Zeggen ze. En toch wel vaak waar. Na 14 blogs voor Klein Wonen Magazine is het tijd voor een nieuw geluid voor jullie als lezer. Een frisse wind van een nieuwe bewoner. Wie mijn opvolger wordt, zal ik nog niet verklappen, maar je komt haar tegen in het televisie programma Tiny House Battle.
Nog steeds zijn er wekelijkse gebeurtenissen die het schrijven waard zijn, bijvoorbeeld een nieuwe aanwaaipoes, ontwikkelingen op ons mooie landgoed, ontwerp (versie 99) voor ons nieuwe huisje, aanpassingen in ons off-grid-systeem. Maar om hier weer over te schrijven, leek me erg saai. Jullie kennen ons hebben en houwen inmiddels wel. Iemand die nieuw in dit leven staat, heeft ook weer een nieuwe kijk op dingen. En dat houdt ons scherp en zeg nou eerlijk: een digitaal kijkje in een nieuw huisje is altijd smakelijk.
Maar ik zal jullie niet met lege handen achterlaten. Jullie verdienen nog een follow-up van onze vakantie in Roemenië. Weet je nog? Ons tweede huis op wielen. Die is niet meer…… Na nog geen 3 dagen geïnstalleerd te zijn op het campingveldje van onze vrienden van Tara Nomada brak de pleuris uit. Hagelstenen zo groot als radijsjes knalden door het tentdoek, regenwater steeg tot ver boven onze enkels, modderstromen kwamen via de berghelling omlaag en wij schakelden direct over op de survivalmodus. Tenminste Jan-Willem dan natuurlijk, met mij ga je geen oorlog winnen, kan ik je vertellen. We zaten vast op het campingveld, want de ieniemieni stroompjes over de wegen waren wildwaterbanen geworden. We besloten ons onderkomen te vinden in een houten hutje tegen de helling aan. Terwijl JW onze spullen in veiligheid bracht, zorgde ik voor de kinderen. Onze Luus en de dochter van onze vrienden. Om jullie alle uitputtende details te besparen, we hebben het overleefd en we hebben uiteindelijk nog best een leuke vakantie gehad. In de 6 weken dat we vast zaten, want ja de wegen waren compleet weggespoeld, hebben we een beetje geholpen met puin ruimen, wederopbouw en geprobeerd te ontspannen.
We zijn inmiddels weer thuis en zullen voorlopig niet gaan kamperen. Een beetje regen schrikt ons niet af hoor, maar we zijn wel toe aan een beetje rust en ruimte. Vandaar dus ontwerp nummer honderd, waarover ik graag meer zou vertellen, maar dat kan JW veel beter en dat doet hij dan ook op de volgende pagina. We gaan dus eerst lekker bouwen en de camping naar onze tuin halen. We hopen zomer 2022 te kunnen aftrappen met een huis wat aansluit bij onze huidige woonsituatie, met een tuin waar we uit kunnen eten en met vrienden die onze kampvuurtjes komen aansteken. Jullie kennen me inmiddels, ik zal deze winter onderduiken, hopelijk veel slapen en wachten op de eerste lammetjes van de lente.
Ik wil Klein Wonen Magazine bedanken voor het plaatsen van mijn blogs en ik wil alle lezers bedanken voor de warme reacties die ik heb mogen ontvangen afgelopen jaren. En jullie kunnen je ondertussen vermaken met de verhalen van een nieuwe bewoner. Maar wie? Dat blijft nog even geheim!
Ontwerp 100
Het ontwerp voor ons nieuwe huisje is ontstaan vanuit onze wens meer magie toe te passen. We hebben een beetje Vikingachtige stijl gekozen en hopen binnen veel elementen op te nemen zoals een verborgen gangetje naar boven of een bedieningspaneel dat vanachter de trap verschijnt met sierlijke knoppen. Met de afwerking willen we dan ook veel detail toepassen zoals glas in lood en misschien wel houtsnijwerk in de dakrandafwerking.
We hebben ook de ambitie het volgende huis zo circulair mogelijk te bouwen. Dat wil zeggen, demontabel en met materialen die na de functionele levensduur van het huis weer ergens anders toegepast kunnen worden. Ik ben dan ook aan het onderzoeken of ik het houtskelet zonder schroeven in elkaar kan zetten. We willen ook net iets groter bouwen in de hoogte en breedte, dus het huisje zal ook uit verschillende delen bestaan die ter plekke gekoppeld worden. Bijvoorbeeld wanden, dakvlakken en dergelijke.
We willen ook gebruik gaan maken van de grond onder het huis volgens het earthship-principe. Dat willen we doen door de wanden geïsoleerd tot 1,5 meter diep de grond in te laten steken. Op die diepte is de grond altijd 7 graden, dus kun je de grond daarboven inzetten als warmtebuffer of als koeling in de zomer.
Kortom: flink wat ambities die ik ook wil gaan vastleggen in een videoreeks voor cursisten van onze Tiny House Academy.
Jan-Willem van der Male