Eerste boreling van Oosterwold

Op de vraag waarom ze ondanks de op handen zijnde gezinsuitbreiding voor een kleine woning hebben gekozen antwoordt Thijs zonder twijfel. ,,Toen we voor het eerst hoorden over tiny houses en off grid wonen waren we gelijk enthousiast! Niet alleen de gedachte van vrijheid, maar ook lagere lasten en meer natuur om je heen. Daar werden we heel vrolijk van. Toen we 2 jaar geleden besloten samen een huis te kopen en dit project Tiny House Farm voorbij kwam hebben we ons dan ook direct aangemeld!”

Voor Thijs Hazekamp en Laura van Velzen is het een droom die uitkomt als zij in september 2018 hun intrek nemen in het houten huis dat 80 m2 bruto vloeroppervlakte bedraagt. Amper 2 weken later wordt hun dochter Thirza geboren, die de noemenswaardige titel van eerstgeborene in Oosterwold mag dragen. Thirza zit in een kinderzitje op de grond naast ons en is ondertussen alweer 3 maanden oud, wanneer we rondom de eettafel plaatsnemen om Thijs en Laura te interviewen.

Laura geeft aan dat het wennen was om in 2 weken tijd te verhuizen naar een andere plaats, een kleinere woning en te bevallen van een dochter. Het lastige is ook dat er in de omgeving nog niets af is. Ze zijn op dat moment ook pas de derde bewoners die hun huis betrekken van de in totaal 31 woningen die op de Tiny House Farm gebouwd gaan worden. Voor hun huis ligt zelfs nog een bouwweg, wat niet uitnodigt om te gaan wandelen met de wandelwagen. Een klein beetje flexibel moet je volgens Laura dus wel zijn. Zo gaat zij met een draagzak naar buiten om toch met Thirza buiten te kunnen wandelen. Thijs heeft minder moeite met de drastische verandering van woonomgeving en gezinssituatie omdat hij, in tegenstelling tot Laura, direct na de verhuizing geen zwangerschapsverlof heeft en als marketingfreelancer niet fulltime in het nieuwe huis aanwezig is. Hij ervaart het als een grote roze bubbel: een nieuw huis, een nieuwe omgeving en een nieuw gezin!

 

Lees het volledige artikel in Klein Wonen Magazine editie 4