praktijk?’’

Een balans tussen praktisch en mooi en het gewicht

Berend Jan Paul heeft naast zijn off-gridstekjes ook een vaste locatie met een werkplaats om aan zijn camperbus te bouwen. Zijn kunstzinnige vondsten gaan daarbij hand in hand met de broodnodige praktische zaken, die nu eenmaal bij een kleine woonruimte horen. ,,Kunst en praktische dingen bouwen gaat prima samen. Juist het praktische vind ik erg belangrijk. Wat wel lastig is, is een balans tussen praktisch en mooi en het gewicht te vinden. Mooie materialen zijn vaak zwaar, helaas, maar met een goede frees en vooral haakse slijper kom je redelijk ver op dit gebied. Zo is het overgrote deel wat ik heb gebouwd, en vreselijk zwaar oogt, gewoon hol.

Naast het lichter maken van materialen houdt Berend Jan Paul ook van robuuste constructies. Een maand na de aankoop van zijn bus wordt deze geteisterd door zware regen en hagel. De deuken zaten in zijn Ducato. ,,Ik ben daarover gaan filosoferen en heb het dak toen afgegoten met een dempende vloercoating op epoxy-basis, Dat had ik eerst wel even getest op een klein gedeelte om er vervolgens met de hamer goed op te keer te gaan. Het dak is nu onverwoestbaar en ik hoef me geen zorgen te maken over zware regenval of hagelinslag.

Die rotdeuren van campers zijn gewoon vreselijk

Hoewel nog lang niet af is de woonbus van de voormalige reptielenkweker nu al een bezienswaardigheid. Het interieur wemelt van fraaie kunststukjes en bijzondere toepassingen. ,, Mijn camperdeur, die puur als een soort van grap is ontwikkeld, vind ik wel aardig. Velen houden me er voor aan en vinden het ronduit fantastisch, maar het was vooral voor de hond. Die rotdeuren van campers zijn gewoon vreselijk en het gevoel alleen al was genoeg om die deur onverwoestbaar te maken. ,, Het gebroken glas in epoxy gegoten met verlichting eronder is iets dat ik nooit eerder had gedaan. Erg leuk om te doen en het effect hiervan is gewoon geweldig.

Uitermate fraai is ook de kunstzinnige waterstroom, die vanaf zijn wasbak in de voegen van zijn houten vloer loopt. ,,Het idee kwam vanuit de situatie waarin ik zit. De krokodillenkop, die als kraan dient, is mijn verleden. In de waterbak en rivier zitten verontreinigde kleuren, die uitlopen in mooi helder blauw water en dat is dan uiteindelijk het punt waar ik hoop te eindigen in dit tragische verhaal. Het is gemaakt van epoxy en een boomstamtafel die ik in de lengte heb doorgezaagd en omgedraaid. In de rivier heb ik stuk geslagen blauw glas verwerkt om het licht mooier te verdelen van de Ledlampen eronder. Het leuke van deze, in feite simpele, Fiat Ducato is vooral eigenlijk dat niemand, maar dan ook niemand dit verwacht. Dat vind ik leuk, want shockeren vind ik persoonlijk gewoon erg grappig. Een beetje mijn vorm van humor in de positieve zin van het woord.’’

Mijn huidige partner en ik zijn druk bezig met een concept

Hij ziet zichzelf niet voor altijd in zijn camper wonen, maar voorlopig is het voor hem een echt thuis en hij zal er sowieso nog lange tijd in blijven rondreizen. ,,Mijn huidige partner en ik zijn druk bezig met een concept waarin we gaan vloggen. We gaan natuurgebieden in Europa opzoeken en het wilde leven filmen vanuit de camper. Daarvoor heb ik het bed voorin bedacht met ruim uitzicht naar voren vanwaar je goed kan observeren. We willen ook beurzen op het gebied van exoten in heel Europa bezoeken, maar door de wereldwijde coronasituatie moeten we maar even afwachten waar dit heen gaat. Zo niet, dan zijn er nog vreselijk veel opties om te doen.

Het is even aanpassen, ook financieel, maar daar sla ik me wel weer doorheen en focus mij op de toekomst. Ik heb het vaker gedaan en ik doe het gewoon weer. Klinkt misschien heel vreemd, maar dat is precies wat het leven voor mij zo fascinerend maakt.’’

Foto’s: ©Berend Jan Paul Groen