Z-profielen, H-profielen en U-profielen worden al decennialang gebruikt in de bouw. De letter staat voor de vorm van een doorgezaagd profiel van bijvoorbeeld aluminium. Maar een A-frame is iets nieuws, een opkomende constructievorm voor woningen, waarbij de gevel op de hoofdletter A lijkt. Alfabet-architecten laten nu al succesvolle voorbeelden zien van kleine A-framegebouwtjes. Onze blogger Marcel van Mierlo belicht er enkele in twee delen. Vandaag deel 2.
Open source bouwen met Wiki House
We hebben allemaal de basisopleiding bouwen met Lego met succes afgerond. Slimme ontwerpers spelen in op deze vaardigheden: bouwen met bouwstenen, die je zelf kan produceren en zelf kan monteren tot je favoriete ruimte. Niet goed? Los maken, verplaatsen en opnieuw vastzetten! Wiki biedt een Lego-achtige oplossing en bouwde al in 2014 een A-frame Barn in Schotland. Wiki, het Hawaïaanse woord voor snel, heeft betrekking op de samenwerking binnen de WikiHouse community. Na een veel bekeken TED-talk van oprichter Alastair Parvin groeit het concept wereldwijd, ook in Nederland.
Tekst gaat verder onder de foto
De jonge gepassioneerde architect wil een zelfbouwhuis voor iedereen. Architectuur als product voor 100% van de bevolking. Iedereen moet een WikiHouse kunnen ontwerpen, downloaden, printen met CNC-freesmachines, en het vervolgens zelf in elkaar kunnen zetten. De ontwerpen voor een WikiHouse worden inmiddels wereldwijd gedeeld.
Tekst gaat verder onder de foto‘s
Iedereen kan een ontwerp ophalen of zelf tekenen en beschikbaar stellen. De A-frame Barn in Schotland is door de steile dakhelling goed bestand tegen zware regenval en sneeuwbuien. Het A-frame is in een dag in elkaar gezet door een klein team, de hele barn was gereed in een week.
Tekst gaat verder onder de foto
A-frame voor doe-het-zelvers
Wil je zelf een A-frame bouwen? Dan kan Derek Diedricksen je op weg helpen. Derek is tiny house-pionier van het eerste uur en frontman van de metal-act Inverter. Hij ontwerpt en bouwt kleine gebouwtjes, geeft workshops voor zelfbouwers en heeft een A-frame ontwikkeld en gebouwd met een uitklapbare gevel. De tekeningen kun je eenvoudig bestellen bij Derek.
In Missoula, Montana vind je een prachtige versie, gebouwd door fotograaf Alla Ponomareva en haar man Garrett voor slechts 700 dollar. Het echtpaar bouwde het huisje van bijna 8 m2 in slechts drie weken. Ze hebben het oorspronkelijke plan enigszins aangepast, omdat ze afhankelijk waren van de hergebruikte en ge-upcyclede materialen die ze tot hun beschikking hadden, zoals raamkozijnen, schappen, spijkers en dakbedekking. Van een oude boomstam maakten ze de aanrecht en de uitklapgevel is van transparante kunststof gemaakt om ook in dichtgeklapte positie licht binnen te laten.
Tekst gaat verder onder de foto‘s
De cabine heeft twee eenpersoonsbedden en een campingfornuis. Een zonnepaneel op het dak levert voldoende elektriciteit om smartphones en soortgelijke apparaten van stroom te voorzien. Derek legt het principe van z’n ontwerp uit: Het huisje meet 3 meter bij 2,40 meter. Wanneer het dak opengaat en de poten worden neergelaten om een kant te transformeren in een veranda met oprolbare of neerklapbare muskietennetten, wordt de cabine vergroot tot 11 m2. In het basismodel is een microloft opgenomen voor opslag, maar je kunt er ook slapen – ik heb het gedaan.
Tekst gaat verder onder de foto
Alla en Garret verhuren hun A-framecabine samen met nog enkele andere huisjes. Ben je een keer in de buurt van Montana, reserveer dan hier je overnachting. Meer schetsen en voorbeelden van Derek’s bijzondere kleine huisjes en compacte gebouwtjes vind je in zijn boek: Micro Living.
En meer
Hier vind je nog meer geslaagde tiny A-frames.
Lees ook het eerste deel van Marcel’s blog over A-framehuisjes. Klik hier.