Een poosje geleden sprak ik op de camping gezellige mede-camperaars. Jullie herkennen het vast; je staat naast elkaar op de camping en voor je het weet heb je een gezellig gesprek. Over het reizen, de plekken waar we geweest zijn of zeker nog eens naar toe willen gaan en natuurlijk over onze (zelfbouw)campers. Wat voor handige dingen iedereen in zijn of haar camper gebouwd heeft en wat we toch anders hadden willen doen.
En ook in dit gesprek kwam naar voren dat mijn gezellige campingbuurtjes hun camper een naam gegeven hebben. Blijkbaar heel veel voorkomend, een beetje camperaar geeft zijn camper een naam. Je hoort het in hun gesprekken, ze vertellen er trots over en soms staat het op de camper zelf geschreven, gestickerd of geschilderd. De ene naam is grappig of origineel. De andere heeft een emotionele lading of een diepere betekenis.
Honderden opties, sommige heel afgezaagd en andere super origineel. Wat te denken van bijvoorbeeld de Adventurenbus, Colum-bus, Sunnyview of Wheelie? Of deze vind ik zelf heel grappig: AOW (Altijd Onder Weg) of de Bed Mobiel. Kak á tout (schijt aan alles) of Slurpie als je camper nogal wat diesel drinkt. Gewone namen zoals Harry, Betsy en vlugge Japie. Of een samenvoeging van de namen van de bewoners. In ons geval zou dat iets worden als Mar-Jan of Jan-Mar. Cotina? Tina&Co? Laten we dat maar niet doen, onze namen lenen zich daar niet zo voor, geloof ik.
Onze bus heeft gewoon geen naam. In onze gesprekken praten we gewoon over de bus of de camper. We hebben er nooit over nagedacht. Geen moeite voor gedaan. En dat terwijl we zo ontzettend blij met dat ding zijn. Het is ons tweede huisje, onze reiskameraad. Hij brengt ons toch altijd maar weer op de mooiste plekken. Ik betrapte me er vorige week op dat ik de bus een klopje op de zijkant gaf nadat hij door een strenge technische keuring kwam. Was ik toch even trots op het ding.
Zouden we dan onze camper toch niet meer moeten eren en hem een naam geven? En moet dat dan een jongens- of een meisjesnaam zijn? Dat wordt weer een hele nieuwe discussie. We houden het maar bij De Bus. Lekker gender neutraal!
Een volledige versie van dit artikel verscheen ook in editie 14 van Klein Wonen Magazine