hoe verzeker je je tiny house?

Na jarenlange voorbereiding en een maandenlange ontwerp- en bouwfase is het dan eindelijk zover: je tiny house is klaar! Dan komt de volgende fase met als allereerste spannende moment het transport. Elke Rabé krijg je niet zo snel zenuwachtig, maar van het vervoeren van haar droomhuisje Mythels had zij toch wel een knoop in de buik. Speciaal voor Klein Wonen Magazine beschrijft zij haar ervaringen hiermee.

Hij is klaar!! Maar….. hoe verzeker je je huisje?

Ik denk dat vele tiny house-bewoners deze dag nog goed voor de geest kunnen halen, of in sommige gevallen de nacht of zelfs meerdere dagen voor het transport. Ik maak me over veel dingen weinig zorgen, maar dat transport is toch wel spannend. Zeker wanneer je alles zelf regelt. Je wilt het goed doen, je kan je geen fouten permitteren en er is maar 1 kans. Het is niet zomaar een aanhanger die je vervoert. Het is je huis, je droom, je jarenlange levenswerk! En los daarvan, je wilt natuurlijk geen ongelukken veroorzaken. Dus je probeert alles goed te regelen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het is veel uitzoekwerk om een dagverzekering te vinden

Als het goed is heb je alle RDW-eisen al maanden in je hoofd zitten, dus daar voldoe je aan. Natuurlijk sluit je een verzekering af, gewoon voor de zekerheid. Maar dat blijkt dan al snel niet zo eenvoudig, was mijn ervaring. Het gaat om een verzekering voor een dag, maar niemand kent het nog en het is veel uitzoekwerk om een dagverzekering te vinden die wel een flinke schade kan dekken. Ik liep er tegenaan dat dit als particulier bijna nergens mogelijk is. Ik had een ervaren chauffeur en zelfs verschillende opties als trekkend voertuig. Weken voor transport begon ik al met bellen. Maar toen kreeg ik de ene na de andere nee ofwel een afwijzing. Nee niet voor particulieren. Voor één dag kan ik dat niet uitzoeken, dit is nieuw voor ons. Dat kreeg ik te horen. Of een hele hoge prijs.

Dan maar via een transportbedrijf, die hebben vast een eigen verzekering. Wellicht hebben ze een aanpassing nodig voor een dag, maar dat is te overzien en te regelen. Toch kreeg ik ook daar veel bezwaren. Twijfels over de afmetingen, het gewicht of de regels. En ook hier de harde nee. Nee, wij hebben geen trekkend voertuig dat geschikt is. Wij transporteren alleen goederen. Wij transporteren alleen voor bedrijven. Ga zo maar door. En ik maar denken veel te vroeg te zijn met zo’n simpel telefoontje.

Uiteindelijk heb ik via bekenden uit de Tiny House Nederland-groep een tussenpersoon gevonden die een verzekering kon regelen. En toen puntje bij paaltje kwam bleek het toch niet nodig te zijn, omdat het trekkende voertuig in mijn geval een vrachtwagen werd. Hierbij was het getrokken deel automatisch mee verzekerd. Heel veel werk voor niks, maar wel veilig transport!

Vanaf de dag dat het huis op locatie staat is het van belang een verzekering af te sluiten

Als dit zenuwslopende dagje voorbij is komt de volgende verzekering om de hoek kijken, want vanaf de dag dat het huis op locatie staat is het van belang een verzekering af te sluiten voor zaken als brand, inbraak en vandalisme. Hiervoor zouden meerdere opties zijn volgens internet, maar in mijn praktijk vond ik er slechts één: Oom verzekeringen. Voor zover ik weet zijn er meerdere tiny house-bewoners die daar verzekerd zijn. Als je bij brandverzekeringen in het zoekveld tiny house invult, vind je hem vanzelf.

En dan komen er veel keuzes die je alleen zelf kan maken: wel of geen brandclausule, tot welk bedrag, vervangingswaarde of nieuwwaarde, et cetera. Ik heb hem afgesloten door te bellen met Oom Verzekeringen, de medewerker loopt dan samen alle stappen door en legt meteen alle overwegingen uit, ik vond dat erg fijn. De medewerkers zijn vriendelijk, behulpzaam en zijn gewend aan tiny houses als verzekerd object. Glasverzekering was in mijn geval niet heel logisch. Ik heb veel glas en je verzekert altijd de hele glaspartij, terwijl er niet snel meer dan één zal sneuvelen. Het is een dure optie en er hangt ook nog een hoog eigen risico aan vast. Zo zal iedereen afhankelijk van het ontwerp weer eigen keuzes maken. Ik raad dan ook aan om ook hier op tijd over na te denken en er met anderen over te praten om er achter te komen wat je wel en niet wilt. En uiteindelijk blijft het, net als welke verzekering dan ook, een gokje. Succes met één van de minder leuke kanten van je huisje.

Foto’s: ©Elke Rabé

Het artikel is ook te lezen in editie 5 van Klein Wonen Magazine

—-ADVERTENTIE—-Klik op de afbeelding—-