Jamie Oliver staat al meer dan 20 jaar aan de top als chefkok. Al 25 boeken en talloze tv-series heeft hij op zijn naam staan. Ook bij wie klein woont heeft de sympathieke Brit vele fans, maar zij keken waarschijnlijk watertandend naar meestal kansloze missies als Jamie aan de slag ging met een batterij aan kookgerei in enorme keukens. Dat hoeft niet met zijn nieuwste boek, want dat zijn simpele en lekkere recepten uit één pan!

Jamie Oliver is wereldwijd een kook- en campagnefenomeen. In de 22 jaar dat hij tv-programma’s en boeken maakt, heeft hij wereldwijd meer dan 48 miljoen boeken verkocht en er kijken zo’n 67 miljoen mensen uit 182 gebieden naar zijn tv-programma’s. Daarmee inspireert Jamie miljoenen mensen om zelf te koken en heerlijke, verse maaltijden te maken.

Ode

Met zijn 26-ste boek Één, dat onlangs door Kosmos Uitgevers in het Nederlands is uitgebracht, brengt hij een ode aan zijn vrouw Jools, die een voorliefde heeft voor eenvoudige, heerlijke gerechten met nauwelijks afwas. Meer dan 120 simpele, snelle recepten voor heerlijke gedoe-vrije en verzadigende gerechten schotelt de populaire tv-kok ons voor in Één. Allemaal te bereiden in één pan of ovenschaal. Dat klinkt ons als klein woners natuurlijk als muziek in de oren!

Jamie wil met Één het leven van veel mensen een beetje gemakkelijker maken. Één is mijn eerbetoon aan het versimpelen en vergemakkelijken van de dagelijkse maaltijd, zonder dat het ten koste van de smaak gaat, vertelt hij in zijn voorwoord. Daarin is hij uitstekend geslaagd. In negen hoofdstukken met water in de mond lopende titels passen de recepten ook prima op één pagina en tonen de foto’s meer dan een snelle dagelijkse hap zoals wij die gewend zijn.

Weinig tot geen vlees

Jamie is nog steeds een liefhebber van vlees, waarvan het hoofdstuk Dol op Vlees getuigt, maar hij vergeet de flexitariër en vegetariër ook niet. De helft van zijn gerechten in Één bevatten weinig tot geen vlees, want met zijn Jamie Oliver Group zet hij zich al jaren in voor mens en milieu, wat zijn bedrijf sinds juli 2020 de prestigieuze B-Corp status heeft opgeleverd. In de hoofdstukken Geniale Groente, Genieten van Eieren en Fantastische Vis doet hij een flinke duit in het zakje van bewust en duurzaam koken.

Handig is ook zijn hoofdstuk Voorraad Koken. Met deze recepten kun je eenvoudig vooruit koken en heb je op dagen dat je echt weinig tijd of zin hebt een heerlijke maaltijd klaar liggen. Zo weet Jamie Oliver ook met zijn 26-ste kookboek nog te verrassen en tilt hij simpel en lekker koken naar een hoger niveau. Je vindt het boek ook in onze webshop: klik hier.

Op tv

Uiteraard laat Jamie zijn éénpanswonderen ook in beeld zien. Op 17 oktober a.s. start kookkanaal 24Kitchen met de serie Jamie’s One-pan Wonders, waarvan elke werkdag om 18.00 uur een aflevering te zien is.