Eikeltjes als perfecte voeding

Nederland staat vol met eiken, wat er op neer komt dat Nederland eigenlijk vol ligt met gratis voeding. Want wist je dat je van eikeltjes glutenvrij meel kan maken? In 100 gram eikeltjesmeel zit zo’n 387 calorieën, zelfs meer dan in volkorenmeel. Perfect als wildplukker, want plantaardige calorieën in de natuur vind je niet zoveel.

Het kost even wat werk om de tannine er uit te spoelen, maar als je bedenkt hoeveel werk het is om tarwe te verbouwen, te oogsten en te verwerken is de eikel er niks bij. Het kost een eikenboom gemiddeld 30 jaar voordat ‘ie smakelijke vruchten voortbrengt. Meestal worden ze zo’n 300 jaar oud, maar ze kunnen zelfs 1000 jaar oud worden. Een eikel valt niet ver van de boom en kan onder het bladerdak van de boom niet uitgroeien. Hij is dus aangewezen op dieren om de eikel verder van de boom te verplaatsen. Door muizen, gaaien en eekhoorns verspreiden de eikels zich en kan een eikel op een nieuwe plaats tot een boom uitgroeien.

Eikels verwerken

Alle soorten eikeltjes zijn eetbaar. Ze verschillen alleen in afmeting en tanninegehalte (bitterstof). Tannine werd vroeger gebruikt om huiden van dieren en wol te verven en een aantal huidaandoeningen te behandelen. Als wij grote hoeveelheden tannine eten is dit slecht voor onze nieren. Eikels zoeken Je kunt eikels rapen van ongeveer oktober tot december. Als je een klein gaatje in de eikeltjes ziet kun je ze laten liggen, dan was een beestje (vaak een kever) je voor. Raap je bij meerdere eiken? Hou de eikels dan apart van elkaar, het kan zijn dat de ene langer bitter blijft dan de andere. Thuis kun je ze in een schaal met water doen, diegene die naar boven komen drijven zijn leeg of niet meer goed.

Als je ze even wil bewaren kun je ze uitspreiden en laten drogen. Bewaar ze daarna niet in plastic maar in een katoenen tas, mand of op een rek op de vloer. Mix ze elke week even door en haal de eikels weg die er niet goed uitzien.
Ook kun je ze eerst pellen en dan drogen in een dehydrator, in een oven op ongeveer 60 graden of in de zon (maar of die fel genoeg is in de herfst?). Op deze manier blijven de eikels erg lang goed.

Uitspoelen

De tannine kun je er met een koude en hete methode uitspoelen. Hoe? Check de blogpost die ik er over schreef.

Koekjes van de eik

Ingrediënten: 1 ½ kop eikeltjesmeel ½ theelepel baking soda ½ tl kaneel ½ tl zout 1 ei (lijnzaad-ei voor vegan variant) 1 kop suiker/kokosbloesem ½ kop kokosolie / boter ½ cup melk (havermelk bijvoorbeeld) 1 ¾ kop ongekookte havermout optioneel: ½ kop kokosrasp, ½ kop rozijnen, ½ kop gehakte noten.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de droge ingrediënten in een kom, en voeg daarna de overige ingrediënten toe. Neem een eetlepel beslag en vorm er koekjes van op het bakpapier. 12 minuten bakken. Jammie!

Foto: Marin Leus

In 2009 drinkt Marin Leus nog cola, eet knakworstjes en laat lampen aan als ze weggaat. Als zij een jaar later begint te lezen over natuurlijk leven trekt zij naar eigen zeggen haar kop uit het zand. Sindsdien zoekt zij naar een groen leven. Het liefst donkergroen. Ze woont en werkt op biologische boerderijen en verblijft een blauwe maandag in een yurt en een camperbusje. Hoewel Marin nog zoekende is weet zij een ding zeker: wildplukken is haar passie. Ze volgt een permacultuur- en geneeskrachtige kruidenopleiding en biedt nu door het hele land wildplukwandelingen aan. Elk kwartaal schrijft zij voor Klein Wonen Magazine over planten om op te vreten en over haar groene avonturen blogt zij op haar gelijknamig website.

Het volledige artikel is te lezen vanaf pagina 83 in editie 6 van Klein Wonen Magazine