Site pictogram Klein Wonen Magazine

In je bol!

Met de toename van tiny houses in Europa groeit ook de vormentaal, die ontwerpers gebruiken. Een dubbel geknikt dak, een driehoekvormige gevel, achthoekvormige en ronde plattegronden, organisch gevormde bouwmassa’s en ga zo maar door. Als je overweegt om een bijzondere vorm voor je huis te kiezen, kan je ook eens aan een bolletje denken.

Icewall One

De oermoeder van alle bolwoningen is ongetwijfeld de iglo, een hut die is opgebouwd uit sneeuwblokken. Iglo betekent huis in het Inuktitut, de taal van de Inuït. De bolvorm zorgt voor de grootst mogelijke inhoud in verhouding tot het geveloppervlak en is dus een super energiezuinige vorm. Sneeuw is ook nog eens een relatief slechte warmtegeleider, waardoor een iglo verrassend warm kan zijn van binnen. Een goed geconstrueerde iglo kan een binnentemperatuur hebben variërend van −7 tot 16 graden Celsius, zelfs als de temperatuur buiten tot −45 graden Celsius is gedaald.

© Icewall One

De Igloo van Icewall One is al voor je geprefabriceerd en wordt bijvoorbeeld ingezet bij poolexpedities. Het hutje is opgebouwd uit 8 voorgevormde wandpanelen en 4 zelfdragende vloerpanelen. Elk wand- en vloerpaneel is een composiet van glasvezel en PET-isolatie. De oerdegelijke onderkomens kunnen worden verlengd met extra panelen en hebben zelfs hun weg gevonden in het ecotoerisme, ook in tropische gebieden. Anthea Wallhead, eigenaar van Icewall zegt:  Je kan de Igloo bijvoorbeeld voor een retraite gebruiken op een afgelegen locatie. Ze kunnen op verzoek per helicopter worden ingevlogen, klaar voor gebruik. Zie via deze time Lapse hoe een Igloo wordt opgebouwd >

Conker

In de 30 jaar, die Jag Virdie als engineer heeft gewerkt in de auto- en luchtvaartindustrie, heeft hij zich regelmatig verbaasd over de bouwwereld. Waarom maakt de bouw maar zo beperkt gebruik van de knowhow uit deze industrietakken? Met z’n kinderen bouwde hij al houten kayaks. Ik heb daardoor hout leren kennen. Later hebben we besloten om samen een boomhut te bouwen. Ik wilde geen traditionele boomhut, het moest iets anders zijn. Ik wilde een bol.

© Conker

Met Conker, zo heet de harde glanzende donkerbruine noot van een paardenkastanjeboom, geeft de bevlogen engineer definitief vorm aan zijn missie: een kleine woning met industriële allure. De eerste 3 Conkers zijn geproduceerd en geplaatst en Jag is er blij mee: Het kost maximaal 3 dagen om ze op locatie te assembleren op basis van het modulaire systeem. De bollen worden onder andere gebruikt als conference room, meet & greet-ruimte, keuken en social area. Je zal versteld staan van de geweldige akoestiek. Met een 60 watt speakertje heb je de beleving van een concertzaal.

Het huisje is met haar 12 m2 ook geschikt als woonruimte. Jag Virdie legt uit: Voor jongeren is het een inspirerende en luxe woonruimte. Met voldoende opslagruimte, een opklapbed, bank en keukentje ben je van alle gemakken voorzien. We kunnen er zelfs een pop-up bar voor je inzetten. Met een druk op de knop verschijnt de bar uit de vloer en kan je jezelf van een lekker drankje voorzien. Een 007 feature!

Steve Areen

Steve begon met een klein stukje grond in Thailand en een grote dosis enthousiasme. Hij wilde zijn eigen droomhuis bouwen. Geen grote dure villa, maar een low budget supergezellig en comfortabel droomhuisje met een bijzondere uitstraling en gemaakt uit bolvormen.

Home Sweet Dome Home! @ Steve Areen

Opgebouwd uit metsel- en pleisterwerk kostte de constructie hem slechts 5.000 euro aan materialen. Voor de afwerking had hij nog eens 2.500 euro nodig. En zo had hij met een investering van 7.500 euro en 6 weken bouwtijd het mooiste huisje dat hij zich kon wensen. Natuurlijk zijn de bouwmaterialen in Thailand wat goedkoper dan bij ons, maar het blijft een geweldig resultaat om binnen dit bedrag zo’n mooi gebouwtje te maken.

Bosche bollen

In 2019 schreef Klein Wonen Magazine al over de Bolwoningen van Dries Kreijkamp. Deze woningen kan je vinden in de Maaspoort van Den Bosch. 50 bijzondere bollen die eind jaren 70 zijn ontworpen en in de jaren 80 gebouwd en betaald uit de subsidiepot voor experimenteel bouwen, zoals die in 1968 was ingesteld. Werden bij andere experimenten nieuwe indelingen of nieuwe sociale omgevingen uitgeprobeerd, hier ging het vooral om de vorm van de woningen, zoals bijvoorbeeld ook bij de kubuswoningen in Helmond.

© Klein Wonen Magazine

Het toilet en de badkamer zijn in het midden van de bol geplaatst, de woonkamer is bovengelegen en de slaapkamer beneden. De futuristische aanblik wordt nog eens extra benadrukt doordat de huisjes aan de rand van een gewone nieuwbouwwijk staan. Binnenste Buiten (KRO NCRV) heeft vorig jaar een inspirerende reportage over de bolwoningen gemaakt >

En er is meer

Nog een paar voorbeelden, niet om in te wonen, maar wel super inspirerend. Deze opblaastent functioneert bijvoorbeeld als transparante hotelkamer.

De tuinkantoortjes van Insight Out hebben zelfs rondom uitzicht en sommige typen kunnen om hun as draaien. >

Een volledige versie van dit artikel verscheen ook in editie 13 van Klein Wonen Magazine

Mobiele versie afsluiten