Tiny House bouwen op eigen kavel

Almere kent inmiddels verschillende projecten voor klein wonen, maar je kunt natuurlijk ook een tiny house bouwen op je eigen kavel. Conny Brak en Jan Schuijt zijn mooie voorbeelden van hoe het ook kan!

Tijdens een langdurige periode van ziekte is Conny Brak gekluisterd aan haar relaxfauteuil. Ze heeft daardoor alle tijd om haar forse appartement in het centrum van Almere-Stad goed tot haar door te laten dringen. Dagelijks wordt zij intensief geconfronteerd met de vele spullen om haar heen, terwijl ze voornamelijk leeft op twee vierkante meter. Plots komt de kentering. Zij wil al die spullen niet meer!

De Almeerse komt in contact met architect Edwin Vermij van Blacklines en samen ontwerpen zij voor de bouwprijsvraag van de BouwEXPO Tiny Housing een huisje onder de werktitel Conny’s Corner, dat al snel wordt omgedoopt tot CC House. Een stalenconstructie is de basis van haar woning, die in drie zones is opgedeeld: woonruimte, slaapkamer en badkamer. Slim is de keuze voor lichtinval. Door het dak halverwege iets te verhogen en de ontstane rand van glas te voorzien, krijgt de slaapkamer ondanks de drie raamvrije gevels veel daglicht binnen. Zo is er veel privacy gecreëerd. Verder is er gekozen om alleen de belangrijkste woonelementen in het huis te realiseren, zodat deze in de normale afmetingen kunnen worden gerealiseerd zonder concessies te doen op comfort.

Een plekje in het speciale BouwEXPO-dorpje is een droom voor Conny, maar het ontwerp haalt de erelijst met prijswinnaars niet. Zij laat zich niet ontmoedigen en koopt enkele straten verderop een eigen kavel om haar droomhuis alsnog te realiseren. Tussen buren die bijna de maximale bebouwbare kavelgrond hebben benut wordt nu de laatste hand gelegd aan het tiny house van Conny, die stralend concludeert dat zij wel de grootste tuin van de straat heeft!

In hetzelfde Almere-Poort krijgt ook een bijzonder buurtje aan de Bacchusweg en Castorstraat gestalte. Geïnspireerd door de traditionele volkstuincomplexen, daagt de gemeente Almere met het project ‘Ik bouw in mijn tuin’ de bewoners hier uit om op een kavel, variërend van 187 tot 238 m2, slechts 64 m2 te bebouwen. Niet echt tiny, maar toch zeker klein. Jan Schuijt staat voor zijn pensioen en heeft grote reisplannen. Voor zijn tussentijdse verblijf in Almere spreekt een klein huis in het groen hem erg aan en hij koopt een van de 33 kavels binnen het project.

Jan’s keuze voor zijn kleine Nederlandse onderkomen valt op de filosofie van het houten huis DDacha, dat door de ontwerpende architectenbureaus Marx&Steketee en stek architecten wordt omschreven als een woning waarin mensen gezond en in evenwicht met de natuur kunnen leven. Dit bereiken zij door gezonde natuurlijke materialen te combineren met een evenwichtige stimulatie van de vijf zintuigen. Zo wordt er onder meer zacht aanvoelend en geurend hout gebruikt en komt het daglicht via een op afstand bedienbare lichtstraat binnen op draaiing van de zon.


© Ddacha

Jan is nauw betrokken bij de bouw van zijn DDacha, dat het prototype is van de architecten. Hij is trots op het biologische karakter van zijn huis, dat volledig uit hout is opgetrokken. Daarnaast vormen geperste houtsnippers en vlas de isolatie, is de dakbedekking van sedum en de kierafdichting van vilt. De pensionado werkt zelf hard mee inde afbouwfase, waardoor hij nog wat geld over heeft voor de aanschaf van enkele zonnepanelen. Zo gaat zijn wens in vervulling om te wonen in een rustgevend, compact en comfortabel huis met minimaal onderhoud en energieverbruik. Mits hij niet op reis is natuurlijk!

Lees het volledige artikel in Klein Wonen Magazine editie 1