Site pictogram Klein Wonen Magazine

De lange Schaijkse tiny house-adem

Vechten voor tiny houses is in veel gemeenten nog altijd een lange strijd. Daar weet CPO De Bonkelaar in Schaijk alles van. Al ruim drie jaar hobbelen de initiatiefnemers over een weg vol ambtelijke hindernissen, maar geven de moed niet op om de gemeente ervan te overtuigen dat haar plan een logische oplossing is voor het woonprobleem. Het nieuwste wapenfeit is een massaal ondertekende petitie.

De strijd voor kleine betaalbare woningen in het Brabantse dorp begint al in 2019 als de burgerbeweging Natuurlijk Schaijk de werkgroep Tiny Living Schaijk start, met als doel de lokale jongeren een oplossing te bieden voor de woningnood in het eigen dorp. Zij mikt daarbij op huisjes van rond de 100.000 euro op gemeentegrond met een beperkt bedrag aan pacht. ,,Dat is nog op te brengen voor onze doelgroep. De woningnood is ook hier echt een enorm probleem. Toen wij ons plan enkele jaren geleden indiende bij de gemeente stonden er slechts elf huizen te koop. Vanaf de lieve som van 450.000 euro. Niet te doen voor starters!’’, aldus Bas Griffioen, die samen met enkele dorpsgenoten het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) De Bonkelaar in het leven heeft geroepen om de gemeente een officiële gesprekspartner te bieden.

Te nieuwerwets

Al snel zit Bas met zijn medebestuursleden Manchel Koninkx en Betty van Thiel met de verantwoordelijke wethouder om de tafel. Als deze een tijdje afwezig is, doen zij hun verhaal opnieuw bij zijn vervanger en verschillende ambtenaren die wel iets voor een tiny house-project voelen. Het blijkt niet eenvoudig in het traditioneel ingestelde Brabantse dorp. Het plan is, zoals in zoveel gemeenten, vooral te nieuwerwets, te ver van het bed en te ingewikkeld voor de ambtelijke molen. De gesprekken staken al snel, maar na een jaar zetten enkele politieke partijen tiny houses weer op de gemeentelijke agenda. Ambtenaren nemen een kijkje bij voorbeeldprojecten, de uitgangspunten en wensen worden duidelijk gemaakt, er wordt een potentiële locatie besproken en er volgt zelfs een principebesluit.

Tekst gaat verder onder de foto.

De eerste handtekening op de petitie voor klein wonen in Schaijk. Foto: Bas Griffioen

Petitie

De hoop wordt al snel weer de grond ingeboord als de gemeente Landerd, waar het ruim 7.000 inwoners tellende Schaijk onder valt, wordt ingelijfd door de gemeente Maashorst. Dus moet De Bonkelaar weer opnieuw beginnen bij een nieuwe wethouder en nieuwe ambtenaren. Wethouder Franko van Lankvelt hoort de plannen aan, maar er komt maar geen schot in de zaak. De gemeente blijft wachten op de plannen van een projectontwikkelaar, die een nieuwe wijk moet gaan bouwen in Schaijk. ,,We zijn al zo lang bezig en vinden het gewoon te lang duren. Daarom zijn we een petitie gestart. Ruim tweehonderd mensen hebben deze ondertekend. We hebben al twee leden van 35, die nog steeds thuis wonen. Er kwam ook een jongen van 29 met zijn moeder tekenen. “Een goede jongen, maar het is niet gezond dat hij nog steeds thuis woont.” Ook complete gezinnen met kinderen staan achter onze plannen. Net als senioren, die liever klein wonen en zo een huis voor een ander beschikbaar maken’’, aldus Bas.

Druppel op gloeiende plaat

Zelf heeft Bas kinderen van 16 en 18 jaar. ,,Ze zijn nog net te jong om er veel van te vinden, maar als ik nu geen actie onderneem zijn er over een paar jaar, als zij wel zover zijn, nog steeds geen woningen. Ik heb ook geen idee of die van mij in Schaijk willen blijven, dus eigenlijk doe ik het voor alle jeugdigen die hier wel willen blijven wonen. En er zijn ook tiny living-liefhebbers, die een kleinere footprint op de aarde willen, in onze CPO. Daar vechten we ook voor als clubje. Via een principebesluit van de gemeente hadden we een stuk land toegewezen gekregen voor acht en maximaal zestien huisjes. Mooi voor onze leden van de CPO, maar een druppel op een gloeiende plaat voor starters in Schaijk.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

De tweehonderd handtekeningen op de petitie van CPO De Bonkelaar. Foto: Bas Griffioen

In de ijskast

De tiny house-plannen staan sinds kort weer even in de ijskast, nadat het principebesluit over de grond recent door de gemeente niet is verlengd. Zij wil eerst de plannen van de projectontwikkelaar exact weten. Deze wil wellicht het beoogde stuk land ook benutten. ,,Best triest in feite. Het gaat altijd om grotere belangen, harder roepen, geld investeren of geld verdienen. Het gewin op korte termijn voor een kleine groep vermogende inwoners lijkt steeds voorrang te krijgen. Waarom? Groter wonen is een luxe, op jezelf gaan wonen een basisbehoefte. Wij bieden gewoon een hele logische oplossing aan de gemeente, waarmee zij zelf actief bezig kan zijn met het oplossen van het woonprobleem. Als die ontwikkelaar zo graag onze strook grond wil hebben, zou ik dat als gemeente ruilen tegen een groter stuk. Dan kunnen er meer kleine woningen op en wordt het echt een oplossing voor veel mensen. We houden ons maar vast aan de gedachte dat we nu veel duidelijker onze stempel kunnen drukken. Als er iets komt, kunnen ze ons niet overslaan.’’

Nette alternatieven

Wethouder Van Lankvelt, die de petitie in ontvangst heeft genomen, heeft te kennen gegeven zeker aandacht te hebben voor meer betaalbare woningen. Hij roept inwoners ook op om zelf actief mee te denken over mogelijke kansrijke locaties en deze te melden bij de gemeente. CPO De Bonkelaar blijft dan ook optimistisch over de toekomst in Schaijk. ,,We begrijpen best dat een Minitopia als in Den Bosch voor de meeste gemeenten een brug te ver is, maar er zijn inmiddels voldoende nette alternatieven. Een plek voor acht tot zestien huisjes was de insteek, maar het liefst komt er een plek voor dertig tot vijftig huisjes. Dan kunnen we als CPO een breekijzer zijn voor de gemeente zelf. Wij moeten dat woningprobleem voor haar inwoners oplossen’’, aldus een strijdvaardige Bas Griffioen.

Op de hoofdfoto: Wethouder Van Lankvelt (l) neemt de petitie in ontvangst uit handen van Manchel Koninkx, Betty van Thiel en Bas Griffioen. Foto: Gemeente Maashorst

>

Mobiele versie afsluiten