Home is where you feel loved

Dat betekent dat je overal ter wereld thuis zou kunnen zijn zolang je je maar geliefd voelt. Voor mij is dat helemaal waar! Het is fijn om een plek te hebben waar je je thuis voelt. Een plek die helemaal voor en zelfs ván jou is. Een plekje wat je je helemaal je eigen kunt noemen, doet een mens goed. Al is dat plekje nog zo klein en helemaal niet plaats afhankelijk. Een rare combinatie vind je niet? Je thuis voelen op een plek dat niet bepaald wordt door een plaats?

Het reizen en deels wonen in een kleine camper is even wennen. The struggle is real, het verplaatsen van spullen, het klaar maken van het bed voor je gaat slapen, de bus weer zo opzetten dat je er veilig mee kunt rijden. Het tafeltje aan de kant schuiven voor je op je stoel kunt gaan zitten, het iedere avond afwassen. Omdat je niet zo veel servies hebt, maar óók omdat zelfs een klein beetje vuile vaat al in de weg staat. Of herken je deze misschien? Op zoek naar die ene trui, waarvan je zéker weet dat je hem bij je hebt. En je kunt hem niet vinden. Alle kastjes overhoop en vervolgens blijkt ‘ie de volgende dag in de kist van de fiets te zitten.

Dagen in de regen. Alles wordt langzamerhand vochtig omdat je geen plekje hebt om je natte jas te laten drogen. Misschien is het wel héél heet en voelt je bus aan als een oven. Eindeloze hoeveelheden zand naar binnen lopen en iedere keer opnieuw naar buiten vegen. Zélfs als je slippers draagt. Het camperleven is niet altijd even gemakkelijk.

En toch….
Ik houd ervan!

Samen reizen in de camper

Ik omarm alle ongemakken met liefde. De camper is klein, knus en mijn eigen huisje op wielen. Home is where you feel loved en ik denk dat het echt zo is. Samen reizen in de camper. Of dat nou met mijn man is of met een lieve vriendin. Samen ’s-avonds een kopje thee drinken in de zijdeur van de bus, genietend van het uitzicht. Maar zelfs als ik alleen op reis ben in de camper voel ik me compleet thuis. Door het alleen reizen, het oplossen van problemen onderweg en me trots voelen als ik iets in mijn eentje geklaard heb. Dat zorgt ervoor dat ik óók van mezelf houd.

De camper maakt dat ik me op mijn gemak voel. Alles klein en overzichtelijk. Geen overdaad aan spullen waarvan ik denk dat ik er iets mee zou moeten gaan doen. Het maakt dat ik de focus kan leggen op wat ik (op dat moment) belangrijk vind. Dat is soms mijn werk. Een andere keer mijn omgeving, het uitzicht, een klein vogeltje dat om mijn campingstoel scharrelt op zoek naar koekkruimels. En heel vaak is dat ook: focus voor elkaar. Geen internet, geen telefoon. Niets moeten en alles mogen. Lange gesprekken, samen brainstormen. Creatieve ideeën borrelen als vanzelf omhoog op het moment dat ik in de camper stap en de motor start.

Ik denk dat het belangrijk is om de dingen om ons heen écht op te merken. Alle ruis eens uit te zetten. In de camper te stappen en nieuwe avonturen tegemoet te rijden. En die avonturen kunnen ook gewoon op de oprit beleefd worden. De kleine dingen opmerken in je achtertuin. De mooie, bijzondere dingen zien waar je in de chaos van het gewone leven aan voorbij rent. Alle oncomfortabele dingen nemen zoals ze zijn.

Ik denk dat wij, lezers van Klein Wonen Magazine, dit gevoel allemaal min of meer kennen. De uitdagingen van het kleine leven, in iedere zin van het woord. Wat maakt dat jij je thuis voelt in jouw tiny house of camper?! En voel jij je net zo thuis terwijl je op reis bent? Ik ben er nieuwsgierig naar!

Foto’s: ©Jantina Scheltema

Jantina Scheltema wist tot voor enkele jaren niet eens dat je zelf ook een camper kon bouwen. Nu woont de Amelandse bruidsfotografe regelmatig in een, samen met haar man Marco omgebouwde, Fiat Ducato en geeft zij op haar website jantinascheltema.nl vanlifers tips over het zelf bouwen van een camper. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven: Bouw je eigen camper. Jantina zwerft het liefst door Noorwegen, maar woont soms ook in haar camper tijdens een fotoklus op het vasteland. Naast fotograferen en camperen wil zij vooral mensen inspireren om van de wereld te genieten.

Wil je meer lezen? Download dan editie 9 waar o.a. dit artikel in staat of andere edities van Klein Wonen Magazine in onze webshop.