Klein wonen-liefhebbers zijn op zoek naar kleine woonruimte. Wat ze zeker niet zoeken is weinig buitenruimte of chronisch gebrek aan uitzicht. Hoe los je dat op? Onze blogger Marcel van Mierlo nam vier huisjes onder de loep en presenteert ze in twee delen. Vandaag het laatste deel.
Kleine huisjes hebben bij architect Leonardo di Chiara een gevoelige snaar geraakt, maar tegelijkertijd is hij sceptisch over hun gebruik. ,,Het typisch Amerikaanse Tiny House heeft aan alle kanten ramen en dat beperkt de mogelijkheden om midden in een stad te wonen, waar de ruimte beperkt is.’’ Hij introduceert een nieuwe bouwtypologie: het verrijdbare rijtjeshuis. Alleen de voor- en achterkant zijn voorzien van ramen. ,,Zo creëer je samenhang met je buren, die in hetzelfde rijtje wonen. Veel mensen willen in grote steden leven, maar betaalbare oplossingen ontbreken vaak’ ,stelt Leonardo. ,,Steden blijven hun aantrekkingskracht behouden door de culturele uitwisseling en de mogelijkheid om er te werken. Maar een niet te stoppen groei maakt het moeilijk voor mensen met een lager inkomen en nieuwkomers om zich te vestigen in de stad.’’
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Mobiele gemeenschap
Leonardo gelooft in een verdere verdichting van de stad. Niet met wolkenkrabbers, maar met migrerende buurten. Er wordt een kleine nederzetting gevormd, die na verloop van tijd kan verkassen naar een andere locatie. De mobiele gemeenschap zal, naar Leonardo’s overtuiging, de ruimte bezetten die momenteel niet door de stad wordt gebruikt. Kleine huizen kunnen van locatie veranderen afhankelijk van de ongebruikte ruimte binnen de bestaande stedelijke structuur. De bewoners bouwen buurtjes, die volledig integreren in de stad, maar wel een eenheid vormen, die profiteert van de complexe infrastructuur die de gemeente haar bewoners al biedt. Maar wat krijgt de stad ervoor terug? Leonardo weet het wel: ,,Creativiteit, nieuwe ideeën, diversiteit, openheid voor vreemde culturen en de mogelijkheid om te leven in vergeten plaatsen.’’
Tekst gaat verder onder de foto.
Tussen bestaande bebouwing
Takeshi Hosaka is architect en leraar aan de Waseda University Art School. De Japanse ontwerper heeft een ruimte ontworpen, die niet alleen een basis biedt voor het dagelijks leven, maar ook aansluit bij zijn persoonlijke levensstijl. LOVE2 House is gebouwd op een mini-locatie tussen bestaande bebouwing, maar voelt aan als een meer dan volwaardig huis door de slimme plattegrond, hoge plafonds en een gebruiksvriendelijk interieur.
Tekst gaat verder onder de foto.
Het huis heeft een compacte centrale keuken, een tweepersoonsslaapkamer, een kleine buitenplaats, een badkamer met douche en een apart toilet en een multifunctionele woonruimte. De open woon- en eetkamer heeft een kamerhoge glazen schuifdeur, die de ruimte naar de straat opent. Maar het meest in het oog springend zijn toch de hoge betonnen plafonds. Het grote gebogen dakraam laat het hele jaar door natuurlijk licht toe in het hele huis. En hoewel er gedurende drie maanden in de winter geen direct zonlicht is, zorgt het conische dak van het huis met de ronde opening altijd voor voldoende licht in de ruimte.
Tekst gaat verder onder de foto.
Bad in open lucht
Takeshi Hosaka heeft er alles aan gedaan om de ruimte voor je gevoel zo groot mogelijk te maken op deze mini-locatie en de buitenruimte optimaal te betrekken. De grote hoogte helpt hieraan mee, maar ook de open plattegrond en de doorkijkjes. Je kijkt bijvoorbeeld vanuit de slaapkamer uit op een binnenplaats met een bad in de open lucht.
Lees ook deel 1 van dit tweeluik. KLIK HIER!