Goochelaars hebben niet langer een monopolie op de verdwijnkunst. Ook interieurontwerpers kunnen meubels laten verdwijnen en later weer tevoorschijn toveren: een bed, een kast, een tafel en soms zelfs een hele badkamer. Hoe dan? Blogger Marcel van Mierlo laat je verbazen over de bijzondere trucs van Gary Chang en Michael Chen. In een vierluik behandelt hij voor Klein Wonen Magazine enkele goochelacts voor je tiny interieur van deze Chinezen. Vandaag deel 1.

Domestic transformer: 24 comfortabele kamers op 32 m2

Gary Chang, algemeen directeur van EDGE Design Institute Ltd (Hong Kong), staat bekend om zijn kostenbesparende, flexibele ontwerpen`. Daarbij staat ruimtelijke kwaliteit centraal. De getalenteerde architect maakte in 2007 wereldwijd naam met het unieke appartement, waar hij zelf woont. In de dichtbebouwde metropool Hong Kong creëerde hij zijn Domestic Transformer M- 2007.

Door zijn ontwerp met schuivende wanden en veranderbare meubels kan je maar liefst 24 verschillende kamers creëren in dit appartement. In de interactieve ruimte van 4,0 x 8,0 x 2,5 m pas je het gebruik aan door meervoudige transformaties. Met zo’n flexibele ruimte maak je slim gebruik van schaarse middelen, zoals ruimte, tijd en materialen, aldus Chang.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Puzzel

De ontwerper woont al sinds zijn kindertijd in het appartement van 32 vierkante meter en heeft als onderdeel van zijn onderzoek regelmatig geëxperimenteerd met ruimtebesparende strategieën. Mijn ontwerpen combineren comfortabel wonen, efficiënt ruimtegebruik en praktische dagelijkse functionaliteit. De Domestic Transformer M-2007 is het vierde ontwerp dat ik voor dit appartement heb gemaakt. Het project is vergelijkbaar met een puzzel, waarbij stukjes continu worden uitgevouwen, terwijl andere stukken worden gevouwen of in elkaar gepast om nieuwe kamers en ruimtes te creëren.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Verplaatsen

De wanden kan je zo verplaatsen dat steeds nieuwe, totaal andere, ruimten ontstaan. Denk aan een keuken, logeerkamer, bibliotheek, eetkamer, wasruimte en, het meest luxueus, een complete spa. De technische besturing is een combinatie van low-tech constructies in de vorm van rupsbanden, kogellagers en dergelijke, met technologisch geavanceerde maatregelen, zoals de mogelijkheid om het grootste deel van het appartement vanaf een smartphone te bedienen. Gary Chang ontwerpt vanuit de reductie visie. Hoeveel ruimte heb je nodig op verschillende tijdstippen? Dit is een apparaat dat zich kan aanpassen aan verandering van behoeften gedurende de dag.

Tekst gaat verder onder de foto.

Roestvrij staal

In 2021 werd Gary Chang uitgenodigd door het M+ Museum (Hong Kong) om een 1:1 duplicaat in roestvrij staal te maken van zijn bijzondere interieur project. Het belangrijke railsysteem hebben we verder uitgewerkt, evenals meer locatie specifieke verlichting. Het transport was wel een uitdaging. We moesten 3 interieurdelen, elk geschat op 3,5 ton, van de fabriek in Dongguan naar het M+ Museum in West Kowloon brengen. Het project dient als een representatief voorbeeld van een geavanceerde off-site constructie, gevolgd door transport naar de locatie, waarbij de uitvoeringswerkzaamheden op de plaats van bestemming tot een minimum worden beperkt.

In dit filmpje kan je precies zien hoe de kamers worden omgetoverd van woonkamer naar kantoor en badkamer of slaapkamer of bibliotheek of een van de andere: 24 verschillende ‘kamers’